Virket på utställning

Virket finns utställt i Aspegrens Trädgård i Jakobstad. Över 40 personer deltog och frivirkade och fristickade i det gemensamma konstverket som turnerande runt i Pedersöre och Jakobstad sommaren 2014. Här kan nu slutresultatet beskådas, i all sin färgprakt. Titta vad annat som hänger i trädgården här.

30.05.2015 kl. 10:08

Pedersöreveckan

Nu är det Pedersörevecka och det betyder fart och fläng på flera håll i kommunen. Handante firar med att lansera tre mönsterkort.

Mönsterkorten är ett synligt resultat av projektetet, och visar verkligen hur tradition möter trend. De presenterar mönster och instruktioner till nya produkter i olika handarbetstekniker, inspirerade av gamla hantverkstraditioner från nejden. På de tre första korten har vi fått med tre olika tekniker; pappersslöjd, flerfärgsvirkning och lappteknik. Korten är gratis och fria för var och en att använda på önskat vis. Kom och hämta dina egna exemplar genom att besöka Handantes stånd på Hantverkarmarknaden i Bennäs onsdag 25.6. Samtidigt kan du sätta dej ner och virka en stund, Virket, som vid dethär laget har blivit stort och brokigt, finns nämligen på plats från 16.00 - 20.00. Välkommen!

På söndag 29.6 är det dags att brodera i Fornstugan i Esse. Det är fråga om drop in-workshopen "Brodera nygammalt" som pågår mellan 14.30-16.00, det är bara att dyka upp när det passar. Broderingsmaterial finns på plats, liksom mönster att använda eller inspireras av. Motiven är framtagna på basen av de olika museala mönster som dykt upp under Handantes museibesök under våren. Exemplet nedan visar hur en mellanspets från ett gammalt dynvar omvandlats till ett modernt broderimotiv. Välkommen till Fornstugan!

 

24.06.2014 kl. 12:03

Virket på biblioteket ikväll

 

Klockan 17-19.00 finns Handante på plats med Virket vid huvudbiblioteket i Bennäs. Dyk gärna in och titta hur det framskridit och virka eller sticka en liten bit.

11.06.2014 kl. 11:27

Workshop: Manipulera stickat!


Torsdagen 3.7 kl. 12-18.00 är det dags för en ny mycket inspirerande workshop. Formgivaren Berit Bragge från Åbo kommer och hälsar på oss och fungerar som lärare för workshopen "Manipulera stickat!". Bragge är mest känd för sina fantastiska maskinstickade smycken i koppartråd, men formger och tillverkar även produkter i återbrukat ylle och andra textila material. Workshopen hålls vid Lövis (Lövös f.d. skola), Vasavägen 195, Bennäs. 

Berit Bragge: Manipulera stickat!

Välkommen på en kreativ workshop där vi manipulerar gamla stickade ylleplagg till nya spännande ytor, former och produkter med hjälp av olika specialtekniker. Teknikerna är valkning, nåltovning, virkning, sömnad, applikation och broderi. Vi hittar inspiration i former och detaljer på äldre hantverksredskap och snidade museiföremål. Temat är accessoarer och kursdeltagarna jobbar utgående från eget intresse med t.ex. huvudbonader, halsdukar, pulsvärmare, väskor eller smycken. Det blir en kreativ kurs med många idéer som visar att återanvändning är roligt. 

Ta med: 
- gamla ylletröjor för bearbetning (2-3 st)
- sax, knappnålar, stoppnål, synål
- restgarner för broderi/virkning
- olika grova virknålar
- eventuellt symaskin (maskiner finns även på plats)
- antecknings- och skissmaterial

Kursen är avgiftsfri. På plats kan köpas extra material av kursledaren (5-20 € beroende på behov).

Anmälningar dej till handante@pedersore.fi eller per telefon 044-7557 680. Begränsat antal deltagare, först till kvarn... 

09.06.2014 kl. 11:21

Handantes program i juni

Dessa programpunkter har vi för närvarande inbokade i juni: 

Onsdag 11.6 finns Virket på bibilioteket i Bennäs mellan kl. 17 och 19. Titta gärna in för att se hur det framskridit och virka eller sticka en liten bit. 

Torsdag 12.6 är det museibesök på Pedersörenejdens Hembygdsmuseum. Vi får guidning av experterna på plats och får ta del av textilier och föremål ur arkiven. Det går bra att anmäla om vilken typ av föremål och textilier som intresserar så styr vi utbudet i den riktningen. Anmälningar mottas på handante@pedersore.fi eller 044-7557 680.

Onsdag 25.6 medverkar Handante i Hantverkarmarknaden i Bennäs. Virket finns på plats och vi kommer dessutom att presentera de första mönsterkorten som kommit till inom projektet. Mönsterkorten beskriver hur man skapar olika nya produkter med inspiration av nejdens hantverkstradition. Korten är gratis och kan användas av var och en på önskat vis.

Söndag 29.6 ordnar vi drop-in-workshopen "Brodera nygammalt" på Fornstugan i Esse. Dyk upp när det passar dej mellan 14.30 och 16.00. Material finns på plats. 

06.06.2014 kl. 11:38

Virket

I lördags på En hel kvinnodag startade Virket sin resa. Virket är ett turnerande handarbete som framställs gemensamt av nejdens handarbetande människor genom frivirkning och fristickning enligt en på förhand vald färgskala (läs mer här). Färgskalan går i röda, gula och bruna nyanser, kontrasterat med mjukt svart, vitt och grått. 

Nu behöver vi syjuntegrupper, stickcaféer, gäng med väninnor och andra glatt handarbetande sällskap som vill ta del av Virkets resa. Man anmäler intresse till projektledaren (tillvägagångssätt längst ner i texten). Sedan kommer Virket att fungera som ett kedjebrev och vandra sin väg runt i Pedersöre med omnejd. Med sig har det dagboken som bl.a. innehåller behövlig information och en karta där man kan pricka av Virkets besök.

Det färdiga Virket kommer att användas som bakgrund i Handantes utställningsmonter på Hantverksmässan i Tammerfors hösten 2014. Du kan beställa virket till din syjunta, förening eller till ett kafferep med vänner. Kontakta projektledare Ina Nordberg på telefon 044- 7557 680 eller via mail handante@pedersore.fi.

26.03.2014 kl. 10:34

En hel kvinnodag

På lördag (22.3.2014) ordnas En hel kvinnodag i Anderssénsalen i Sursik i Bennäs. Evenemanget har varit omtyckt och välbesökt och fortsätter alldeles säkert i samma anda i år. Handante kommer att finnas på plats med sin senaste grej: Virket. 

Virket är ett turnerande handarbete som framställs gemensamt av nejdens handarbetande människor genom frivirkning och fristickning enligt en på förhand vald färgskala. Alla får vara med och skapa Virket, gammal som ung, van som nybörjare. Virket kommer efter lördagens kickoff att resa runt mellan föreningar, syjuntor, evenemang, stickcaféer, handarbetande grupper och kafferep i Pedersöre med omnejd. Med sig har Virket en dagbok där historien om turnén skrivs ned efter hand resan framskrider. 

Tänk att Virket ska bli som en stor pläd; färggrannt, platt och fyrkantigt. Mängden deltagare avgör hur stort det blir. Man fortsätter handarbeta i den riktning som passar bäst. Teknikerna är valfria, man stickar eller virkar fritt enligt den teknik man föredrar. Sticka rätt, slätt, avigt, flätor, patent, mönstrat eller något annat. Virka stolpar, fasta maskor, spetsmönster, flerfärgat eller något annat. Om man känner för att kroka, knyta, fläta, väva eller hitta på nåt annat spännande bidrag är det fritt fram. Alla olika tekniker och strukturer är välkomna. Man väljer om man fortsätter direkt genom att plocka upp maskor på lämpligt ställe, eller om man stickar eller virkar en lös bit som sedan sys eller virkas fast.

Det färdiga Virket kommer att användas som bakgrund i Handantes utställningsmonter på Hantverksmässan i Tammerfors hösten 2014. Du kan beställa virket till din syjunta, förening eller till ett kafferep med vänner. Kontakta projektledare Ina Nordberg på telefon 044- 7557 680 eller via mail handante@pedersore.fi.

På lördag sätter vi igång, välkommen med och skapa Virket!

19.03.2014 kl. 15:04

DIY virka ett mönstrat virknålsfodral

Inspiration är ett modeord. Överallt ska man inspireras av dittan och dattan och ibland känns det nästan lite tjatigt. Men utan inspiration är det inte roligt att skapa och det blir inget bra resultat. Att inspireras är inte det samma som att kopiera. När man inspireras tar man intryck av olika mönster, färger, former, idéer, och omvandlar dem till sitt eget. Ska man skapa ett nytt mönster eller en ny produkt är det en god idé att inte leta inspiration inom samma område. Såhär; du ska skapa ett nytt virkmönster, var börjar du söka inspiration? Bland andra virkmönster? Prova att istället söka inspiration i metallföremål, i dagens tidning, i blomrabatten, sök där det inte finns något virkat. Då löper tankarna fritt och du inspireras istället för att kopiera. 

För att skapa flerfärgsvirkningsmönstrer lät jag mej inspireras av mönster på flagabräden. Dessa fyra flagabräden har alla solhjulet som motiv och finns bevarade i Fornstugan i Esse. Ser du likheten mellan virkdiagrammen och flagabrädena? 

För att virka en virknålsbehållare behöver du:

Virknål nr 2,5. 

Garn: Sisu, Pallas, Novita Nalle eller ett annat garn lämpligt för nålens grovlek.

Ett tomt brustablettsrör (diameter ca 3 cm).

En liten läderbit (det går lika bra att använda filttyg).

Håltång, sax

Diagrammen är åtta maskor breda, behållarens omkrets är 24 maskor och mönstret upprepar sig således tre gånger. Observera att det första diagrammet består av två färger, det andra av fyra färger, det tredje av tre färger och det fjärde av fem färger. Byt gärna ut färgerna till dina egna favoriter. 

Tips: för att undvika skarv i mönstren kan du lägga till en maska där varven möts som du alltid virkar i bottenfärgen. Omkretsen blir då 25 maskor istället för 24. Du får en längsgående rand istället för hack i mönstret.

Klipp ut en cirkel i läder, diameter 3,5 cm. Stansa 12 små hål runt kanten med en håltång.
Varv I: Virka 2 fm i varje hål, virka samtidigt in garnändan så slipper du fästa den senare. Välj ett av mönstren och följ sedan diagrammet. Diagrammen läses nerifrån från höger till vänster (från vänster till höger om du är vänsterhänt). Virka i bakre maskbågen. Färgbyte sker "mitt i maskan". Med två omtag på nålen drar du igenom garnet i nästa maskas färg. 

När du virkat hela diagrammet är det dags att göra en kanal för snodd och sedan en avslutning i form av en volang.
Kanal, varv I: Virka 5 lm (motsvarar den första stolpen och 2 lm). Hoppa över 2 m. *1 st i nästa m, 2 lm, hoppa över 2 m*. Upprepa *_* varvet ut. Fäst med en sm i varvets första stolpe.
II: Virka *1 fm i st, 2 fm runt luftmaskbågen*. Upprepa *_* varvet ut. Fäst med sm i först fm.
III: Virka 1 fm i nästa fm, *3 lm, hoppa över 1 fm, 1 fm i nästa fm*. Upprepa *_* varvet ut. Avsluta med 1 sm i nästa fm och fäst tråden väl.

Snurra en snodd att trä i kanalen. Snodden gör du genom att fäst två, tre eller fyra garnändor i ett dörrhandtag. Backa 1 meter med garnen, klipp av, knyt ihop och börja snurra. När du har en spänd snodd tar du  tag mitt på snodden och för ihop de båda ändorna. Släpp greppet på mitten och låt snodden snurra ihop sig. Slå knut i ändan och trä snodden genom kanalen. Trä in ett brustablettsrör i behållaren, den ska skjutas in så den är något kortare än den virkade behållaren. Förvara virknålar uppochned så fastnar de inte.
13.03.2014 kl. 11:25

Helgens workshop

I lördags samlades 17 handarbetsglada kvinnor vid Lövis i Bennäs. Var och en hade med sig en påse garner och virknålar i variernade grovlek. De deltog i Handantes populära flerfärgsvirkningsworkshop. Det var en intensiv dag, inledd av lite historik och fakta om teknik och variationer. Sen var det dags för praktiska övningar där deltagarna lärde sig byta färg på rätt sätt, hur man får varven att löpa utan förskjutning eller hack i mönsret och att virka baklänges. Hemligheten med färgbytena i flerfärgsvirkning är att man bör byta "mitt i maskan" så att säga. Knepet för att undvika hack i mönstret vid varvbyte krävde övning och maskräknande, men slutligen hade alla en provbit där tekniken var korrekt. Att virka baklänges visade sig vara betydligt enklare än det låter, tyckte de flesta. Den tekniken behövs när man flerfärgsvirkar platta arbeten med en tydlig rätsida. Jämför slätstickning och rätstickning, principen är den samma.

Som inspiration hade undertecknad med sig två mycket bra virkböcker av Maria Gullberg; Virka! och Virktekniker. Dessa böcker rekommenderas varmt åt alla virkintresserade, de innehåller mycket fakta, tydliga instruktioner och bilder, tips och råd, samt mönster till en mängd vackra arbeten. Böckerna behandlar inte enbart flerfärgsvirkning, utan också flera andra nyskapande virktekniker. Genom att ange rabattkoden "Projektet Handante" får ni köpa båda böckerna från Hemslöjdens Förlag till det rabatterade priset 39,60€ (frakt tillkommer). Separat kostar böckerna vid användande av rabattkoden 27,71€ för Virka! och 25,45€ för Virktekniker. Det lönar sig att även ta en titt på förlagets övriga utgåvor, de har gett ut många bra handarbetsböcker. Köp böckerna här.

 

10.03.2014 kl. 11:57

Gamla hantverkstekniker

Ännu finns några lediga platser till workshopen i flerfärgsvirkning 8.3. Undertecknad jobbar för fullt med lärorika kompendier till deltagarna, vi ska inte bara lära oss den gamla tekniken, vi ska också lära oss anpassa den till dagens trender också, t.ex. genom att använda nya material och skapa nya mönster.

I förra veckan besökte Handante Fornstugan i Esse för att samla inspiration. I samma veva passade vi på att ta en titt på den lilla brudutställningen vid Esselunden. Där i skåpet bland all brudflärd fanns två virkade tobakspungar. Tobakspungen var en vanlig gåva från den blivande bruden till sin tillkommande förr i tiden. I Finlandssvenska Dräktboken ser man dessutom på ritningen över Esse mansdräkt att tobakspungen är en given accessoar till folkdräkten.

Bild ur Finlandssvenska Dräktboken.

Flera gamla tekniker ska läras ut i mars, på måndag startar kursen Gamla tekniker - nya material i samarbete med Pedersöre MI. Vi inleder med att lära oss tambursömmen, en gammal broderiteknik, som till skillnad från de flesta broderitekniker är snabb. 

Vill du lära dig flerfärgsvirkning? Välkommen på workshop 8.3 kl. 10-15.00 i Lövis i Bennäs. Anmäl dej senast 27.2 på Pedersöre MI:s websidor, via mail handante@pedersore.fi eller per telefon 044 7557 680/Ina. Läs mer om workshopen här. Det är gratis att delta.

27.02.2014 kl. 10:02

Tobakspungen - en del av folkdräkten

I Finlandssvenska Dräktboken* kan man läsa om alla de svenskspråkiga kustsocknarnas folkdräkter. När man slår upp Pedersöre, Esse och Purmo kan man läsa att Brage föreslår att man till dessa mansdräkter bär tobakspung. Ett originalexemplar finns bevarat i Brages Dräktmuseum i Helsingfors. Den virkade pungen härstammar från Karby i Pedersöre och som en del av mönstret har man virkat 1876 I N S K K B. Det är troligen ett förlovningsdatum.

Objekt A169 i Brages Dräktmuseum; en virkad tobakspung från Pedersöre daterad 1876.

Det finns flera bevarade exempel på virkade tobakspungar i  dräktmuseet, liksom i museerna på vår ort. Många av pungarna har band med tofsar. Männen bar tobakspungen inne i byxfickan men tofsarna fick hänga synliga utanför. 

Historiska tobakspungar i Brages Dräktmuseum.

Tobakspungarna är rätt små, ca 10-15 cm breda och 15-20 cm höga. De är rundvirkade och har upptill en kanal för ett lädersnöre eller tvinnat yllesnöre som användes som stängningsmekanism. Förutom till Pedersöres tre dräkter rekommenderas tobakspungen också till Larsmo, Kronoby, Socklot, Nykarleby, Jeppo och Munsala mansdräkter i våra trakter. Från Sydösterbotten finns det många exemplar på bevarade tobakspungar, så man vet att de använts i hela Österbotten. Tekniken flerfärgsvirkning har även använts på hängslen, vantar och inte minst i den speciella Korsnäs-tröjan. 

Vill du lära dig flerfärgsvirkning? Välkommen på workshop 8.3 kl. 10-15.00 i Lövis i Bennäs. Anmäl dej senast 27.2 på Pedersöre MI:s websidor, via mail handante@pedersore.fi eller per telefon 044 7557 680/Ina. Läs mer om workshopen här. Det är gratis att delta.

*Finlandssvenska Dräktboken kan köpas från Brage.

19.02.2014 kl. 13:36

Telefonfodral i sicksackmönster

Flerfärgsvirkning - vilken härlig teknik. Det finns ingen gräns för vilka mönster och motiv man virkar, eller hur många färger man använder, det är bara fantasin som sätter stopp. Enkelt får man användning för överlopps garnstumpar och små nystan.

Inspirerad av 1800-talets tobakspungar vill undertecknad också ha en flerfärgsvirkad påse. Men inte till tobak förstås, utan till telefonen. Ett enkelt sicksackmönster i tre färger känns lagom modernt. En gammal teknik, trendigt geometriska figurer, och ett uppdaterat behov av förvaring. Det behöver inte vara svårare än så.

Vill du lära dig flerfärgsvirkning? Välkommen på workshop 8.3 kl. 10-15.00 i Lövis i Bennäs. Anmäl dej senast 27.2 på Pedersöre MI:s websidor, via mail handante@pedersore.fi eller per telefon 044 7557 680/Ina. Läs mer om workshopen här. Det är gratis att delta.

17.02.2014 kl. 16:23

Flerfärgsvirkning

Det är dags för workshop igen, denna gång testar vi flerfärgsvirkning, traditionellt och modernt. Du har kanske på något museum sett en färggrann virkad påse någon gång, en mönstrad röd liten påse med tofsar? Det var en tobakspung du såg. De var mycket populära att tillverka i Österbotten under senare hälften av 1800-talet. Kvinnorna virkade och männen använde dem att förvara pengar, tobak eller fickuret i. De är färggranna och rikt dekorerade i geometriska eller dekorativa mönster. 

(Bild ur boken Färg och flärd med virkat)

Flerfärgsvirkning är en speciell virkteknik där flera garn används samtidigt. Grundkunskapen du bör ha med dig till workshopen är att kunna virka fasta maskor. Det du får lära dig är de tekniska grunderna, både för rundvirkade och platta arbeten, hur man planerar motiv och du får idéer till hur den traditionella flerfärgsvirkningen skulle kunna pryda våra moderna hem och kläder. 

Nytillverkad tobakspung med kattmönster.

Workshopen Flerfärgsvirkning på modernt vis ordnas den 8.3.2014 kl. 10.00-15.00 på Lövis i Bennäs. Kursen är gratis. Anmälan senast 27.2 på Pedersöre MI:s sidor eller till handante@pedersore.fi. Ta med garner i olika grovlekar, trikåmattrasor, virknålar i olika grovlekar, en vacker bild eller ett föremål att inspireras av och skissmaterial. Lärare: Ina Nordberg

Bekanta dig mer med flerfärgsvirkning på vårt Pinterest-collage

14.02.2014 kl. 12:40

Beyond the square - bortom mormorsrutan

Den som gillar att virka mormorsrutor kanske i något skede börjar tycka att den klassiska modellen är lite trist. En tidlös klassiker, javisst, men ibland vill man förnya sig. Då får man vara glad att det finns så härliga inspirationsböcker som denna: Beyond the square: Crochet Motifs av Edie Eckman. 

Boken innehåller 144 mönster till nya versioner på mormorsrutor, och inte bara i rutform utan även som cirklar, hexagoner, trianglar och andra oväntade former. Den är lärorik och går igenom tekniker, garntyper, hur man följer virkmönster, och förklarar även virkningens grunder i ord och bild på ett mycket tydligt sätt. 

Att virka mormorsrutor, såväl klassiska som i ny tappning, är ett toppenbra sätt att bli av med små garnstumpar. En liten garnstump gör ingen glad, men flera tillsammans som blir till rutor som blir till hela täcken värmer gott. Så anta utmaningen och lär dej virka en ny mormorsrutemodell i februari. Kom också ihåg att vi vid Bennäs Huvudbibliotek samlar klassiska mormorsrutor till en filt som via Röda Korset ska nå sin nya ägare. En garnkorg finns på plats under hela månaden för den som vill vika in en stund och virka lite. 

Boken Beyond the square: Crochet Motifs finns även utgiven på finska och heter då Villiä virkkausta

03.02.2014 kl. 13:19

Dagens teknikkrasch - en virkad himmel...

I en krasch möts två parter hastigt och oväntat, ofta med ett rejält buller. Kraschar inom hantverk är fantastiskt tycker Handante. Det är ofta i kraschen som något nytt föds. Var inte rädd att korsa metoder, tekniker, motiv, färger och inspirationskällor som från första början inte alls tycks gå ihop. Det kan komma otroliga resultat ur det hela. Ta en titt på Humorvirkarens dagbok för att se ett roligt exempel. Hen har kraschat ihop himmelitekniken med virkning - och vad blev resultatet? Enligt humorvirkaren själv "... förvånansvärt förskäckligt...", men vad tycker du? 

Humorvirkarens blogg är skriven på finska. 

29.01.2014 kl. 11:48

 

Handante är ett uvecklingsprojekt som lyfter fram Pedersöres hantverkstradition såväl som nejdens mångsidiga kunskap inom formgivning och hantverk. Handante vänder sig till alla med hantverksintresse. Läs mera under Projektbeskrivning.