Vad vill du lära dig?

I samband med seminariet Tradition möter trend (18.1.2014) efterlyste vi hantverkstekniker som deltagarna skulle önska att Handante tog upp och gärna lärde ut. Det var roligt att läsa att flera ville ta sig an gamla tekniker men på ett nytt sätt som speglar dagens trender. Björknäver på modernt vis föreslog några, eller klackmattor i en ny utformning. Andra tekniker som verkade intressera var bland de traditionella  textila: stick- och virktekniker, lappteknik, krokning, fransknytning, broderi, fribroderi och yllebroderi. Bland hårda material var förslagen färre; träsvarvning, dekorationsmåleri, och näverslöjd som tidigare nämnt.
Under våren kommer Handante att besöka nejdens museer och ta sig en djup titt i vilka lokala hantverkstekniker som finns i behåll. Kommer du på flera tekniker som vi borde hålla extra utkik efter? Eller några specifika mönster som är speciella för trakten? Vi tar gärna emot förslag och tips, så att vi sedan kan leverera inspiration tillbaka till er. Kommentera i bloggen, meddela oss på Facebook eller skicka ett mail till handante@pedersore.fi.
11.02.2014 kl. 09:49

Tradition mötte trend

Lördagens seminarium på Sursik bjöd på inspiration av flera slag. Eija Koski inledde med en varm föreläsning om hur hon fann sin passion - himlarna. Eija drabbades av en sjukdom som orsakade en längre sjukledighet från hennes arbete som ekonom. Idag är hon tacksam över detta, det var nämligen under ledigheten som hon insåg att hon måste jobba med det hon älskar - himlarna. Hon tog steget ut i osäkerheten, hittade ett team som stödde hennes idé om att skriva en himlabok, och så bara gjorde hon det. Tänk om alla skulle uppleva en sådan passion för sitt arbete... 

Men det är inte alla förunnat. Många drömmer om att få arbeta med hantverk, men går det? Ekonomiedoktor Nina Kivinen, forskare inom kreativa branscher, gav några goda synvinklar på saken. Samarbeta, rådde hon. Då kan ni dela på kostnaderna och stöda varandra. Hon tog upp ett så mysigt exempel på företagsamhet att flera i salen nog fick sig en funderare. En man, en vanlig man, med får, vanliga får, och en grupp tanter, helt vanliga tanter, som stickar mössor. I marknadsföringen lyfter han fram äktheten. Varje mössa är signerad, den som köper mössan kan följa processen tillbaka till stickerskan, ja tillbaka till själva fåret rentav. Man köper en del av en historia, inte bara vilken mössa som helst. Då är man beredd att betala lite mera för hantverket. 

Lappländsk energi fyllde rummet när Anna-Stina Svakko steg upp på föreläsarscenen. Hon berättade om sin väg från traditionellt samiskt hantverk till modern formgvining. Hon visade bilder på sina förfäder, beskrev hur de och rötterna är den viktigaste inspirationskällan. Många blev tårögda, tänk att en vanlig gammal förfader ligger en modern och skapande kvinna så varmt om hjärtat, att hon lyfter fram denne och sina rötter med en sådan stolthet. Tradition möter trend. Hoppeligen fick det många i publiken att börja fundera - hur skulle jag kunna lyfta fram mina rötter? Vad är jag stolt över, vad skulle jag kunna återuppliva i mina moderna skapelser? 

Under seminariet glödde många pennor, men det som hördes var stickstickor som klingade mot varann. Vad vore ett hantverksseminarie utan handarbetande deltagare?

Föreläsningarna följdes av två skapande workshoppar - med helt olika inriktning. Hos Anna-Stina låg tempot på topp. Deltagarna hade med sig ett gammalt fotografi som representerade deras rötter, en herrskjorta och en massa textilt restmaterial. Tanken var att inspireras av fotografiet, gå lös på skjortan och skapa ett modernt plagg av den - hastigt, med brinnande iver. Tiden var väl knapp för många, men poängen var inte nödvändigtvis att gå från workshopen med ett användbart plagg. Det var själva tankesättet. Tänk om man skulle, tänk att kan man, tänk att jag vågar. Att våga släppa loss och inspireras. 

På Eijas workshop rådde harmoni. Konsten att skapa himlar är inte svår i grunden. Det tar ett tag att snaja tekniken, sen står hela världen öppen för en. Och vilket lugn som sprider sig när man sitter där och trär rör efter rör på ett snöre. Det är skönt att ta sig tid. 

 

23.01.2014 kl. 12:31

En himmel till hallen

Vilken inspirationsboost helgens seminarium var, den känslan delas nog av både arrangörer och deltagare. Som många andra blev undertecknad helt såld på att skapa himlar. Beställning på papperssugrör klickades iväg, men det kliade för mycket i skaparfingrarna för att vänta på att den skulle komma med posten. En dålig pocketbok, en strumpsticka, ett limstift och mycket pyssligt rullande senare var materialet klart: smala rör med trycksvärta som mönster. På sidan 73 i boken Himmeli fanns den utmärkta modellen med instruktioner. Det var fascinerande att se figuren växa fram, bara genom att trä rör på en tråd - trä, snurra, trä, skarva, snurra, svänga, trä. Himlen hänger nu i hallen, och något säger mig att det småningom kommer att dingla en himmel i varje rum, få se vad maken säger om saken…

Eija Koski tipsade om en adress till en webbutiken som säljer papperssugrör, här kommer den för de som missade att anteckna: www.teippitarha.fi

Himmeli-boken kan köpas från förlaget Maahenki.

På vår pinterest-sida finns massor av inspiration för himmeli-knåpare.

20.01.2014 kl. 13:48

Ekonomidoktor Nina Kivinen pratar om kreativitet och samarbete på lördagens seminarium

Nina Kivinen, lördagens tredje föreläsare, är ekonomidoktor med ett stort intresse för estetik och kreativitet. I sin forskning möter hon många hantverkare och formgivare. När Nina gör etnografiska studier ser hon till att jobba nära människorna i de kreativa företagen hon studerar. Hon dricker morgonkaffe med dem och tittar noga på när tyg blir tryckta för hand. Hon följer med hur en bunt tygbitar blir till en väska, och diskuterar och hjälper till med prissättningen av färdiga produkter. På så vis lär Nina känna verksamheten och vardagen hos kreativa företagare. För det är vardagen som är det viktiga, menar Nina, och långt mer intressant än det stora och märkvärdiga.

Genom att studera de vardagliga handlingarna förstår Nina vad som är viktigt för just den personen, och handlingar är grunden för all ekonomi, menar hon. Det vi gör har stor betydelse, inte bara för oss, utan för andra och för samhället. Den som valt att arbeta inom hantverk och design har valt att leva nära sitt material, men samtidigt kopplad till hela världen via sociala medier och bloggar. Man kan välja att vara i centrum, oberoende sin geografiska placering, eller helt bortkopplad. Men hur gör man?
Många drömmer om att arbeta med det de brinner för. En del har tagit steget, för andra är det (ännu) bara drömmar. Men tänk om vi skulle kunna få vårt levebröd från vår kärlek till hantverk? Vad riskerar vi att förlora?

På lördagens seminarium vid Sursik får vi höra Nina Kivinen berätta om "Vackert samarbete och kreativitenens gränser". Läs mera om inspirationsseminariet TRADITION MÖTER TREND här. Det går ännu att anmäla sig på Pedersöre MI:s sidor eller på telefon 067850275/MI. 

16.01.2014 kl. 13:42

Himmelitekniken i modern inredning

Visst är det underbart när gamla hantverkstekniker hittar sin plats i våra moderna hem? Se bara på dehär vackra lamporna och pallen - tekniken de är gjorda med är densamma som Eija Koski använder i sina traditionella och experimentella himlar! Den som är snabb hinner ännu anmäla sig till workshopen med Eija på inspirationsseminariet TRADITION MÖTER TREND nu på lördag 18.1. Där får man lära sig tekniken, och sen är det bara fantasin som sätter gränser för vad man skapar. 

Eija Koskis svarta himmel. (Foto: Rita Lukkarinen)

Inredningsbilderna och deras bildkällor hittar du på Handantes Pinterest-sida. Du kan följa Handante på Pinterest för aktuell inspiration, här hittar du t.ex. vårt inspirationscollage för januari. 

Läs mera om inspirationsseminariet TRADITION MÖTER TREND.
Anmäl dej till workshopen på handante@pedersore.fi och till seminariet genom att ringa 067850275/MI eller på nätet på Pedersöre MI:s sidor. Sista anmälningsdag är tisdag 15.1.

15.01.2014 kl. 12:42

Samiska eldsjälen Anna-Stina Svakko på seminariet 18.1

Anna-Stina (Foto: Lisa Kejonen)

Anna-Stina Svakko är en samisk formgivare, konstnär och hantverkare från Porjus i norra Sverige. Hon kan stoltsera med utbildningar inom samisk slöjd, sömnad, konst och form. Anna-Stina har skapat sitt eget heltidsarbete, där hon kombinerar traditionell kunskap och moderna tekniker. Hon formger och tillverkar kläder, smycken i plexiglas och framställer konst och konsthantverk. Främst är hon känd för sina moderna samekoltar, inspirerade av traditionella koltar, men i modern och personlig tappning.

Några av Anna-Stinas moderna dräkter med inspiration från samekulturen. (Foto: Ina Nordberg)

Anna-Stinas uppväxt har kretsat kring hantverk och slöjd. Redan som ung visste hon att hon ville leva för, med och av samiskt hantverk. Hon hedrar den tysta kunskapen som ärvs av äldre hantverkskunniga, den vill hon gärna dela med sig av. Inom det samiska hantverket är det ofta naturen och den arktiska miljön som fungerar som inspirationskälla. 

Krispig detalj från en av Anna-Stinas dräkter. (Foto: Ina Nordberg)

Anna-Stina utstrålar respekt för naturen och livet. Den samiska omgivningen är hennes energikälla, de blåa vinternätterna ger kraft, de ljusa sommarnätterna ger ny ork. Hennes företagsnamn är Astu Design, astu betyder "att ha tid" på nordsamiska. Av Anna-Stina kan vi nog lära oss mycket, både om hantverk, om att stanna upp och känna efter, och om att värdesätta vår omgivning och våra rötter.

I föreläsningen "Vägen från traditionellt hantverk till modern formgiving" kommer Anna-Stina att berätta om det samiska hantverket, om hur hon skapade sin egen heltidstjänst utgående från det hon älskade att göra, och om hur vi kan utveckla våra idéer kring vår skaparlust. I vår trakt har vi ingen samekultur, men vi har en rik hantverkskultur och oändligt med traditioner och tyst kunskap, Anna-Stina tipsar om hur vi kan använda allt detta i moderna skapelser. Hon berör både hårda och mjuka material.

Anna-Stinas workshop "Att skapa med lokal förankring och egna traditioner" kommer som namnet säger att kretsa kring att söka inspirationen i sin näromgivning, kläcka idéer och skapa nytt. Till workshopen ska deltagarna i materialväg ha med sig en herrskjorta, gamla knappar, bandstumpar, spetsar, dragkedjor, broderigarn och annat textilt material som man hittar hemma. Därtill ska man ha med sig ett fotografi/bild från sitt geografiska område eller av sin släkt eller familj. Fotografiet ska vara så gammalt som möjligt. Workshopen är gratis att delta i. Handante kommer också att med en del material åt deltagarna.

Läs mera om inspirationsseminariet TRADITION MÖTER TREND.

Anmäl dej till workshopen på handante@pedersore.fi och till seminariet genom att ringa 06-7850275/MI eller på nätet på Pedersöre MI:s sidor. Sista anmälningsdag är 15.1.
13.01.2014 kl. 11:19

Himmelisten Eija Koski på inspirationsseminariet 18.1.

En himmel av traditionellt material; råghalm. (Foto: Rita Lukkarinen)

Eija Koski är en av föreläsarna på Handantes inspirationsseminarium TRADITION MÖTER TREND (18.1.2014). Eija är himmelist, för hennes stora passion inom hantverk är att tillverka himlar. Ifjol blev hon utnämnd till årets hantverkare på Kreagalan i Österbotten. Eija förtjänar verkligen sin titel. Hon har tagit den gamla hantverkstekniken till sitt hjärta och bevarat den samtidigt som hon respektfullt förnyar den. En himmel, eller en oro som den också kallas på svenska, är en sorts gammaldags takkrona. Det traditionella materialet är råghalm, men Eija skapar också himlar av experimentella material.


Eija provar nya material i himlar. En jättestor himmel har hon byggt av jätteslide. (Foto: Riitta Lukkarinen)

Seminariet börjar kl. 11:00, där kan vi lyssna till Eijas historia om hur hon blev en himmelist. Vad var det hos himlarna som gjorde att hon fastnade för just dem? Var det hon som hittade himlarna, eller var det de som hittade henne? Hur gjorde hon för att lära sig denna urgamla hantverkskonst och hur lyckades hon få den att verka så "himla" trendig igen?


I Eijas workshop lär vi oss bygga egna himlar, både i råghalm och i nyare material. En färgglad himmel av sugrör är kanske något för dej? Till workshoppen behöver man inte ta med något eget material, det kan nämligen köpas på plats av Eija. Men om  man väldigt gärna vill ta med lite eget material också går det bra, förstås. Alla typer av rör går nämligen att skapa himlar av, så om du har egna sugrör, pärlrör, bambu eller andra roliga rör ta med så hjälper Eija dig att skapa din egen himmel!


Den här traditionella himmelmodellen är gjord av svart sugrör. (Foto: Riitta Lukkarinen)

Eija har gett ut en bok om sin stora passion. Boken Himmeli kan köpas härifrån.

Läs mera om inspirationsseminariet TRADITION MÖTER TREND.
Anmäl dej till workshopen på handante@pedersore.fi och till seminariet genom att ringa 067850275/MI eller på nätet på Pedersöre MI:s sidor. Sista anmälningsdag är tisdag 15.1.

08.01.2014 kl. 19:34

Indjudan till inspirationsseminarium

Lördagen den 18 januari ordnar Handante en inspirerande,  informativ hantverksdag på Sursik Skola i Bennäs. Vi inleder klockan 11:00 och lyssnar på tre intressanta föreläsningar av tre kvinnor som lever med hantverk var och en på sitt sätt.


Anna-Stina Svakko har sina rötter bland samerna i norra Sverige. Hon är mästare i Doudji – samisk slöjd, och har även en rad andra hantverksutbildningar. Hon är specialiserad inom samisk traditionell dräktsömnad och har arbetat i 15 år som lärare och lett inspirationskurser om en rad olika hantverkstekniker. Med sitt samiska hantverksarv som grund berättar Anna-Stina om hur hon har skapat sin väg från traditionell slöjd till modern formgivning, och om hur vi kan inspireras av vår rika kulturtradition.


Eija Koski blev utsedd till årets konsthantverkare på Kreagalan 2013. Hennes hantverk har djupa rötter i den österbottniska kulturtraditionen. Eija skapar halmkronor - himlar,  med en flera hundra år gammal hantverksteknik. Hon använder material från naturen och framställer det hon kallar för ekokonst.


Den tredje föreläsaren närmar sig hantverket från en annan vinkel. Nina Kivinen är universitetslärare och forskare på Åbo Akademi. Hon forskar bland annat om samarbete och kunskapsutbyte mellan kreativa företag. Ninas föreläsning handlar om betydelsen av samarbete och förtroende inom lokala nätverk, och om de fördelar man inom kreativa branscher får genom att dela resurser och dra nytta av varandras kunskap. Nina tangerar även skapande branschers ekonomi och sociala medier som marknadsföringskanal.

På eftermiddagen följer två kreativa workshoppar där man får lära sig att skapa nytt med inspiration av gamla traditioner. I workshoppen som Anna-Stina leder lär vi oss att till vara våra  rötter och skapa nytt med inspiration av det gamla. Under Eijas ledning  får vi prova på att tillverka himlar på traditionellt vis men i nya moderna former. Det kostar ingenting att delta i varken seminariet eller workshopparna, men en liten materialavgift kommer att uppbäras, så ha kontanter till hands. Under dagen pausar vi för mat- och kaffeservering, meddela när du anmäler dig om du tänker äta på plats. Förmånlig och smaklig lunch utlovas!

Seminariet vänder sig till alla! Till exempel till dig som intresserar dig för hantverk, handarbete, kultur och traditioner. Det passar för såväl amatörer som etablerade hantverkare och formgivare, studerande, lärare, och företagare.

För att vi ska veta hur mycket lunch och kaffe som behöver förberedas, tar vi emot anmälningar till seminariet. Anmälan görs till MI på telefonnummer 06 7850 275 eller på websidan. Till workshopparna kan man anmäla sig samtidigt, eller via mail till handante@pedersore.fi. Senaste anmälningsdag är 15.1.2014.

Adressen för seminariet är Sursikvägen 43, 68910 BENNÄS. Frågor besvaras av projektledare Ina Nordberg på telefonnummer 044 7557 680.

02.01.2014 kl. 12:02

 

Handante är ett uvecklingsprojekt som lyfter fram Pedersöres hantverkstradition såväl som nejdens mångsidiga kunskap inom formgivning och hantverk. Handante vänder sig till alla med hantverksintresse. Läs mera under Projektbeskrivning.