Himlar och linpurvilar som inspiration

Den femte av våra aktörer bakom DIY-paketen är Mona Bagarnäs. Hon är hantverkaren bakom Lingårdsmycket.

Lingårdsmycket är en frisk fläkt som förnimmer om traditioner. Tekniken lånas från guldgula halmhimlar, formen från en stolt hundraåring: rockhuvudet - "linpurvilen". Med hjälp av rockhuvudet hölls det ospunna linet på plats på spinnrocken under arbetets gång. Den koniska formen är enkel och grafisk - modern, men inte ny. Materialet, de skira glaspärlorna har samma glans som halmen och de allra finaste lintrådarna. 

 

Foto: Linda Tallroth-Paananen på Memento.

Handantes monternummer på Suomen Kädentaidot-mässan är A157. Välkomna!

 

12.11.2014 kl. 12:47

Gör Handantes himmel steg för steg

Handantes mönsterkort förekommer i olika svårighetsgrader. Det senaste kortet, nummer 5, som beskriver en himmel, kan för ovana himmelhantverkare te sig svårt att följa då det är i svårighetsgrad 3. Därför kommer här en bildserie som noggrant beskriver processen steg för steg, för att också nybörjare ska kunna göra  Handante-himlen. 

1. Du behöver: stadig tråd (t.ex. merceriserad bomullsgarn), en lång himmelnål (kan köpas på Helmisatama i Vasa eller beställas härifrån), smala sugrör eller råghalm, 6 pärlor eller rönnbär. Ta också fram linjal och sax och Handantes mönsterkort nr 05: "Pärl- eller rönnbärshimmel"

2. Klipp rören i de rätta längderna. Ordna dem enligt sin längd. Trä en ca 80 cm lång tråd på nålen. 

3. Man börjar med att göra den lilla diamantformen som ska hänga i himlens nedre del. Följ bilden. Dra igenom tråden så rören placeras ca 5 cm från trådändan. (Till den lilla diamantformen används 6 st 4 cm långa rör, 6 st 3 cm långa rör och 6 st 2 cm långa rör.) 

4. Knyt ihop trådarna så rören bildar en triangel. Knyt fast den korta trådändan i den långa ca 2 cm från triangeln.

5. När följande rör träs på kommer knuten att döljas inne i röret.

6. I alla korsningar snurras tråden två varv runt den tråd som korsas. När det andra varvet snurras träs nålen genom öglan så att en knut bildas. På samma sätt gör man i alla korsningar framöver.

7. Nu har du en platt form bestående av tre smala trianglar som sitter ihop i spetsarna. 

8. Trä ner nålen till en av trianglarnas bottnar.

9. Med följande två rör formas en mindre triangel.

10. Ett kort rör förenar två av de ursprunglia trianglarna.

11. Den lilla diamanten är nästan klar. (Du märker senare att även den stora diamantformen följer samma arbetsordning så här långt.)

12. Den platta formen förenas till en tredimensionell diamantform.

13. Tråden fästs i korsningen och träs vidare mot diamantformens trubbiga ända...

14. ...där den fästs i korsningen och den lilla diamanten är klar. Lägg den åt sidan medan du arbetar med den stora formen.

15. Ta en ny 80 cm lång tråd. Du ska nu börja arbeta med den stora formen. Den görs likadant som den lilla fram till hopsättningen. Men vi tar det noga för säkerhets skull. Ordna rören som på bilden. 

16-17. Det kan vara knepigt att trä nålen genom de längsta rören. Det underlättar om man puttar på med ett smalt halmstrå. 

18-19. Även den stora formen ska i början bestå av tre trianglar som är förenade i spetsarna. Som ni ser till höger måste man ibland skarva tråden. Då knyter man helt enkelt ihop ändan på den gamla tråden med ändan på en ny med en "hästhuvudsknut" som döljs prydligt inne i nästa rör.

20. Så här långt följs samma arbetsordning som gällde för den lilla diamantformen (punkt 9-11), men den stora formen ska inte förenas på samma sätt...

21. ...istället vänder man och gör små trianglar mellan de större.

22. När den platta formen ser ut som på bilden längst nere till höger är det dags att förena den till en tredimensionell form. 

23. Det görs på samma vis som man gjorde med den lilla diamantformen.

24. De större trianglarnas spetsar förenas medan de mindre dinglar löst tillsvidare. Sen är det dags att förena den stora och den lilla diamantformen med varandra. De trubbiga ändarna ska peka mot varann. Trä först nålen från den stora formen till den lilla, Knyt sedan ihop den lilla diamantformens tråd med den tråd du använder. Klipp av och knyt fast den korta trådändan i den långa ca 2 cm från korsningen.

25. Resten av "byggandet" sker inne i den stora formen. Trä in nålen genom korsningen i botten...

26. ... och trä på nästa rör inne i den stora formen. 

27. De mindre trianglarna viks in och förenas med varann och med det senaste påträdda röret.

28. Sen är det dags för pärlorna/rönnbären.

29. Det sista långa röret (14 cm) kan behöva justeras i längd beroende på pärlornas/rönnbärens diameter. Det ska nå nästan upp till toppen, mät och klipp till rätt längd innan du trär på det. Trä på den sista pärlan/rönnbäret och sedan det allra sista röret. Om man vill kan man sy fast ett grövre hängsnöre, eller hänga halmhimlen i tråden man sytt med.

Halmhimlen har fått sin form av rockhuvuden, "linpurvila", som finns bevarade vid Fornstugan i Esse. Med hjälp av ett rockhuvud hölls det ospunna linet på plats på spinnrocken och därför passar det bra att hänga upp halmhimlen i ett linsnöre.

 

06.10.2014 kl. 15:11

Kom ihåg himmel-workshopen imorgon

Inför morgondagens himmel-workshop vid Fornstugan i Esse har vi tagit fram en helt ny och alldeles egen Handante-himmel. Nattugglorna på layout- och korrekturavdelningen har vakat, och vi kan stolt presentera ett sprillans nytt mönsterkort med himmeltema som lanseras i samband med workshopen. Dessutom passar vi på att lansera ett annat nytt kort oxå, nämligen grannsockan som vi filat på under sommaren och som vilat ett tag nu innan den åkte till tryckeriet imorse. 

Workshopen pågår 17.30-19.00 och går parallellt på svenska och engelska eftersom vi har gäster från Sverige och Tyskland med oss, som en del av KulturÖsterbottens projekt "Konst- och kultursommar Österbotten". Det är gratis att delta. På plats finns tunna svarta sugrör som material, detta kan man använda kostnadsfritt. Vill man använda klassisk halm har Eija Koski lämnat en stor mängd halmknippen åt oss samt ett antal av sin vackra bok Himmeli, dessa kan köpas på plats.

Kaffe bjuder vi förstås på, så välkomna, hoppas vi ses!

Fornstugan, Museigränd 4, 68820 Esse

Såhär ser de nya mönsterkorten ut:

22.09.2014 kl. 09:09

Himmel-workshop 23.9

På tisdag är det dags för workshop vid Fornstugan i Esse. På begäran håller Handante en till Himmel-workshop, där man både kan lära sig grunderna eller prova på svårare himmelmodeller. 

Dessutom får vi besök av en grupp tyska och svenska turister som gärna vill lära sig om våra hantverkstraditioner och utbyta tankar om hur deras traditioner kan jämföras med våra. De tyska och svenska gästerna besöker oss som en del av programutbudet i KulturÖsterbottens projekt "Konst- och kultursommar Österbotten".

Workshopen är gratis, material finns på plats och vi bjuder dessutom på fika. Välkomna med!

Tid: 17.30-19.00

Plats: Fornstugan i Esse, Museigränd 4, 68820 Esse

Anmälningar till: handante@pedersore.fi eller 0447557680

16.09.2014 kl. 14:24

Dagens teknikkrasch - en virkad himmel...

I en krasch möts två parter hastigt och oväntat, ofta med ett rejält buller. Kraschar inom hantverk är fantastiskt tycker Handante. Det är ofta i kraschen som något nytt föds. Var inte rädd att korsa metoder, tekniker, motiv, färger och inspirationskällor som från första början inte alls tycks gå ihop. Det kan komma otroliga resultat ur det hela. Ta en titt på Humorvirkarens dagbok för att se ett roligt exempel. Hen har kraschat ihop himmelitekniken med virkning - och vad blev resultatet? Enligt humorvirkaren själv "... förvånansvärt förskäckligt...", men vad tycker du? 

Humorvirkarens blogg är skriven på finska. 

29.01.2014 kl. 11:48

Tradition mötte trend

Lördagens seminarium på Sursik bjöd på inspiration av flera slag. Eija Koski inledde med en varm föreläsning om hur hon fann sin passion - himlarna. Eija drabbades av en sjukdom som orsakade en längre sjukledighet från hennes arbete som ekonom. Idag är hon tacksam över detta, det var nämligen under ledigheten som hon insåg att hon måste jobba med det hon älskar - himlarna. Hon tog steget ut i osäkerheten, hittade ett team som stödde hennes idé om att skriva en himlabok, och så bara gjorde hon det. Tänk om alla skulle uppleva en sådan passion för sitt arbete... 

Men det är inte alla förunnat. Många drömmer om att få arbeta med hantverk, men går det? Ekonomiedoktor Nina Kivinen, forskare inom kreativa branscher, gav några goda synvinklar på saken. Samarbeta, rådde hon. Då kan ni dela på kostnaderna och stöda varandra. Hon tog upp ett så mysigt exempel på företagsamhet att flera i salen nog fick sig en funderare. En man, en vanlig man, med får, vanliga får, och en grupp tanter, helt vanliga tanter, som stickar mössor. I marknadsföringen lyfter han fram äktheten. Varje mössa är signerad, den som köper mössan kan följa processen tillbaka till stickerskan, ja tillbaka till själva fåret rentav. Man köper en del av en historia, inte bara vilken mössa som helst. Då är man beredd att betala lite mera för hantverket. 

Lappländsk energi fyllde rummet när Anna-Stina Svakko steg upp på föreläsarscenen. Hon berättade om sin väg från traditionellt samiskt hantverk till modern formgvining. Hon visade bilder på sina förfäder, beskrev hur de och rötterna är den viktigaste inspirationskällan. Många blev tårögda, tänk att en vanlig gammal förfader ligger en modern och skapande kvinna så varmt om hjärtat, att hon lyfter fram denne och sina rötter med en sådan stolthet. Tradition möter trend. Hoppeligen fick det många i publiken att börja fundera - hur skulle jag kunna lyfta fram mina rötter? Vad är jag stolt över, vad skulle jag kunna återuppliva i mina moderna skapelser? 

Under seminariet glödde många pennor, men det som hördes var stickstickor som klingade mot varann. Vad vore ett hantverksseminarie utan handarbetande deltagare?

Föreläsningarna följdes av två skapande workshoppar - med helt olika inriktning. Hos Anna-Stina låg tempot på topp. Deltagarna hade med sig ett gammalt fotografi som representerade deras rötter, en herrskjorta och en massa textilt restmaterial. Tanken var att inspireras av fotografiet, gå lös på skjortan och skapa ett modernt plagg av den - hastigt, med brinnande iver. Tiden var väl knapp för många, men poängen var inte nödvändigtvis att gå från workshopen med ett användbart plagg. Det var själva tankesättet. Tänk om man skulle, tänk att kan man, tänk att jag vågar. Att våga släppa loss och inspireras. 

På Eijas workshop rådde harmoni. Konsten att skapa himlar är inte svår i grunden. Det tar ett tag att snaja tekniken, sen står hela världen öppen för en. Och vilket lugn som sprider sig när man sitter där och trär rör efter rör på ett snöre. Det är skönt att ta sig tid. 

 

23.01.2014 kl. 12:31

En himmel till hallen

Vilken inspirationsboost helgens seminarium var, den känslan delas nog av både arrangörer och deltagare. Som många andra blev undertecknad helt såld på att skapa himlar. Beställning på papperssugrör klickades iväg, men det kliade för mycket i skaparfingrarna för att vänta på att den skulle komma med posten. En dålig pocketbok, en strumpsticka, ett limstift och mycket pyssligt rullande senare var materialet klart: smala rör med trycksvärta som mönster. På sidan 73 i boken Himmeli fanns den utmärkta modellen med instruktioner. Det var fascinerande att se figuren växa fram, bara genom att trä rör på en tråd - trä, snurra, trä, skarva, snurra, svänga, trä. Himlen hänger nu i hallen, och något säger mig att det småningom kommer att dingla en himmel i varje rum, få se vad maken säger om saken…

Eija Koski tipsade om en adress till en webbutiken som säljer papperssugrör, här kommer den för de som missade att anteckna: www.teippitarha.fi

Himmeli-boken kan köpas från förlaget Maahenki.

På vår pinterest-sida finns massor av inspiration för himmeli-knåpare.

20.01.2014 kl. 13:48

Himmelitekniken i modern inredning

Visst är det underbart när gamla hantverkstekniker hittar sin plats i våra moderna hem? Se bara på dehär vackra lamporna och pallen - tekniken de är gjorda med är densamma som Eija Koski använder i sina traditionella och experimentella himlar! Den som är snabb hinner ännu anmäla sig till workshopen med Eija på inspirationsseminariet TRADITION MÖTER TREND nu på lördag 18.1. Där får man lära sig tekniken, och sen är det bara fantasin som sätter gränser för vad man skapar. 

Eija Koskis svarta himmel. (Foto: Rita Lukkarinen)

Inredningsbilderna och deras bildkällor hittar du på Handantes Pinterest-sida. Du kan följa Handante på Pinterest för aktuell inspiration, här hittar du t.ex. vårt inspirationscollage för januari. 

Läs mera om inspirationsseminariet TRADITION MÖTER TREND.
Anmäl dej till workshopen på handante@pedersore.fi och till seminariet genom att ringa 067850275/MI eller på nätet på Pedersöre MI:s sidor. Sista anmälningsdag är tisdag 15.1.

15.01.2014 kl. 12:42

Himmelisten Eija Koski på inspirationsseminariet 18.1.

En himmel av traditionellt material; råghalm. (Foto: Rita Lukkarinen)

Eija Koski är en av föreläsarna på Handantes inspirationsseminarium TRADITION MÖTER TREND (18.1.2014). Eija är himmelist, för hennes stora passion inom hantverk är att tillverka himlar. Ifjol blev hon utnämnd till årets hantverkare på Kreagalan i Österbotten. Eija förtjänar verkligen sin titel. Hon har tagit den gamla hantverkstekniken till sitt hjärta och bevarat den samtidigt som hon respektfullt förnyar den. En himmel, eller en oro som den också kallas på svenska, är en sorts gammaldags takkrona. Det traditionella materialet är råghalm, men Eija skapar också himlar av experimentella material.


Eija provar nya material i himlar. En jättestor himmel har hon byggt av jätteslide. (Foto: Riitta Lukkarinen)

Seminariet börjar kl. 11:00, där kan vi lyssna till Eijas historia om hur hon blev en himmelist. Vad var det hos himlarna som gjorde att hon fastnade för just dem? Var det hon som hittade himlarna, eller var det de som hittade henne? Hur gjorde hon för att lära sig denna urgamla hantverkskonst och hur lyckades hon få den att verka så "himla" trendig igen?


I Eijas workshop lär vi oss bygga egna himlar, både i råghalm och i nyare material. En färgglad himmel av sugrör är kanske något för dej? Till workshoppen behöver man inte ta med något eget material, det kan nämligen köpas på plats av Eija. Men om  man väldigt gärna vill ta med lite eget material också går det bra, förstås. Alla typer av rör går nämligen att skapa himlar av, så om du har egna sugrör, pärlrör, bambu eller andra roliga rör ta med så hjälper Eija dig att skapa din egen himmel!


Den här traditionella himmelmodellen är gjord av svart sugrör. (Foto: Riitta Lukkarinen)

Eija har gett ut en bok om sin stora passion. Boken Himmeli kan köpas härifrån.

Läs mera om inspirationsseminariet TRADITION MÖTER TREND.
Anmäl dej till workshopen på handante@pedersore.fi och till seminariet genom att ringa 067850275/MI eller på nätet på Pedersöre MI:s sidor. Sista anmälningsdag är tisdag 15.1.

08.01.2014 kl. 19:34

 

Handante är ett uvecklingsprojekt som lyfter fram Pedersöres hantverkstradition såväl som nejdens mångsidiga kunskap inom formgivning och hantverk. Handante vänder sig till alla med hantverksintresse. Läs mera under Projektbeskrivning.