Brodera korsstygnskex med Åsa Broo

Imorgon fredag 27.11 ordnar Åsa Broo en Do It Together-kväll tillsammans med ekologiska caféet Kruska i Jakobstad. Tillsammans kan man slappna av en stund, diskutera, brodera och bekanta sig med Åsas nya produkt Korsstygnskexet. Korsstygnskex finns att köpa på plats, men med sig kan man gärna ta lite restgarner och en nål. Kom och njut en stund tillsammans mellan kl. 17-20.00, handarbete förenar och helar. <3

Kruska finns på Storgatan 15 i Jakobstad.

Foto: Linda Tallroth-Paananen på Memento.

27.11.2014 kl. 11:40

Kom ihåg himmel-workshopen imorgon

Inför morgondagens himmel-workshop vid Fornstugan i Esse har vi tagit fram en helt ny och alldeles egen Handante-himmel. Nattugglorna på layout- och korrekturavdelningen har vakat, och vi kan stolt presentera ett sprillans nytt mönsterkort med himmeltema som lanseras i samband med workshopen. Dessutom passar vi på att lansera ett annat nytt kort oxå, nämligen grannsockan som vi filat på under sommaren och som vilat ett tag nu innan den åkte till tryckeriet imorse. 

Workshopen pågår 17.30-19.00 och går parallellt på svenska och engelska eftersom vi har gäster från Sverige och Tyskland med oss, som en del av KulturÖsterbottens projekt "Konst- och kultursommar Österbotten". Det är gratis att delta. På plats finns tunna svarta sugrör som material, detta kan man använda kostnadsfritt. Vill man använda klassisk halm har Eija Koski lämnat en stor mängd halmknippen åt oss samt ett antal av sin vackra bok Himmeli, dessa kan köpas på plats.

Kaffe bjuder vi förstås på, så välkomna, hoppas vi ses!

Fornstugan, Museigränd 4, 68820 Esse

Såhär ser de nya mönsterkorten ut:

22.09.2014 kl. 09:09

Himmel-workshop 23.9

På tisdag är det dags för workshop vid Fornstugan i Esse. På begäran håller Handante en till Himmel-workshop, där man både kan lära sig grunderna eller prova på svårare himmelmodeller. 

Dessutom får vi besök av en grupp tyska och svenska turister som gärna vill lära sig om våra hantverkstraditioner och utbyta tankar om hur deras traditioner kan jämföras med våra. De tyska och svenska gästerna besöker oss som en del av programutbudet i KulturÖsterbottens projekt "Konst- och kultursommar Österbotten".

Workshopen är gratis, material finns på plats och vi bjuder dessutom på fika. Välkomna med!

Tid: 17.30-19.00

Plats: Fornstugan i Esse, Museigränd 4, 68820 Esse

Anmälningar till: handante@pedersore.fi eller 0447557680

16.09.2014 kl. 14:24

NETWORK på slutrakan

Igår deltog resten av Sursiks åttondeklassister med handarbete som tillval i arbetet med NETWORK. Nu är det inte mycket kvar, vi hann t.o.m påbörja hopsättningen, så snart snart finns installationen att beskådas invid Grubbo på Sursikområdet i Bennäs. 

För den som gillar dethär med korsstygn och funderar på egna motiv från foton eller skisser men saknar ett bra ritprogram kan vi tipsa om denhär sidan där man online och gratis kan förvandla sina bilder eller skisser till mönster lämpliga för korsstygn, lappteknik, mosaik...

För övrigt är Handante mitt uppe i framtagningen av våra DIY-paket, eller gör-det-själv-paket som vi ska presentera på Suomen Kädentaidot-mässan i Tammerfors i november. 

02.09.2014 kl. 10:46

NETWORK på skateparken Grubbos öppning

I lördags gick Sommarens största evenemang i Pedersöre av stapeln, med öppning av skateparken Grubbo och livliga showen X-tractor vid Sursikområdet i Bennäs. Handante var på plats med Network.  Workshopen var öppen för alla, och den samlade både män och kvinnor i åldrarna 3 till 70 år. Det är vi nöjda med! Trots många broderande händer på den stora installationen hann vi dock inte bli helt klara. En ny workshop med Sursiks handarbetselever står därför näst i tur. Men av de totalt 28 rutorna som installationen består av, är två tredjedelar färdiga och många påbörjade, så installationen ska med säkerhet upp ännu i höst.

Att ordna konst- och hantverksprojekt ute bland folk är verkligen inspirerande. Network omgavs av mängder av skateare och folk i olika åldrar som hade kommit för att ta del av programmet och som gärna pratade en stund. En dj såg till att häftig musik dundrade ur högtalarna, och överlag var det en mycket trevlig stämning. Där satt vi på gamla trasmattor och broderade - med mattrasor. De färdiga rutorna radades ut på gräset. I föregående inlägg kan man se hela motivet.

21.08.2014 kl. 10:13

NETWORK: pre-workshop med åttondeklassister

Inför workshopen Network ville vi testa tekniken med ett gäng ungdomar, för att se hur mycket tid och material som skulle gå åt. Network är en utomhusinstallation som kommer att finnas i anknytning till skateparken Grubbo i Bennäs. Det är en krasch mellan skatekultur, street art och broderi, vi broderar stora korsstygn på metallnät. Hela installationen blir 2 meter hög och 3,5 meter bred, och rätt så färggrann, nedan ses motivet.

En grupp åttondeklassister vid Sursik skola, med handarbete som tillvalsämne, fick agera provkaniner i fredags. Materialet är mattrasor av olika slag, klippta trikåtrasor och köpta rörstickade. Själva broderibottnen är stora metallnät som klippts i 0,5x0,5 meter stora rutor. De mörka linjerna i mönstret visar broderiernas fördelning på rutorna. Allt som är beige förblir obroderat, på så vis får installationen en till dimension och smälter in i omgivningen. 

Eleverna jobbade parvis emedan Network inte enbart syftar på att man jobbar med nät utan även att man jobbar ihop i ett nätverk. Varje par fick välja en ruta ur mönstret som de ville brodera.

Tekniken är den samma som i klassiskt korsstygn, med den skillnad att broderiet ju faktiskt blir genomskinligt, och förflyttningsstreckorna på undersidan synliga även framifrån. Efter lite övning hittade eleverna sin teknik och broderierna började växa.

Till först var det bökigt att jobba två på samma nät, tyckte några, men efterhand växte samarbetet fram...

...och utvecklades med egna lösningar som underlättade broderierna. 

Workshopen fortsatte som öppen workshop på lördagen, mera om det evenemanget kommer snart...

20.08.2014 kl. 11:18

Ny workshop: NETWORK

Inkommande lördag 16.8, i samband med "Sommarens största evenemang i Pedersöre", är det dags för nästa workshop. Nu blir det experimentellt. På den öppna workshopen ska vi nämligen krascha ihop broderi med skatekultur, till ära för den nyöppnade skateparken Grubbo. Resultatet blir en utomhusinstallation i form av metallnät med textila motiv. Workshopen är öppen för unga och andra, den börjar kl. 17.30 och med sig bör man ta sin fantasi. Platsen är Sursik-området i Bennäs. Välkomna!

13.08.2014 kl. 18:05

Sommarens workshop

Formgivaren Berit Bragge drog workshopen "Manipulera ylle" åt Handantes deltagare i början av juli. En kreativ och inspirerande workshop med många idéer utlovades, och energiska Berit höll verkligen vad hon lovat. Teknikprov efter teknikprov skickades runt medan Berit berättade hur man åstadkom den ena fantastiska ytan efter den andra. Många av proverna var gjorda av gamla stickade tröjor som sett sina bästa dagar. En del av materialet hade manipulerats före valkning, en del efter. Deltagarna var ivriga att prova på de olika teknikerna. Med sig hade de några gamla ylletröjor inhandlade på lopptorg för ändamålet. Modigt högg de i med saxarna och första lasset tröjor åkte in i maskinen. 

Råmaterial

En stickad tröja har krymt till halva storleken under valkningen. Materialet är stadigt och lämpar sig för t.ex. skulpturer eller sulor.

Härliga sturkturer får man med olika sorters applikation. Det valkade yllet rispar inte och man kan fritt klippa ut remsor, kvadrater, cirklar...

Smala valkade ylleremsor som stickats med grova stickor. Snacka om återbruk. 

Ett blomsterhav. Blommorna klipps till i det ovalkadade stickade materialet, den färgade mitten är yllefibrer som torrtovas på plats före  blommorna valkas i maskin och får sin slutliga form.

 

Redo för nästa teknik började deltagarna planera nya ytor. På lakanstyg placerades bitar av ylletröjor, garnstumpar, färggranna yllefibrer, spetsar med mera. Sen rullades lakanen ihop tätt, tätt, knöts om och slängdes i tvättmaskinen. Det var spännande tider när maskinen äntligen pep att den var klar. Ett efter ett öppnades paketen och mottogs med jubel eller häpnad. Yllet gör inte alltid som man tänkt sig, ibland är resultatet överraskande bra och ibland bara överraskande. Men då är det bara att prova på nytt, vidareutveckla eller börja om. Ylle är ett fantastiskt material och emedan manipulationsmetoderna är oändliga är det nog lätt hänt att man fastnar. Vi har anledning att tro att lopptorgens ylletröjor efter detta blir ännu mer sällsynta…

06.08.2014 kl. 10:32

Glimtar från "Brodera nygammalt"

Någon kanske uppfattar broderi som strikt och tidskrävande, men fribroderi är allt annat. Tanken med workshopen "Brodera nygammalt" som hölls vid Fornstugan i Esse 29.6, var att brodera snabbt, fritt och enkelt. Slutprodukten var nålbrev i bokform. Små broderier är tacksamma för den som inte har så mycket extra tid, och dessutom perfekta att sätta i handväskan och ta med t.ex. på sommarens resor.

Deltagarna fick ta del av ett antal mönster framtagna specifikt för ändamålet, inspirerade av museala motiv och mönster i nejden, men de kunde också välja att skapa egna motiv. Nedan syns Handantes motiv. Håll koll på bloggen, inspirationskällorna till varje broderi publiceras nästa vecka. På så vis har var och en som vill brodera något av motiven möjlighet att först göra sin egen tolkning och utmana sin fantasi. 

Här är några av resultaten: 

Framsidan med langett, kedjestygn, läggsöm och applikation...

...och insidan med gott om plats att fästa nålar.

Ett av Handantes motiv, men i fri tolkning med pärlor.

Ett broderi som utgick från ett Handante-motiv, men växte till en egen tolkning. 

Några deltagare ritade motiv med djurtema; en söt ekorre som bär på en kotte...

... och bäckahästen som galopperar i månskenet. 

En liten broderingsram med innermått 10,5 cm kan beställas t.ex. från Lapp-Elisa Quilts. Söt och behändig!

04.07.2014 kl. 12:39

Pedersöreveckan

Nu är det Pedersörevecka och det betyder fart och fläng på flera håll i kommunen. Handante firar med att lansera tre mönsterkort.

Mönsterkorten är ett synligt resultat av projektetet, och visar verkligen hur tradition möter trend. De presenterar mönster och instruktioner till nya produkter i olika handarbetstekniker, inspirerade av gamla hantverkstraditioner från nejden. På de tre första korten har vi fått med tre olika tekniker; pappersslöjd, flerfärgsvirkning och lappteknik. Korten är gratis och fria för var och en att använda på önskat vis. Kom och hämta dina egna exemplar genom att besöka Handantes stånd på Hantverkarmarknaden i Bennäs onsdag 25.6. Samtidigt kan du sätta dej ner och virka en stund, Virket, som vid dethär laget har blivit stort och brokigt, finns nämligen på plats från 16.00 - 20.00. Välkommen!

På söndag 29.6 är det dags att brodera i Fornstugan i Esse. Det är fråga om drop in-workshopen "Brodera nygammalt" som pågår mellan 14.30-16.00, det är bara att dyka upp när det passar. Broderingsmaterial finns på plats, liksom mönster att använda eller inspireras av. Motiven är framtagna på basen av de olika museala mönster som dykt upp under Handantes museibesök under våren. Exemplet nedan visar hur en mellanspets från ett gammalt dynvar omvandlats till ett modernt broderimotiv. Välkommen till Fornstugan!

 

24.06.2014 kl. 12:03

Workshop: Manipulera stickat!


Torsdagen 3.7 kl. 12-18.00 är det dags för en ny mycket inspirerande workshop. Formgivaren Berit Bragge från Åbo kommer och hälsar på oss och fungerar som lärare för workshopen "Manipulera stickat!". Bragge är mest känd för sina fantastiska maskinstickade smycken i koppartråd, men formger och tillverkar även produkter i återbrukat ylle och andra textila material. Workshopen hålls vid Lövis (Lövös f.d. skola), Vasavägen 195, Bennäs. 

Berit Bragge: Manipulera stickat!

Välkommen på en kreativ workshop där vi manipulerar gamla stickade ylleplagg till nya spännande ytor, former och produkter med hjälp av olika specialtekniker. Teknikerna är valkning, nåltovning, virkning, sömnad, applikation och broderi. Vi hittar inspiration i former och detaljer på äldre hantverksredskap och snidade museiföremål. Temat är accessoarer och kursdeltagarna jobbar utgående från eget intresse med t.ex. huvudbonader, halsdukar, pulsvärmare, väskor eller smycken. Det blir en kreativ kurs med många idéer som visar att återanvändning är roligt. 

Ta med: 
- gamla ylletröjor för bearbetning (2-3 st)
- sax, knappnålar, stoppnål, synål
- restgarner för broderi/virkning
- olika grova virknålar
- eventuellt symaskin (maskiner finns även på plats)
- antecknings- och skissmaterial

Kursen är avgiftsfri. På plats kan köpas extra material av kursledaren (5-20 € beroende på behov).

Anmälningar dej till handante@pedersore.fi eller per telefon 044-7557 680. Begränsat antal deltagare, först till kvarn... 

09.06.2014 kl. 11:21

Handantes program i juni

Dessa programpunkter har vi för närvarande inbokade i juni: 

Onsdag 11.6 finns Virket på bibilioteket i Bennäs mellan kl. 17 och 19. Titta gärna in för att se hur det framskridit och virka eller sticka en liten bit. 

Torsdag 12.6 är det museibesök på Pedersörenejdens Hembygdsmuseum. Vi får guidning av experterna på plats och får ta del av textilier och föremål ur arkiven. Det går bra att anmäla om vilken typ av föremål och textilier som intresserar så styr vi utbudet i den riktningen. Anmälningar mottas på handante@pedersore.fi eller 044-7557 680.

Onsdag 25.6 medverkar Handante i Hantverkarmarknaden i Bennäs. Virket finns på plats och vi kommer dessutom att presentera de första mönsterkorten som kommit till inom projektet. Mönsterkorten beskriver hur man skapar olika nya produkter med inspiration av nejdens hantverkstradition. Korten är gratis och kan användas av var och en på önskat vis.

Söndag 29.6 ordnar vi drop-in-workshopen "Brodera nygammalt" på Fornstugan i Esse. Dyk upp när det passar dej mellan 14.30 och 16.00. Material finns på plats. 

06.06.2014 kl. 11:38

Ladda ner planeringsdiagrammet

Nu kan man ladda ner planeringsdiagrammet från Grannlappar-workshopen, du hittar det här.

19.05.2014 kl. 11:48

Lappteknik: snabba trianglar

Workshopen "Grannlappar - lappteknik med inspiration av allmogens granntäcken" resulterade i ett flertal vackra folkliga block i lappteknik. Deltagarna planerade på specialframtagna diagram och inspirerades bland annat av bilder på granntäcken fotograferade år 1926. Då var nämligen forskaren Yngvar Heikel på cykeltur genom svenska Österbotten för att samla ihop information om folkliga textilier och kläder från äldre tid. Med en färgkamera (ja, du läste rätt) med sig dokumenterade han på glasplåtar bl.a. granntäcken på flera olika håll. Ett av Heikels foton föreställande ett täcke från Norrby i Kronoby inspierade en deltagare att ta fram "väderkvarnsblocket". Väderkvarnen finns ofta med på granntäcken, speciellt från de som härstammar från Purmohållet. Det är rutan mellan 8 och 7 som symboliserar en väderkvarn.

Granntäcke från Norrby, Kronoby. Fotograferat av Yngvar Heikel 1926. Originalplåten finns på Brages Dräktmuseum i Helsingfors.

Tekniken som används för att sy väderkvarnsblocket kallas "snabba trianglar" och är verkligen både enkel och snabb. Såhär gör du:

1. Skär till  två  kvadrater i olika färg med måtten 13x13 cm. Av två kvadrater får du två snabba triangel-rutor med slutligt mått 10x10 cm.
2. Placera kvadraterna på varann räta mot räta och kant i kant. 
3. Märk ut den diagonala mittlinjen t.ex. med blyerts.
4. Sy en rak linje på var sida om diagonalen på pressarfotsavstånd (ca 0,7 cm). 
5. Klipp upp längs diagonalen. Pressa enligt regeln: ”sömsmånerna vänds alltid mot det mörkare tyget”.
6. Kontrollera måtten på din ruta, skär bort extra tyg så att rutan mäter 11,4 cm både på höjden och bredden (10 cm + 2 x pressarfotsbredd för sömsmåner).
7. Sy ihop fyra snabba triangel-rutor för att skapa ett väderkvarnsblock.

 

Planeringsdiagrammet som deltagarna använde ser ut såhär: 

16.05.2014 kl. 13:22

Gör rysstavlor i Vasa

Tipsar om att det på Brages Friluftsmuseum i Vasa ikväll ordnas en temakväll där man under ledning av Leena Sandberg lär sig tekniken bakom rysstavlorna, eller hinterglasmålningarna som de också kallas. Här hittar du mer information om var du kan anmäla dig.

13.05.2014 kl. 12:47

 

Handante är ett uvecklingsprojekt som lyfter fram Pedersöres hantverkstradition såväl som nejdens mångsidiga kunskap inom formgivning och hantverk. Handante vänder sig till alla med hantverksintresse. Läs mera under Projektbeskrivning.