Inspireras av det ena till det andra

Med jämna mellanrum har vi här på bloggen lyft fram att man gärna kan söka inspirationen utanför sitt eget område. Leta i en teknik men använd en annan. På så sätt föds lättare nya produkter och du undviker kopiering. Historien om rysstavlorna kanske kan inspiera till något helt annat? Ett mer korrekt namn är hinterglasmålningar från engelskans hinter som betyder antyda. 

Tavlan finns vid Fornstugan i Esse.

I hela svenska Österbotten men peciellt i Vasatrakten har hinterglasmålningarna varit mycket vanliga, och det är också här de fick benämningen rysstavlor. Det vanligaste motivet på de österbottniska tavlorna är en krans med blommor som bildas av två halvcirkelformade kvistar som korsas nertill. Förebilden var lagerkvistar, ekblad och vinlöv, men konstnärernas tolkningar av dessa har gett en rik variation på motiven. I kransens mitt finns ofta en betydelsefull text, ibland ett fotografi. 

Tavlorna finns vid Brages friluftsmuseum i Vasa. 


Ett annat vanligt motiv är porten, stödd av två kraftiga pelare och krönt med en kejserlig krona. Blommor och ornament pryder pelarna och ibland avbildas soluppgången i portöppningen tillsammans med tänkvärda ord eller ett kvinnonamn. Den vanligaste avbildade tankespråket är ”Gud är kärleken”. Ofta anges också tavlans tillverkningsårtal som en del av motivet. 

Tavlan finns vid Brages friluftsmuseum i Vasa.

Tavlan finns vid Ålidens hembygdsgård i Purmo.

De värnpliktiga soldaterna som tjänstgjorde på Kasernområdet i Vasa under 1800-talets slut är konstnärerna bakom de österbottniska tavlorna. Men namnet till trots var det inte ryska soldater, utan finländska. Ofta uppfattades det militära bland folket som något ryskt, och man kom att kalla Kasernområdet för Ryssbacken.Tidvis kommenderades soldaterna till Ryssland, och det är troligt att de tog med sig den speciella hinterglasmålarkonsten därifrån. Idag hittar vi tavlorna på vart och vartannat museum i trakten.

Tavlan finns vid Ålidens hembygdsgård i Purmo.

Tavlan finns vid Fagerbacka Fäbodställe i Purmo.

För att skapa en tavla utgick man från en ofärgad glasskiva på vars baksida man skissade motivet. Motiven kopierades i stor utsträckning och man kan därför idag uppleva att man ser samma tavla på flera olika museer. Eftersom man arbetar på glasets baksida, och allt följaktligen är spegelvänt, bör man vara noga att få bokstäverna åt rätt håll. På en del av de gamla tavlorna ser man att konstnären haft för bråttom med detta och resultatet är ett charmigt bakvänt S. 
När motivet är på plats målas glasets baksida svart, allt utom motivet då vill säga. Färgen ska vara riktigt tjock, och vanligen räcker det inte med bara ett varv. En del detaljer har framhävts med tunn lack i gult eller rött, som gör att den silverpappret senare uppfattas som guld- eller kopparfärgat. 
När färgen torkat placerades glaset i en ram, en enkel träram eller en rikt dekorerad korkram, och stanniolpapper skrynklades på plats. Stanniolpapper är gjort av tenn, men idag kan det lika bra ersättas med vanlig aluminiumfolie. Ett lagom skrynkligt papper reflekterar ljuset bäst. Ett par korkbitar på baksidan gjorde att stanniolpappret behöll sina skrynklor fastän ramens baksida lades på plats, förr vanligen en kartongskiva.

Ett exempel på hur man kan inspireras av det ena till det andra är Åsa Broos kort med korsstygnsmotiv. Kopplingarna är tydliga, guld, svart och motiv av ornament och viktiga budskap. Motiven gör sig förstås lika bra broderade med guldtråd på svart aidaväv, vår broderiexpert under projektet var Eivor Nybäck

Men, för den som vill ge sig hän och tillverka en egen hinterglastavla kan vi tipsa om de lämpligaste färgerna. Till skissandet funkar en svart tunn tuschpenna som fäster på glas, och till själva målandet dessa typer av färger. Återanvänd gärna glas och ramar från loppis. Ta då inspiration till motiven från något annat område, varför inte broderi, så sluter vi den cirkeln. Lycka till! 

Källa: Leena Sandberg: Pohjalaiset hopeapaperitaulut. Pro gradu-tutikielma suomalais-ugrilaisessa kansatieteessä. Lokakuu 1993, Helsingin Yliopisto.

18.12.2014 kl. 16:32

Kom ihåg himmel-workshopen imorgon

Inför morgondagens himmel-workshop vid Fornstugan i Esse har vi tagit fram en helt ny och alldeles egen Handante-himmel. Nattugglorna på layout- och korrekturavdelningen har vakat, och vi kan stolt presentera ett sprillans nytt mönsterkort med himmeltema som lanseras i samband med workshopen. Dessutom passar vi på att lansera ett annat nytt kort oxå, nämligen grannsockan som vi filat på under sommaren och som vilat ett tag nu innan den åkte till tryckeriet imorse. 

Workshopen pågår 17.30-19.00 och går parallellt på svenska och engelska eftersom vi har gäster från Sverige och Tyskland med oss, som en del av KulturÖsterbottens projekt "Konst- och kultursommar Österbotten". Det är gratis att delta. På plats finns tunna svarta sugrör som material, detta kan man använda kostnadsfritt. Vill man använda klassisk halm har Eija Koski lämnat en stor mängd halmknippen åt oss samt ett antal av sin vackra bok Himmeli, dessa kan köpas på plats.

Kaffe bjuder vi förstås på, så välkomna, hoppas vi ses!

Fornstugan, Museigränd 4, 68820 Esse

Såhär ser de nya mönsterkorten ut:

22.09.2014 kl. 09:09

Pedersöreveckan

Nu är det Pedersörevecka och det betyder fart och fläng på flera håll i kommunen. Handante firar med att lansera tre mönsterkort.

Mönsterkorten är ett synligt resultat av projektetet, och visar verkligen hur tradition möter trend. De presenterar mönster och instruktioner till nya produkter i olika handarbetstekniker, inspirerade av gamla hantverkstraditioner från nejden. På de tre första korten har vi fått med tre olika tekniker; pappersslöjd, flerfärgsvirkning och lappteknik. Korten är gratis och fria för var och en att använda på önskat vis. Kom och hämta dina egna exemplar genom att besöka Handantes stånd på Hantverkarmarknaden i Bennäs onsdag 25.6. Samtidigt kan du sätta dej ner och virka en stund, Virket, som vid dethär laget har blivit stort och brokigt, finns nämligen på plats från 16.00 - 20.00. Välkommen!

På söndag 29.6 är det dags att brodera i Fornstugan i Esse. Det är fråga om drop in-workshopen "Brodera nygammalt" som pågår mellan 14.30-16.00, det är bara att dyka upp när det passar. Broderingsmaterial finns på plats, liksom mönster att använda eller inspireras av. Motiven är framtagna på basen av de olika museala mönster som dykt upp under Handantes museibesök under våren. Exemplet nedan visar hur en mellanspets från ett gammalt dynvar omvandlats till ett modernt broderimotiv. Välkommen till Fornstugan!

 

24.06.2014 kl. 12:03

Textilier vid Pedersörenejdens hembygdsmuseum

I torsdags besökte Handante Pedersörenjedens hembygdsmuseum tillsammans med nio nyfikna deltagare. Först fick vi en intressant guidning i fähuset, på höskullen och i smedjan. Guiden berättade om handens och hantverkets livsviktiga betydelse förr i tiden och om kluriga uppfinningar som underlättade vardagen. Vi såg allehanda redskap och maskiner. Deltagarna ställde intresserat frågor och fick uttömmande svar. Sen fördes vi vidare och guidades i inomhusmiljön bland vävar, mattor, väskor, vackert dekorerade skåp och magiska björkkvistar. 

Slutligen samlades deltagarna i Drängstugan där museets textilgrupp samlat några av arkivets lådor med vackra textilier. Låda efter låda av de vackraste hand- och maskingjorda gamla skatter öppnades och imponerade utrop avlöste varann. Nedan följer några bilder av vad vi såg. Textilarkivet är en verklig skatt, det höll alla med om, och gärna hade vi stannat långt in på natten för att gå igenom duk efter duk, spets efter spets.

Bilderna kretsar främst kring broderier denna gång, emedan vi har en annalkande workshop inom temat. "Brodera nygammalt" hålls 29.6 på Fornstugan i Esse, ingen anmälan är nödvändig, det är bara att dyka upp mellan 14.30 och 16.00. 

Deltagarna väntar på att få dyka ner i textillådorna.

Den första lådan innehåller broderade dukar av oiika slag.

Vackra anagram.

Sirliga motiv...

... och kantigare motiv.

Invecklade brodyrer.

Knutna fransar.

Frivolité.

Hardangerspets.

Virkad spets.

Spets på tyllbotten.

Grafiskt virkad mellanspets.

Vitbroderi med skira blommor.

Ett av de vackraste broderierna, glänsande vitt med smal, smal, svart kontur.

Läckra färger på ett ovanligt yllebroderi.

Siden på yllebotten.

Och avslutningsvis ett mycket vackert målat mönster på ett gammalt bord.

17.06.2014 kl. 14:34

Handantes program i juni

Dessa programpunkter har vi för närvarande inbokade i juni: 

Onsdag 11.6 finns Virket på bibilioteket i Bennäs mellan kl. 17 och 19. Titta gärna in för att se hur det framskridit och virka eller sticka en liten bit. 

Torsdag 12.6 är det museibesök på Pedersörenejdens Hembygdsmuseum. Vi får guidning av experterna på plats och får ta del av textilier och föremål ur arkiven. Det går bra att anmäla om vilken typ av föremål och textilier som intresserar så styr vi utbudet i den riktningen. Anmälningar mottas på handante@pedersore.fi eller 044-7557 680.

Onsdag 25.6 medverkar Handante i Hantverkarmarknaden i Bennäs. Virket finns på plats och vi kommer dessutom att presentera de första mönsterkorten som kommit till inom projektet. Mönsterkorten beskriver hur man skapar olika nya produkter med inspiration av nejdens hantverkstradition. Korten är gratis och kan användas av var och en på önskat vis.

Söndag 29.6 ordnar vi drop-in-workshopen "Brodera nygammalt" på Fornstugan i Esse. Dyk upp när det passar dej mellan 14.30 och 16.00. Material finns på plats. 

06.06.2014 kl. 11:38

Museernas Hantverksskatter: nytt besökstillfälle

Under våren har Handante ordnat besök till de olika museerna i nejden under rubriken Museernas Hantverksskatter. Tanken är att låta hantverksintresserade ta del av de stora samlingar textilier och andra hantverksföremål som finns i våra museer, men som inte hör till de fasta utställningarna. Nu är det dags för det sista besöket i serien, och det går till Pedersörenejdens Hembygdsmuseum. 

Torsdagen 12.6 kl. 18.00 är det dags för en specialguidad rundtur med inriktning på textilier och hantverk. Under besöket får vi se allmogeföremål och gamla hantverksredskap som t.ex. den handgjorda stickmaskinen från Katternö, signerad Mäster Mattson 1860-tal. I Drängstugan visar Textilgruppen upp textilskatter ur arkiven. Anmäl dej till handante@pedersore.fi eller till projektledaren på telefon044 7557 680. Begränsat antal platser. Är man intresserad av något speciellt kan man i samband med anmälan lämna in önskemål på föremål man gärna vill se, så vidarebefordas önskemålen till Textilgruppen. 

Tillfället kan även användas för att skapa kontaker till Textilgruppen som söker nya medlemmar. 

27.05.2014 kl. 12:08

Museernas hantverksskatter: Jakobstads Museum

Bilder från ännu ett museibesök; Malmska Gården i Jakobstad

Vi väntar på en bekräftelse om när vi kan besöka Pedersöre Hembygdsmuseum, som är det sista besöksmålet inom Museernas Hantverksskatter, och det som enligt många blir det allra intressantaste. Håll utkik här på bloggen när man kan börja anmäla sig. De av er som finns på vår kontaktlista får också nys om saken där, de som vill bli tillagda kan mejla till handante@pedersore.fi.

Men, nu tar vi en titt på vad man på Malmska Gården hade att erbjuda. Många av deltagarna i gruppen skulle gärna ha sett mer allmogeföremål, men stadsmuseum är stadsmuseum och det är klart det syns i samlingarna att man varit rikare och haft kontakter utåt på ett annat sätt än på landsbygden. Personalen hade gjort ett enormt bra jobb när de valde ut föremål för gruppen att titta på. Vi började med hårdare material och gick vidare till textilier. 

Bandgrind, duken under glasskivan grinden ligger på väckte nästan ännu mera intresse. Dessa oerhört utsirade bandgrindar är, hör och häpna, gjorda i ett enda stycke trä. Det gällde att hålla tungan rätt i mun för att inte slinta med verktygen. 

Dekorationsmålade föremål, bägare och en sirligt dekorerad brudkista med ett brudfölje som motiv.

Näverarbeten i form av en väska och någar krukor.

En efterkrigstida väska, vävd av pappersremsor. 

Rotflätad korg. 

Svepaskar.

Ett otroligt vackert sängtäcke av stickade rutor på diagonalen. 

Hårarbeten, vilka otroliga hantverk. Några av smyckena har lås av guld, vilket tyder på att hårarbeten varit sedda som mycket värdefulla. 

Vävda band. Dessa är vävda på bandgrind men vi fick också prova väva brickband enligt gammal teknik.

Märkdukar sydde flickorna för att lära sig brodera. Åldern på brodöserna bakom dessa är 11-12 år...

Ett sött litet nålkuvert i filt med broderad plattsöm.

Och slutligen ett pärlbroderat fodral med papegojmotiv.

 

26.05.2014 kl. 12:07

Museernas hantverksskatter: Ålidens hembygdsmuseum

Äntligen kommer sista lasset inspirationsbilder från Purmos muséern, nu är det Åliden som inspirerar med sina hantverk.

Purmoränder.

Den första ryan som fastnat på bild.

Ännu ett vackert flagabräde.

Dekorationsmålning på allmogeskåp.

En gardin med en synnerligen intressant bindning. 

Underbara monogram, har man gamla nötta lakan är monogrammen perfekta att återanvända...

Mellanspets.

Mycket snygg förenande söm.

Ett småmönstrat stoppatäcke.

En hundratio år gammal rysstavla.

Det var inte bara hantverk som upplevdes inspirerade på Åliden:

En vacker tapet och en skir gardin - för tankarna till den ljusa sommaren.

Trevligt mönster av spjälor och kulor.

Hur skulle denna vackra bild göra sig som ett vävmönster?

Ett smakfullt beslag.

Sköna stockfasader.

 

Vilken färgstyrka. 

Läs mer om Ålidens hembygsmuseum här.

07.05.2014 kl. 14:46

Museernas hantverksskatter: Fagerbacka Fäbodställe

Den 10.4 under vår guidade rundtur bland Purmos museer besöktes förutom Kulturgården på Lassfolks även Fagerbacka Fäbodställe och Ålidens hembygdsmuseum. Purmo är i och för sig stort men att ha hela tre museer med digert utbud är en verklig kulturskatt. Fagerbacka Fäbodställe är en fäbodby bestående av många spartanskt inredda små grånande stugor. Är det specifikt hantverk man är ute efter har inte Fagerbacka allra mest att bjuda på, men vill man insupa lite fridfullhet och gammaldags enkel stugromantik är ett besök en ypperlig idé. Speciellt sommartid är Fagerbacka ljuvligt vackert, lovade guiderna, men vi som besökte stället höll fast vid att det minsann också är vackert på vårvintern.

Här kommer bilder att inspireras av:

Spetsgardiner pryder fönstren och mönstret speglas charmigt i de gamla glasrutorna. 

Klöverblad eller väderkvarnsvinge?

En matta att sitta på...

... och en matta att gå på, i klassisk gammaldags Purmorandning. 

Vackra former i en sänggavel.

För den som letar mönster lönar det sig att ta en titt på gamla träverktyg och också på stugornas exteriörer.

Läs mer om Fagerbacka Fäbodställe här.

 

06.05.2014 kl. 15:48

Museernas hantverksskatter: Lassfolks i Purmo

Torsdagen 10.4 besökte Handante tillsammans med en grupp kvinnor Purmos tre museer. Bilder från alla tre, samt från Jakobstads Museum kommer upp småningom, men en sak i taget. Vi börjar med Kulturgården på Lassfolks.

Vi blev mycket väl mottagna av ett glatt gäng på Lassfolks, som fnissande bjöd in oss i "dynghuset" för en kort presentationsrunda. Det roliga med museum, det som gör dem väl värt besöken, är när det finns eldsjälar som sitter inne med tusen små historier som efter hand väller fram. Vi fick många goda skratt, och vi fick förstås se många vackra hantverksartiklar.

För den som vill göra ett eget besök hittas mera information här. Hoppas bilderna tills dess inspirerar.

Strumpeband i två tekniker; till höger vävt på bandgrind och till vänster - ja, är det någon som vet?

Såhär ser bandgrinden ut när den är igång, Purmo folkdräkts strumpeband blir till.

En äldre bandgrind fungerar som dekoration på väggen. Lägg märke till de dubbla skårorna, på denhär grinden kan man väva specialmönster.

En lite sliten duk pryder ett gammalt träbord. Vackra mönster i blått, rött och vitt.

Maken till utsirat härvträ har sällan skådats. Det måste ha varit en riktigt duktig snickare som gjort detta till sin käresta.

I uthusen på Lassfolks finns många verktyg, som här, en hel vägg av gamla skyfflor.

Ett lite nyare föremål, ett durkslag med vackra hålmönster som bildar blommor.

Grundaren av Lassfolks Spetsfabrik var ju såklart Purmobo. Ett smakprov av spetsproduktionen kan beskådas jämte historien om fabrikens framgångar.

Kulturgården på Lassfolks är väl värt ett besök, dessa bilder visar bara en liten del av allt som finns att förbjupa sig i. 

24.04.2014 kl. 15:55

Museernas hantverksskatter: Esse

Igår besökte Handante Jakobstads Museum med en grupp på 14 glada hantverkarkvinnor, mer om det besöket inom kort. Först några bilder från museibesöket i Esse, närmare bestämt från Fornstugan. 

Det är kanske inte så många som besöker museerna på den egna orten, konstigt nog, det finns otroligt mycket skatter att utforska. För den handarbetsintresserade gäller det att förhöra sig om vilka textilier som finns. Museerna har förstås inte utställt alla föremål de äger, men bara man vet vad man vill se är det en enkel sak att ringa och fråga om man kan få komma på ett specialbesök. Det går för det mesta att ordna. Kontaktuppgifterna till Fornstugan i Esse hittar ni här, museet kan varmt rekommenderas, man blir väl mottagen, visad runt av sakkunnigt folk med glimten i ögat, och har man tur får man till och med lite "munskryypels" i form av karameller. 

Ett vackert flagabräde, ett bland många. I bakgrunden skymtar ett granntäcke.

De sötaste brudskorna, något slitna med nästan 100 år på nacken. Storlek? Ca 33-34...

Ett dekorationsmålat skåp, väldigt vackert mönster, kunde återanvändas...

 

Mer vackra målningar, dethär är insidan på en brudkista från 1797.

En sjömanshalsduk, men inte ens experterna på Fornstugan kunde säga vad denhär tekniken kallas. Någon som vet?

Ett rikt dekorerat fälltäcke pryder väggen. Här finns verkligen underbara mönster att inspireras av.

Små och stora skatter, här en pärlbroderad tobakspung med käcka tofsar.

I ett rum finns hantverk av hårdare material. På golvet en klassisk Essematta.

"Linpurvila" hänger på väggen. Se på de otroligt vackra formerna, tänk om man hade en miniatyrlinpurvil att hänga kring halsen, i trä eller metall... 

 

10.04.2014 kl. 09:53

Rota i museernas hantverksskatter

Handante kommer under våren att erbjuda hantverkare och hantverksintresserade att besöka nejdens muséer och ta del av deras textilskatter. Det första planerade besöket äger rum kvällstid vecka 15 och går till Jakobstads Museum. Vi kommer att få titta på historiska textilier, träarbeten och annan typ av hantverk och kan ställa frågor till experter inom området. Genom att besöka museerna och ta oss en titt i arkiven samlar vi inspiration som senare kan användas vid framtagning av nya produkter med lokal anknytning. Vill du veta mera eller förhandsanmäla dig, ta kontakt till: handante@pedersore.fi.

På listan över intressanta föremål som kommer att finnas till påseende är broderade föremål, pärlbroderade föremål, virkade och stickade föremål, dekorationsmålade föremål, flätade föremål, mm. Ta chansen, genom att delta knyter du kontakt till museerna och kan i framtiden även privat utnyttja arkivens rikedom. 

Mer information följer på bloggen. 

05.03.2014 kl. 12:42

 

Handante är ett uvecklingsprojekt som lyfter fram Pedersöres hantverkstradition såväl som nejdens mångsidiga kunskap inom formgivning och hantverk. Handante vänder sig till alla med hantverksintresse. Läs mera under Projektbeskrivning.