Julpyssel del 5

Nu är det nära. Hoppeligen är alla strumpor stickade och alla julgransbollar hängda i granen och alla sillar inlagda. Men om det ännu finns några oinslagna paket så följer här sista delen i vår julpysselserie; paketrosen. Vår version gör man av tygrester eller mattväft (mattrasor). Enkelt, billigt, ekologiskt. 

Du behöver: tygremsor eller mattväft med en bredd på ca 1,5-2 cm. Sax, nål, tråd, knappnålar, måttband. 

1. Till en ros behöver du följande remsor: 4x 20 cm, 4x 15 cm, 2x 5 cm.

2. Markera mitten med en knappnål eller ett veck. Gör detta på alla remsor utom de två korta.

3. Vik in ena ändan mot mitten, nåla fast.

4. Gör likadant med andra ändan så remsan får formen av en 8. 

5. Nåla fast båda ändarna på mitten och gör lika med de andra långa remsorna. 

6. De korta remsorna snurras till strutar och fästs med nål.

7. Såhär ser det ut när alla remsorna är förberedda för hopsättning.

8. Ta två av de längsta remsorna, korsa dem och sy ihop med några tråckelstygn. 

9. Placera en till remsa ovanpå de korslagda och fäst även den med några stygn. Gör likadant med den sista remsan i samma längd.

10. Upprepa proceduren med de mellanlånga remsorna. Så här ska det se ut.

11. Trä de små strutarna in i varandra och fäst ihop dem med ett par stygn. 

12. Fäst sedan alla delarna på varandra genom att sy rakt igenom alla lager - din paketros är klar. Fäst den på en julklapp med dubbelsidig tejp eller en klick lim. 

 

23.12.2013 kl. 09:59

Julpyssel del 4

Fjärde delen av julpysselserien; vi presenterar flätbollen. 

Du behöver: 1 massaboll (flirtkula), mattväft (=mattrasor), en bandstump, två små korta nålar med små huvuden och limpistol. Limpistol passar inte att kombinera med styroxbollar, det heta limmet gör att styroxen smälter. Vi använde en massaboll med diameter 4 cm till denhär bollen. Har man enbart styroxbollar kan man vira in dem i ett tunt lager mattväft eller poppana (se mattväftsboll) innan man limmar på flätan, för när man väl har en tygyta utanpå styroxen går det bra att använda limpistol. 

1. Nysta tre små nystan åt dej, bredden på väften har inte så stor skillnad, vi använde 1,5 cm bred väft och då gick det åt 1,10 cm färdig fläta till en massaboll med 4 cm i diameter. Har man smalare väft behövs en längre fläta och har man bredare väft räcker det med en lite kortare fläta.

2. För att motverka att väften nystar upp sig drar man ut en ca 20 cm lång ända att fläta med och fäster sedan resten med nål på nystanet. 

3. Innan du börjar fläta är det bra att fästa ändorna i något stadigt, ditt byxben eller en soffa t.ex., eller så ber du någon hålla i.

4. Börja fläta hårt, vänd väften så rätsidorna kommer utåt om tyget har tydlig rät- och avigsida. 

5. Nåla fast ena ändan av den färdiga flätan på bollen. Se till att nålen fäster alla tre remsornas ändar så flätan inte börjar rispa. Undvik tjocka knutar.

6. Börja vira flätan tätt runt bollen samtidigt som du limmar fast ett litet stycke i taget. 

7. Fortsätt på samma vis runt hela bollen.

8. När du kommer till ändan avslutar du på samma vis som du började; med en nål och ingen knut. Fäst samtidigt en ögleformad bandstump för upphängning. Flätbollen får en härlig karaktär som påminner mycket om strukturen på riktiga trasmattor.

20.12.2013 kl. 10:21

Julpyssel del 3

Tredje delen; mattväftsbollen. (Mattväft = mattrasor). Först några exempel på workshopdeltagarnas skapelser, både mattväftsbollar och knappbollar (instruktioner till knappbollen hittar ni här).

Till mattväftsbollen behöver du en styroxboll, mattväft eller resttyg att klippa remsor av (poppana visade sig vara ett ypperligt material också). Rester av fina band, små pärlor och ditt och datt, samt korta nålar med små huvuden och i vissa fall limpistol. 

1. Nåla fast ändan av mattväften. Ju smalare väft desto bättre resultat. Denhär är ca 1 cm bred. 

2. Börja linda mattväften runt bollen, om rotera bollen efterhand. Om du hela tiden låter väften korsas på samma ställe kommer bollen att få en något spolformad karaktär. 

3. När hela ytan är täckt fäster du ändan med en nål. Sedan är det dags att dekorera med satinband, spetsar, pärlband eller annat roligt man har liggande hemma. Jobba gärna med rester, det räcker ofta med små stumpar. 

4. Denhär bollen fick dekoration av smalt satinband. Början och slut fästs med nål, och korsningen förstärks med nål så att inte banden glider iväg. Vi avslutar med en upphängningsögla. Pärlband och pärlor är enklast att fästa med limpistol. Efter att styroxbollens yta helt täckts av tyg går det bra att använda hett lim på den. 

 

19.12.2013 kl. 14:00

Julpyssel del 2

Nästa julgransboll; kottbollen, en riktig hit blev den på workshopen. Många vackra versioner skapades av flitiga pysslarfingrar. Här ser ni några av de vackra kreationerna:

Och här följer instruktioner för hur du skapar din egen kottboll. De är både vackra att hänga i granen och att ha i en skål eller korg på bordet.

Du behöver: 1 styroxboll med diameter 4, 5 eller 6 cm, 35-50 st tygbitar skurna/klippta i 5x5 cm stora bitar, en bandstump och korta nålar med små huvuden. 

1. Börja med att nåla fast en tygbit på bollen, en nål i varje hörn.

2. Vik resterande tygbitar (utom en) på mitten och sedan på mitten igen.

3. Nåla fast en vikt tygbit på diagonalen med en nål i vänstra hörnet. 

4. Överlappa tygbiten genom att nåla fast entill tygbit, jobba motsols (om du är högerhänt).

5. Fortsätt enligt samma princip, när du nått hela varvet runt (ca 7 tygbitar) ser det ut såhär.

6. Lösgör den första vikta tygbitens vänstra nål och stoppa in den sista tygbitens högra hörn under den första. Nåla fast. 

7. Fortsätt enligt samma princip, låt nästa varv överlappa det föregående. Placera följande varv med en halv bits förskjutning. Försök dölja alla nålhuvuden.

8. När bollen är täckt viker du in alla kantern 0,5 cm på den sista tygbiten. Nåla fast den för att täcka slarvkanterna på det sista varvet.

9. Fäst en rosett och ett ögleformat band med en nål, eller bara en enkel ögla att hänga upp bollen med. 

18.12.2013 kl. 11:02

Julpyssel del 1

Eftermiddagens workshop lockade trettio personer, kul! Åldern på deltagarna sträckte sig från 0,5 till 73 år, vilket visade att pysslande passar för alla åldrar. Vi kommer att publicera instruktioner till de olika julgransbollarna och paketrosen som vi skapade på workshopen, här kommer del 1; knappbollen.

Knappboll

Du behöver: en massaboll (flirtkula), knappar, en bandstump och en kort nål med litet huvud samt en limpistol. OBS använd inte styroxkulor tillsammans med limpistol, det heta limmet smälter styroxen. 

1. Börja med att nåla fast bandet format till en ögla på bollen. 

2. Limma knappar en efter en på bollen, börja bredvid öglan och fyll successivt hela ytan med knappar.

3. När hela ytan är täckt börjar du limma på nästa lager knappar. Dessa limmas så de täcker det som lyser igenom av massabollen. 

4. Såhär ser den färdiga knappbollen ut. Söt, eller hur?

17.12.2013 kl. 19:28

 

Handante är ett uvecklingsprojekt som lyfter fram Pedersöres hantverkstradition såväl som nejdens mångsidiga kunskap inom formgivning och hantverk. Handante vänder sig till alla med hantverksintresse. Läs mera under Projektbeskrivning.