Brodera korsstygnskex med Åsa Broo

Imorgon fredag 27.11 ordnar Åsa Broo en Do It Together-kväll tillsammans med ekologiska caféet Kruska i Jakobstad. Tillsammans kan man slappna av en stund, diskutera, brodera och bekanta sig med Åsas nya produkt Korsstygnskexet. Korsstygnskex finns att köpa på plats, men med sig kan man gärna ta lite restgarner och en nål. Kom och njut en stund tillsammans mellan kl. 17-20.00, handarbete förenar och helar. <3

Kruska finns på Storgatan 15 i Jakobstad.

Foto: Linda Tallroth-Paananen på Memento.

27.11.2014 kl. 11:40

Kom ihåg himmel-workshopen imorgon

Inför morgondagens himmel-workshop vid Fornstugan i Esse har vi tagit fram en helt ny och alldeles egen Handante-himmel. Nattugglorna på layout- och korrekturavdelningen har vakat, och vi kan stolt presentera ett sprillans nytt mönsterkort med himmeltema som lanseras i samband med workshopen. Dessutom passar vi på att lansera ett annat nytt kort oxå, nämligen grannsockan som vi filat på under sommaren och som vilat ett tag nu innan den åkte till tryckeriet imorse. 

Workshopen pågår 17.30-19.00 och går parallellt på svenska och engelska eftersom vi har gäster från Sverige och Tyskland med oss, som en del av KulturÖsterbottens projekt "Konst- och kultursommar Österbotten". Det är gratis att delta. På plats finns tunna svarta sugrör som material, detta kan man använda kostnadsfritt. Vill man använda klassisk halm har Eija Koski lämnat en stor mängd halmknippen åt oss samt ett antal av sin vackra bok Himmeli, dessa kan köpas på plats.

Kaffe bjuder vi förstås på, så välkomna, hoppas vi ses!

Fornstugan, Museigränd 4, 68820 Esse

Såhär ser de nya mönsterkorten ut:

22.09.2014 kl. 09:09

Himmel-workshop 23.9

På tisdag är det dags för workshop vid Fornstugan i Esse. På begäran håller Handante en till Himmel-workshop, där man både kan lära sig grunderna eller prova på svårare himmelmodeller. 

Dessutom får vi besök av en grupp tyska och svenska turister som gärna vill lära sig om våra hantverkstraditioner och utbyta tankar om hur deras traditioner kan jämföras med våra. De tyska och svenska gästerna besöker oss som en del av programutbudet i KulturÖsterbottens projekt "Konst- och kultursommar Österbotten".

Workshopen är gratis, material finns på plats och vi bjuder dessutom på fika. Välkomna med!

Tid: 17.30-19.00

Plats: Fornstugan i Esse, Museigränd 4, 68820 Esse

Anmälningar till: handante@pedersore.fi eller 0447557680

16.09.2014 kl. 14:24

NETWORK på skateparken Grubbos öppning

I lördags gick Sommarens största evenemang i Pedersöre av stapeln, med öppning av skateparken Grubbo och livliga showen X-tractor vid Sursikområdet i Bennäs. Handante var på plats med Network.  Workshopen var öppen för alla, och den samlade både män och kvinnor i åldrarna 3 till 70 år. Det är vi nöjda med! Trots många broderande händer på den stora installationen hann vi dock inte bli helt klara. En ny workshop med Sursiks handarbetselever står därför näst i tur. Men av de totalt 28 rutorna som installationen består av, är två tredjedelar färdiga och många påbörjade, så installationen ska med säkerhet upp ännu i höst.

Att ordna konst- och hantverksprojekt ute bland folk är verkligen inspirerande. Network omgavs av mängder av skateare och folk i olika åldrar som hade kommit för att ta del av programmet och som gärna pratade en stund. En dj såg till att häftig musik dundrade ur högtalarna, och överlag var det en mycket trevlig stämning. Där satt vi på gamla trasmattor och broderade - med mattrasor. De färdiga rutorna radades ut på gräset. I föregående inlägg kan man se hela motivet.

21.08.2014 kl. 10:13

Ny workshop: NETWORK

Inkommande lördag 16.8, i samband med "Sommarens största evenemang i Pedersöre", är det dags för nästa workshop. Nu blir det experimentellt. På den öppna workshopen ska vi nämligen krascha ihop broderi med skatekultur, till ära för den nyöppnade skateparken Grubbo. Resultatet blir en utomhusinstallation i form av metallnät med textila motiv. Workshopen är öppen för unga och andra, den börjar kl. 17.30 och med sig bör man ta sin fantasi. Platsen är Sursik-området i Bennäs. Välkomna!

13.08.2014 kl. 18:05

Sommarens workshop

Formgivaren Berit Bragge drog workshopen "Manipulera ylle" åt Handantes deltagare i början av juli. En kreativ och inspirerande workshop med många idéer utlovades, och energiska Berit höll verkligen vad hon lovat. Teknikprov efter teknikprov skickades runt medan Berit berättade hur man åstadkom den ena fantastiska ytan efter den andra. Många av proverna var gjorda av gamla stickade tröjor som sett sina bästa dagar. En del av materialet hade manipulerats före valkning, en del efter. Deltagarna var ivriga att prova på de olika teknikerna. Med sig hade de några gamla ylletröjor inhandlade på lopptorg för ändamålet. Modigt högg de i med saxarna och första lasset tröjor åkte in i maskinen. 

Råmaterial

En stickad tröja har krymt till halva storleken under valkningen. Materialet är stadigt och lämpar sig för t.ex. skulpturer eller sulor.

Härliga sturkturer får man med olika sorters applikation. Det valkade yllet rispar inte och man kan fritt klippa ut remsor, kvadrater, cirklar...

Smala valkade ylleremsor som stickats med grova stickor. Snacka om återbruk. 

Ett blomsterhav. Blommorna klipps till i det ovalkadade stickade materialet, den färgade mitten är yllefibrer som torrtovas på plats före  blommorna valkas i maskin och får sin slutliga form.

 

Redo för nästa teknik började deltagarna planera nya ytor. På lakanstyg placerades bitar av ylletröjor, garnstumpar, färggranna yllefibrer, spetsar med mera. Sen rullades lakanen ihop tätt, tätt, knöts om och slängdes i tvättmaskinen. Det var spännande tider när maskinen äntligen pep att den var klar. Ett efter ett öppnades paketen och mottogs med jubel eller häpnad. Yllet gör inte alltid som man tänkt sig, ibland är resultatet överraskande bra och ibland bara överraskande. Men då är det bara att prova på nytt, vidareutveckla eller börja om. Ylle är ett fantastiskt material och emedan manipulationsmetoderna är oändliga är det nog lätt hänt att man fastnar. Vi har anledning att tro att lopptorgens ylletröjor efter detta blir ännu mer sällsynta…

06.08.2014 kl. 10:32

Glimtar från "Brodera nygammalt"

Någon kanske uppfattar broderi som strikt och tidskrävande, men fribroderi är allt annat. Tanken med workshopen "Brodera nygammalt" som hölls vid Fornstugan i Esse 29.6, var att brodera snabbt, fritt och enkelt. Slutprodukten var nålbrev i bokform. Små broderier är tacksamma för den som inte har så mycket extra tid, och dessutom perfekta att sätta i handväskan och ta med t.ex. på sommarens resor.

Deltagarna fick ta del av ett antal mönster framtagna specifikt för ändamålet, inspirerade av museala motiv och mönster i nejden, men de kunde också välja att skapa egna motiv. Nedan syns Handantes motiv. Håll koll på bloggen, inspirationskällorna till varje broderi publiceras nästa vecka. På så vis har var och en som vill brodera något av motiven möjlighet att först göra sin egen tolkning och utmana sin fantasi. 

Här är några av resultaten: 

Framsidan med langett, kedjestygn, läggsöm och applikation...

...och insidan med gott om plats att fästa nålar.

Ett av Handantes motiv, men i fri tolkning med pärlor.

Ett broderi som utgick från ett Handante-motiv, men växte till en egen tolkning. 

Några deltagare ritade motiv med djurtema; en söt ekorre som bär på en kotte...

... och bäckahästen som galopperar i månskenet. 

En liten broderingsram med innermått 10,5 cm kan beställas t.ex. från Lapp-Elisa Quilts. Söt och behändig!

04.07.2014 kl. 12:39

Textilier vid Pedersörenejdens hembygdsmuseum

I torsdags besökte Handante Pedersörenjedens hembygdsmuseum tillsammans med nio nyfikna deltagare. Först fick vi en intressant guidning i fähuset, på höskullen och i smedjan. Guiden berättade om handens och hantverkets livsviktiga betydelse förr i tiden och om kluriga uppfinningar som underlättade vardagen. Vi såg allehanda redskap och maskiner. Deltagarna ställde intresserat frågor och fick uttömmande svar. Sen fördes vi vidare och guidades i inomhusmiljön bland vävar, mattor, väskor, vackert dekorerade skåp och magiska björkkvistar. 

Slutligen samlades deltagarna i Drängstugan där museets textilgrupp samlat några av arkivets lådor med vackra textilier. Låda efter låda av de vackraste hand- och maskingjorda gamla skatter öppnades och imponerade utrop avlöste varann. Nedan följer några bilder av vad vi såg. Textilarkivet är en verklig skatt, det höll alla med om, och gärna hade vi stannat långt in på natten för att gå igenom duk efter duk, spets efter spets.

Bilderna kretsar främst kring broderier denna gång, emedan vi har en annalkande workshop inom temat. "Brodera nygammalt" hålls 29.6 på Fornstugan i Esse, ingen anmälan är nödvändig, det är bara att dyka upp mellan 14.30 och 16.00. 

Deltagarna väntar på att få dyka ner i textillådorna.

Den första lådan innehåller broderade dukar av oiika slag.

Vackra anagram.

Sirliga motiv...

... och kantigare motiv.

Invecklade brodyrer.

Knutna fransar.

Frivolité.

Hardangerspets.

Virkad spets.

Spets på tyllbotten.

Grafiskt virkad mellanspets.

Vitbroderi med skira blommor.

Ett av de vackraste broderierna, glänsande vitt med smal, smal, svart kontur.

Läckra färger på ett ovanligt yllebroderi.

Siden på yllebotten.

Och avslutningsvis ett mycket vackert målat mönster på ett gammalt bord.

17.06.2014 kl. 14:34

Virket på biblioteket ikväll

 

Klockan 17-19.00 finns Handante på plats med Virket vid huvudbiblioteket i Bennäs. Dyk gärna in och titta hur det framskridit och virka eller sticka en liten bit.

11.06.2014 kl. 11:27

Workshop: Manipulera stickat!


Torsdagen 3.7 kl. 12-18.00 är det dags för en ny mycket inspirerande workshop. Formgivaren Berit Bragge från Åbo kommer och hälsar på oss och fungerar som lärare för workshopen "Manipulera stickat!". Bragge är mest känd för sina fantastiska maskinstickade smycken i koppartråd, men formger och tillverkar även produkter i återbrukat ylle och andra textila material. Workshopen hålls vid Lövis (Lövös f.d. skola), Vasavägen 195, Bennäs. 

Berit Bragge: Manipulera stickat!

Välkommen på en kreativ workshop där vi manipulerar gamla stickade ylleplagg till nya spännande ytor, former och produkter med hjälp av olika specialtekniker. Teknikerna är valkning, nåltovning, virkning, sömnad, applikation och broderi. Vi hittar inspiration i former och detaljer på äldre hantverksredskap och snidade museiföremål. Temat är accessoarer och kursdeltagarna jobbar utgående från eget intresse med t.ex. huvudbonader, halsdukar, pulsvärmare, väskor eller smycken. Det blir en kreativ kurs med många idéer som visar att återanvändning är roligt. 

Ta med: 
- gamla ylletröjor för bearbetning (2-3 st)
- sax, knappnålar, stoppnål, synål
- restgarner för broderi/virkning
- olika grova virknålar
- eventuellt symaskin (maskiner finns även på plats)
- antecknings- och skissmaterial

Kursen är avgiftsfri. På plats kan köpas extra material av kursledaren (5-20 € beroende på behov).

Anmälningar dej till handante@pedersore.fi eller per telefon 044-7557 680. Begränsat antal deltagare, först till kvarn... 

09.06.2014 kl. 11:21

Handantes program i juni

Dessa programpunkter har vi för närvarande inbokade i juni: 

Onsdag 11.6 finns Virket på bibilioteket i Bennäs mellan kl. 17 och 19. Titta gärna in för att se hur det framskridit och virka eller sticka en liten bit. 

Torsdag 12.6 är det museibesök på Pedersörenejdens Hembygdsmuseum. Vi får guidning av experterna på plats och får ta del av textilier och föremål ur arkiven. Det går bra att anmäla om vilken typ av föremål och textilier som intresserar så styr vi utbudet i den riktningen. Anmälningar mottas på handante@pedersore.fi eller 044-7557 680.

Onsdag 25.6 medverkar Handante i Hantverkarmarknaden i Bennäs. Virket finns på plats och vi kommer dessutom att presentera de första mönsterkorten som kommit till inom projektet. Mönsterkorten beskriver hur man skapar olika nya produkter med inspiration av nejdens hantverkstradition. Korten är gratis och kan användas av var och en på önskat vis.

Söndag 29.6 ordnar vi drop-in-workshopen "Brodera nygammalt" på Fornstugan i Esse. Dyk upp när det passar dej mellan 14.30 och 16.00. Material finns på plats. 

06.06.2014 kl. 11:38

Museernas Hantverksskatter: nytt besökstillfälle

Under våren har Handante ordnat besök till de olika museerna i nejden under rubriken Museernas Hantverksskatter. Tanken är att låta hantverksintresserade ta del av de stora samlingar textilier och andra hantverksföremål som finns i våra museer, men som inte hör till de fasta utställningarna. Nu är det dags för det sista besöket i serien, och det går till Pedersörenejdens Hembygdsmuseum. 

Torsdagen 12.6 kl. 18.00 är det dags för en specialguidad rundtur med inriktning på textilier och hantverk. Under besöket får vi se allmogeföremål och gamla hantverksredskap som t.ex. den handgjorda stickmaskinen från Katternö, signerad Mäster Mattson 1860-tal. I Drängstugan visar Textilgruppen upp textilskatter ur arkiven. Anmäl dej till handante@pedersore.fi eller till projektledaren på telefon044 7557 680. Begränsat antal platser. Är man intresserad av något speciellt kan man i samband med anmälan lämna in önskemål på föremål man gärna vill se, så vidarebefordas önskemålen till Textilgruppen. 

Tillfället kan även användas för att skapa kontaker till Textilgruppen som söker nya medlemmar. 

27.05.2014 kl. 12:08

Museernas hantverksskatter: Jakobstads Museum

Bilder från ännu ett museibesök; Malmska Gården i Jakobstad

Vi väntar på en bekräftelse om när vi kan besöka Pedersöre Hembygdsmuseum, som är det sista besöksmålet inom Museernas Hantverksskatter, och det som enligt många blir det allra intressantaste. Håll utkik här på bloggen när man kan börja anmäla sig. De av er som finns på vår kontaktlista får också nys om saken där, de som vill bli tillagda kan mejla till handante@pedersore.fi.

Men, nu tar vi en titt på vad man på Malmska Gården hade att erbjuda. Många av deltagarna i gruppen skulle gärna ha sett mer allmogeföremål, men stadsmuseum är stadsmuseum och det är klart det syns i samlingarna att man varit rikare och haft kontakter utåt på ett annat sätt än på landsbygden. Personalen hade gjort ett enormt bra jobb när de valde ut föremål för gruppen att titta på. Vi började med hårdare material och gick vidare till textilier. 

Bandgrind, duken under glasskivan grinden ligger på väckte nästan ännu mera intresse. Dessa oerhört utsirade bandgrindar är, hör och häpna, gjorda i ett enda stycke trä. Det gällde att hålla tungan rätt i mun för att inte slinta med verktygen. 

Dekorationsmålade föremål, bägare och en sirligt dekorerad brudkista med ett brudfölje som motiv.

Näverarbeten i form av en väska och någar krukor.

En efterkrigstida väska, vävd av pappersremsor. 

Rotflätad korg. 

Svepaskar.

Ett otroligt vackert sängtäcke av stickade rutor på diagonalen. 

Hårarbeten, vilka otroliga hantverk. Några av smyckena har lås av guld, vilket tyder på att hårarbeten varit sedda som mycket värdefulla. 

Vävda band. Dessa är vävda på bandgrind men vi fick också prova väva brickband enligt gammal teknik.

Märkdukar sydde flickorna för att lära sig brodera. Åldern på brodöserna bakom dessa är 11-12 år...

Ett sött litet nålkuvert i filt med broderad plattsöm.

Och slutligen ett pärlbroderat fodral med papegojmotiv.

 

26.05.2014 kl. 12:07

Gör rysstavlor i Vasa

Tipsar om att det på Brages Friluftsmuseum i Vasa ikväll ordnas en temakväll där man under ledning av Leena Sandberg lär sig tekniken bakom rysstavlorna, eller hinterglasmålningarna som de också kallas. Här hittar du mer information om var du kan anmäla dig.

13.05.2014 kl. 12:47

Bilder från lördagens workshop

Workshopen "Grannlappar - lappteknik med inspiration av allmogens granntäcken" samlade nio ivriga sömmerskor. De flesta hade stor vana av att arbeta med lappteknik och kunde direkt koppla på det rätta tankesättet när de gamla täckenas mönster skulle översättas till block. 

Inspirationsmaterialet var digert. Förutom de täcken som fotograferats i samband med Museernas hantverksskatter erbjöds workshopdeltagarna ta sig en titt i Fornstugans dokementation av Esses granntäcken (1984), Yngvar Heikels dokumentation av Österbottens dito (1926) och därtill hade vi en hel del konkreta exemplar på plats, nyare och äldre, det äldsta från 1888. 

Deltagarna tilldelades planeringsdiagram och fick fritt välja bland inspirationsmaterialet. Någon fastnade för ett gammalt fotografi, någon för täckena på plats, någon tog fasta på en specifik ruta, någon tänkte på helheten. Inspiration kommer till oss på olika sätt, och alla sätt är rätt.

Diagram efter diagram färglades, en del lades åt sidan, andra behölls. 

Efter lunchpausen påbörjades tillskärning och provsömnad på maskin eller för hand, enligt eget tycke.

Deltagarnas färdiga block finputsades innan de lämnades in till projektledaren jämte planeringsdiagrammen och anteckningar om sömnadsordningen. Nu återstår för undertecknad att digitalisera materialet, göra noggranna sömnadsbeskrivningar inklusive skisser och småningom samla all information på ett mönsterkort som blir tillgängligt för alla som vill sy ett granntäcksinspirerat lapptäcke.

09.05.2014 kl. 12:58

 

Handante är ett uvecklingsprojekt som lyfter fram Pedersöres hantverkstradition såväl som nejdens mångsidiga kunskap inom formgivning och hantverk. Handante vänder sig till alla med hantverksintresse. Läs mera under Projektbeskrivning.