DIY virka ett mönstrat virknålsfodral

Inspiration är ett modeord. Överallt ska man inspireras av dittan och dattan och ibland känns det nästan lite tjatigt. Men utan inspiration är det inte roligt att skapa och det blir inget bra resultat. Att inspireras är inte det samma som att kopiera. När man inspireras tar man intryck av olika mönster, färger, former, idéer, och omvandlar dem till sitt eget. Ska man skapa ett nytt mönster eller en ny produkt är det en god idé att inte leta inspiration inom samma område. Såhär; du ska skapa ett nytt virkmönster, var börjar du söka inspiration? Bland andra virkmönster? Prova att istället söka inspiration i metallföremål, i dagens tidning, i blomrabatten, sök där det inte finns något virkat. Då löper tankarna fritt och du inspireras istället för att kopiera. 

För att skapa flerfärgsvirkningsmönstrer lät jag mej inspireras av mönster på flagabräden. Dessa fyra flagabräden har alla solhjulet som motiv och finns bevarade i Fornstugan i Esse. Ser du likheten mellan virkdiagrammen och flagabrädena? 

För att virka en virknålsbehållare behöver du:

Virknål nr 2,5. 

Garn: Sisu, Pallas, Novita Nalle eller ett annat garn lämpligt för nålens grovlek.

Ett tomt brustablettsrör (diameter ca 3 cm).

En liten läderbit (det går lika bra att använda filttyg).

Håltång, sax

Diagrammen är åtta maskor breda, behållarens omkrets är 24 maskor och mönstret upprepar sig således tre gånger. Observera att det första diagrammet består av två färger, det andra av fyra färger, det tredje av tre färger och det fjärde av fem färger. Byt gärna ut färgerna till dina egna favoriter. 

Tips: för att undvika skarv i mönstren kan du lägga till en maska där varven möts som du alltid virkar i bottenfärgen. Omkretsen blir då 25 maskor istället för 24. Du får en längsgående rand istället för hack i mönstret.

Klipp ut en cirkel i läder, diameter 3,5 cm. Stansa 12 små hål runt kanten med en håltång.
Varv I: Virka 2 fm i varje hål, virka samtidigt in garnändan så slipper du fästa den senare. Välj ett av mönstren och följ sedan diagrammet. Diagrammen läses nerifrån från höger till vänster (från vänster till höger om du är vänsterhänt). Virka i bakre maskbågen. Färgbyte sker "mitt i maskan". Med två omtag på nålen drar du igenom garnet i nästa maskas färg. 

När du virkat hela diagrammet är det dags att göra en kanal för snodd och sedan en avslutning i form av en volang.
Kanal, varv I: Virka 5 lm (motsvarar den första stolpen och 2 lm). Hoppa över 2 m. *1 st i nästa m, 2 lm, hoppa över 2 m*. Upprepa *_* varvet ut. Fäst med en sm i varvets första stolpe.
II: Virka *1 fm i st, 2 fm runt luftmaskbågen*. Upprepa *_* varvet ut. Fäst med sm i först fm.
III: Virka 1 fm i nästa fm, *3 lm, hoppa över 1 fm, 1 fm i nästa fm*. Upprepa *_* varvet ut. Avsluta med 1 sm i nästa fm och fäst tråden väl.

Snurra en snodd att trä i kanalen. Snodden gör du genom att fäst två, tre eller fyra garnändor i ett dörrhandtag. Backa 1 meter med garnen, klipp av, knyt ihop och börja snurra. När du har en spänd snodd tar du  tag mitt på snodden och för ihop de båda ändorna. Släpp greppet på mitten och låt snodden snurra ihop sig. Slå knut i ändan och trä snodden genom kanalen. Trä in ett brustablettsrör i behållaren, den ska skjutas in så den är något kortare än den virkade behållaren. Förvara virknålar uppochned så fastnar de inte.
13.03.2014 kl. 11:25

Helgens workshop

I lördags samlades 17 handarbetsglada kvinnor vid Lövis i Bennäs. Var och en hade med sig en påse garner och virknålar i variernade grovlek. De deltog i Handantes populära flerfärgsvirkningsworkshop. Det var en intensiv dag, inledd av lite historik och fakta om teknik och variationer. Sen var det dags för praktiska övningar där deltagarna lärde sig byta färg på rätt sätt, hur man får varven att löpa utan förskjutning eller hack i mönsret och att virka baklänges. Hemligheten med färgbytena i flerfärgsvirkning är att man bör byta "mitt i maskan" så att säga. Knepet för att undvika hack i mönstret vid varvbyte krävde övning och maskräknande, men slutligen hade alla en provbit där tekniken var korrekt. Att virka baklänges visade sig vara betydligt enklare än det låter, tyckte de flesta. Den tekniken behövs när man flerfärgsvirkar platta arbeten med en tydlig rätsida. Jämför slätstickning och rätstickning, principen är den samma.

Som inspiration hade undertecknad med sig två mycket bra virkböcker av Maria Gullberg; Virka! och Virktekniker. Dessa böcker rekommenderas varmt åt alla virkintresserade, de innehåller mycket fakta, tydliga instruktioner och bilder, tips och råd, samt mönster till en mängd vackra arbeten. Böckerna behandlar inte enbart flerfärgsvirkning, utan också flera andra nyskapande virktekniker. Genom att ange rabattkoden "Projektet Handante" får ni köpa båda böckerna från Hemslöjdens Förlag till det rabatterade priset 39,60€ (frakt tillkommer). Separat kostar böckerna vid användande av rabattkoden 27,71€ för Virka! och 25,45€ för Virktekniker. Det lönar sig att även ta en titt på förlagets övriga utgåvor, de har gett ut många bra handarbetsböcker. Köp böckerna här.

 

10.03.2014 kl. 11:57

Gamla hantverkstekniker

Ännu finns några lediga platser till workshopen i flerfärgsvirkning 8.3. Undertecknad jobbar för fullt med lärorika kompendier till deltagarna, vi ska inte bara lära oss den gamla tekniken, vi ska också lära oss anpassa den till dagens trender också, t.ex. genom att använda nya material och skapa nya mönster.

I förra veckan besökte Handante Fornstugan i Esse för att samla inspiration. I samma veva passade vi på att ta en titt på den lilla brudutställningen vid Esselunden. Där i skåpet bland all brudflärd fanns två virkade tobakspungar. Tobakspungen var en vanlig gåva från den blivande bruden till sin tillkommande förr i tiden. I Finlandssvenska Dräktboken ser man dessutom på ritningen över Esse mansdräkt att tobakspungen är en given accessoar till folkdräkten.

Bild ur Finlandssvenska Dräktboken.

Flera gamla tekniker ska läras ut i mars, på måndag startar kursen Gamla tekniker - nya material i samarbete med Pedersöre MI. Vi inleder med att lära oss tambursömmen, en gammal broderiteknik, som till skillnad från de flesta broderitekniker är snabb. 

Vill du lära dig flerfärgsvirkning? Välkommen på workshop 8.3 kl. 10-15.00 i Lövis i Bennäs. Anmäl dej senast 27.2 på Pedersöre MI:s websidor, via mail handante@pedersore.fi eller per telefon 044 7557 680/Ina. Läs mer om workshopen här. Det är gratis att delta.

27.02.2014 kl. 10:02

Tobakspungen - en del av folkdräkten

I Finlandssvenska Dräktboken* kan man läsa om alla de svenskspråkiga kustsocknarnas folkdräkter. När man slår upp Pedersöre, Esse och Purmo kan man läsa att Brage föreslår att man till dessa mansdräkter bär tobakspung. Ett originalexemplar finns bevarat i Brages Dräktmuseum i Helsingfors. Den virkade pungen härstammar från Karby i Pedersöre och som en del av mönstret har man virkat 1876 I N S K K B. Det är troligen ett förlovningsdatum.

Objekt A169 i Brages Dräktmuseum; en virkad tobakspung från Pedersöre daterad 1876.

Det finns flera bevarade exempel på virkade tobakspungar i  dräktmuseet, liksom i museerna på vår ort. Många av pungarna har band med tofsar. Männen bar tobakspungen inne i byxfickan men tofsarna fick hänga synliga utanför. 

Historiska tobakspungar i Brages Dräktmuseum.

Tobakspungarna är rätt små, ca 10-15 cm breda och 15-20 cm höga. De är rundvirkade och har upptill en kanal för ett lädersnöre eller tvinnat yllesnöre som användes som stängningsmekanism. Förutom till Pedersöres tre dräkter rekommenderas tobakspungen också till Larsmo, Kronoby, Socklot, Nykarleby, Jeppo och Munsala mansdräkter i våra trakter. Från Sydösterbotten finns det många exemplar på bevarade tobakspungar, så man vet att de använts i hela Österbotten. Tekniken flerfärgsvirkning har även använts på hängslen, vantar och inte minst i den speciella Korsnäs-tröjan. 

Vill du lära dig flerfärgsvirkning? Välkommen på workshop 8.3 kl. 10-15.00 i Lövis i Bennäs. Anmäl dej senast 27.2 på Pedersöre MI:s websidor, via mail handante@pedersore.fi eller per telefon 044 7557 680/Ina. Läs mer om workshopen här. Det är gratis att delta.

*Finlandssvenska Dräktboken kan köpas från Brage.

19.02.2014 kl. 13:36

Telefonfodral i sicksackmönster

Flerfärgsvirkning - vilken härlig teknik. Det finns ingen gräns för vilka mönster och motiv man virkar, eller hur många färger man använder, det är bara fantasin som sätter stopp. Enkelt får man användning för överlopps garnstumpar och små nystan.

Inspirerad av 1800-talets tobakspungar vill undertecknad också ha en flerfärgsvirkad påse. Men inte till tobak förstås, utan till telefonen. Ett enkelt sicksackmönster i tre färger känns lagom modernt. En gammal teknik, trendigt geometriska figurer, och ett uppdaterat behov av förvaring. Det behöver inte vara svårare än så.

Vill du lära dig flerfärgsvirkning? Välkommen på workshop 8.3 kl. 10-15.00 i Lövis i Bennäs. Anmäl dej senast 27.2 på Pedersöre MI:s websidor, via mail handante@pedersore.fi eller per telefon 044 7557 680/Ina. Läs mer om workshopen här. Det är gratis att delta.

17.02.2014 kl. 16:23

Flerfärgsvirkning

Det är dags för workshop igen, denna gång testar vi flerfärgsvirkning, traditionellt och modernt. Du har kanske på något museum sett en färggrann virkad påse någon gång, en mönstrad röd liten påse med tofsar? Det var en tobakspung du såg. De var mycket populära att tillverka i Österbotten under senare hälften av 1800-talet. Kvinnorna virkade och männen använde dem att förvara pengar, tobak eller fickuret i. De är färggranna och rikt dekorerade i geometriska eller dekorativa mönster. 

(Bild ur boken Färg och flärd med virkat)

Flerfärgsvirkning är en speciell virkteknik där flera garn används samtidigt. Grundkunskapen du bör ha med dig till workshopen är att kunna virka fasta maskor. Det du får lära dig är de tekniska grunderna, både för rundvirkade och platta arbeten, hur man planerar motiv och du får idéer till hur den traditionella flerfärgsvirkningen skulle kunna pryda våra moderna hem och kläder. 

Nytillverkad tobakspung med kattmönster.

Workshopen Flerfärgsvirkning på modernt vis ordnas den 8.3.2014 kl. 10.00-15.00 på Lövis i Bennäs. Kursen är gratis. Anmälan senast 27.2 på Pedersöre MI:s sidor eller till handante@pedersore.fi. Ta med garner i olika grovlekar, trikåmattrasor, virknålar i olika grovlekar, en vacker bild eller ett föremål att inspireras av och skissmaterial. Lärare: Ina Nordberg

Bekanta dig mer med flerfärgsvirkning på vårt Pinterest-collage

14.02.2014 kl. 12:40

 

Handante är ett uvecklingsprojekt som lyfter fram Pedersöres hantverkstradition såväl som nejdens mångsidiga kunskap inom formgivning och hantverk. Handante vänder sig till alla med hantverksintresse. Läs mera under Projektbeskrivning.