Moderna lapptäcken

Oj vad tiden far, snart är Handante-projektet slut och det finns så mycket kvar som vi måste hinna visa här på bloggen. Det största har vi framför oss; nämligen medverkande i Finlands största Hantverksmässa i Tammerfors i mitten av november. Efter det återstår medverkande i julmarknaden i Bennäs och sen är det dags för projektredovisning och avslutning. 

Vid båda de nämnda tillfällen kommer Handantes mönsterkort, hela kollektionen på nio kort, att finnas tillhanda. Gratis förstås, alla våra mönsterkort är gratis. De kommer vid det laget dessutom att finnas översatta till finska om alla planer går som tänkt. 

Men tills dess, lite tillbakablickar över allt vad vi åstadkommit inom projektets gränser. Vi börjar med att visa alla de nya lapptekniksblocken som såg ljuset under vår workshop Grannlappar i våras. 

 

Såhär ser blocken ut ett och ett, men hur skulle det se ut om man faktiskt gjorde dem till nya "granntäcken"? 

Otroligt vackra täcken, och visst är det intressant hur färger och motiv förvrängs när de radas sida vid sida?

Slutligen följer en instruktion till ett block vi inte publicerat ännu. Blocket Hannele finns på Handantes mönsterkort nr 3, och blocken Anja, Gunilla och Marianne finns på den nedladdningsbara bilagan till samma mönsterkort. Den hittar du här. Varsågoda, instruktioner till blocket Mona. Och om tiden inte räcker till att sy ett helt täcke, sy ett block och gör en pannlapp, eller sy fyra block och gör en kudde. 

20.10.2014 kl. 15:16

NETWORK på slutrakan

Igår deltog resten av Sursiks åttondeklassister med handarbete som tillval i arbetet med NETWORK. Nu är det inte mycket kvar, vi hann t.o.m påbörja hopsättningen, så snart snart finns installationen att beskådas invid Grubbo på Sursikområdet i Bennäs. 

För den som gillar dethär med korsstygn och funderar på egna motiv från foton eller skisser men saknar ett bra ritprogram kan vi tipsa om denhär sidan där man online och gratis kan förvandla sina bilder eller skisser till mönster lämpliga för korsstygn, lappteknik, mosaik...

För övrigt är Handante mitt uppe i framtagningen av våra DIY-paket, eller gör-det-själv-paket som vi ska presentera på Suomen Kädentaidot-mässan i Tammerfors i november. 

02.09.2014 kl. 10:46

Bilaga till mönsterkort 03

I onsdags delade Handante ut sina första tre mönsterkort i samband med Hantverkarmarknaden i Bennäs. Det populäraste kortet var nr 03: "Necessär i lappteknik".

Mönsterkortet beskriver hur man syr ett stjärnblock i lappteknik, och hur två block kan sys till en necessär. Nu finns det en nedladdningsbar bilaga till kortet som ger tre alternativ till på lapptekniksblock. Du laddar ner bilagan här. Blocken är framtagna i samarbete med Quiltgruppen Lappbiten och är inspirerade av allmogens granntäcken.

 

27.06.2014 kl. 10:52

Pedersöreveckan

Nu är det Pedersörevecka och det betyder fart och fläng på flera håll i kommunen. Handante firar med att lansera tre mönsterkort.

Mönsterkorten är ett synligt resultat av projektetet, och visar verkligen hur tradition möter trend. De presenterar mönster och instruktioner till nya produkter i olika handarbetstekniker, inspirerade av gamla hantverkstraditioner från nejden. På de tre första korten har vi fått med tre olika tekniker; pappersslöjd, flerfärgsvirkning och lappteknik. Korten är gratis och fria för var och en att använda på önskat vis. Kom och hämta dina egna exemplar genom att besöka Handantes stånd på Hantverkarmarknaden i Bennäs onsdag 25.6. Samtidigt kan du sätta dej ner och virka en stund, Virket, som vid dethär laget har blivit stort och brokigt, finns nämligen på plats från 16.00 - 20.00. Välkommen!

På söndag 29.6 är det dags att brodera i Fornstugan i Esse. Det är fråga om drop in-workshopen "Brodera nygammalt" som pågår mellan 14.30-16.00, det är bara att dyka upp när det passar. Broderingsmaterial finns på plats, liksom mönster att använda eller inspireras av. Motiven är framtagna på basen av de olika museala mönster som dykt upp under Handantes museibesök under våren. Exemplet nedan visar hur en mellanspets från ett gammalt dynvar omvandlats till ett modernt broderimotiv. Välkommen till Fornstugan!

 

24.06.2014 kl. 12:03

Ladda ner planeringsdiagrammet

Nu kan man ladda ner planeringsdiagrammet från Grannlappar-workshopen, du hittar det här.

19.05.2014 kl. 11:48

Lappteknik: snabba trianglar

Workshopen "Grannlappar - lappteknik med inspiration av allmogens granntäcken" resulterade i ett flertal vackra folkliga block i lappteknik. Deltagarna planerade på specialframtagna diagram och inspirerades bland annat av bilder på granntäcken fotograferade år 1926. Då var nämligen forskaren Yngvar Heikel på cykeltur genom svenska Österbotten för att samla ihop information om folkliga textilier och kläder från äldre tid. Med en färgkamera (ja, du läste rätt) med sig dokumenterade han på glasplåtar bl.a. granntäcken på flera olika håll. Ett av Heikels foton föreställande ett täcke från Norrby i Kronoby inspierade en deltagare att ta fram "väderkvarnsblocket". Väderkvarnen finns ofta med på granntäcken, speciellt från de som härstammar från Purmohållet. Det är rutan mellan 8 och 7 som symboliserar en väderkvarn.

Granntäcke från Norrby, Kronoby. Fotograferat av Yngvar Heikel 1926. Originalplåten finns på Brages Dräktmuseum i Helsingfors.

Tekniken som används för att sy väderkvarnsblocket kallas "snabba trianglar" och är verkligen både enkel och snabb. Såhär gör du:

1. Skär till  två  kvadrater i olika färg med måtten 13x13 cm. Av två kvadrater får du två snabba triangel-rutor med slutligt mått 10x10 cm.
2. Placera kvadraterna på varann räta mot räta och kant i kant. 
3. Märk ut den diagonala mittlinjen t.ex. med blyerts.
4. Sy en rak linje på var sida om diagonalen på pressarfotsavstånd (ca 0,7 cm). 
5. Klipp upp längs diagonalen. Pressa enligt regeln: ”sömsmånerna vänds alltid mot det mörkare tyget”.
6. Kontrollera måtten på din ruta, skär bort extra tyg så att rutan mäter 11,4 cm både på höjden och bredden (10 cm + 2 x pressarfotsbredd för sömsmåner).
7. Sy ihop fyra snabba triangel-rutor för att skapa ett väderkvarnsblock.

 

Planeringsdiagrammet som deltagarna använde ser ut såhär: 

16.05.2014 kl. 13:22

Bilder från lördagens workshop

Workshopen "Grannlappar - lappteknik med inspiration av allmogens granntäcken" samlade nio ivriga sömmerskor. De flesta hade stor vana av att arbeta med lappteknik och kunde direkt koppla på det rätta tankesättet när de gamla täckenas mönster skulle översättas till block. 

Inspirationsmaterialet var digert. Förutom de täcken som fotograferats i samband med Museernas hantverksskatter erbjöds workshopdeltagarna ta sig en titt i Fornstugans dokementation av Esses granntäcken (1984), Yngvar Heikels dokumentation av Österbottens dito (1926) och därtill hade vi en hel del konkreta exemplar på plats, nyare och äldre, det äldsta från 1888. 

Deltagarna tilldelades planeringsdiagram och fick fritt välja bland inspirationsmaterialet. Någon fastnade för ett gammalt fotografi, någon för täckena på plats, någon tog fasta på en specifik ruta, någon tänkte på helheten. Inspiration kommer till oss på olika sätt, och alla sätt är rätt.

Diagram efter diagram färglades, en del lades åt sidan, andra behölls. 

Efter lunchpausen påbörjades tillskärning och provsömnad på maskin eller för hand, enligt eget tycke.

Deltagarnas färdiga block finputsades innan de lämnades in till projektledaren jämte planeringsdiagrammen och anteckningar om sömnadsordningen. Nu återstår för undertecknad att digitalisera materialet, göra noggranna sömnadsbeskrivningar inklusive skisser och småningom samla all information på ett mönsterkort som blir tillgängligt för alla som vill sy ett granntäcksinspirerat lapptäcke.

09.05.2014 kl. 12:58

Workshop 3.5: Grannlappar

Lördag 3.5 är det dags för workshop. Temat denna gång är lappteknik. 
I "Grannlappar - lappteknik med inspiration av allmogens granntäcken" 
tar vi inspiration av gamla vävda allmogetäcken och skapar nya lapptäcksmönster - målet är ett modernt granntäcke i lappteknik.

Vi inleder med att bekanta oss med olika allmogetäcken på bilder, i böcker och med riktiga historiska exemplar. Utgående från inspirationsmaterialet påbörjas sedan idéframtagning till nya så kallade block. Ett block är en del av ett lapptäcke, hopsytt av olika mindre bitar. Många sammanfogade block bildar en större helhet, t.ex. ett lapptäcke.

Några sakkunniga ur föreningen Quiltgruppen Lappbiten deltar och hjälper med tekniska lösningar och kreativa idéer. Vi planerar ett par block, syr provexemplar i olika tekniker på maskin, och väljer ut några att vidareutveckla. Tanken är att vi ska få fram 2-5 nya block som man kan skapa ett lapptäcke av, påminnande i färg och formspråk om granntäcken, stortäcken eller fälltäcken. Mönster till blocken trycks upp på Handantes mönsterkort och blir tillgängliga för alla.

Det finns många gamla vävda allmogetäcken från våra trakter bevarade; granntäcken, stortäcken och fälltäcken. De har lite olika benämningar beroende på användningsområdet. Täckena ser olika ut i varje by, fälltäckena har ofta enklare mönster medan granntäckena och stortäckena är mer detaljrika. Gemensamt för dem alla är att de är färggranna och har mönster uppbyggt av små kvadrater. Genom workshopen och mönsterkorten sprider vi kunskapen om de gamla allmogetäckena samt hur vi idag kan inspireras av nejdens gamla hantverkstraditioner.

 

Inspireras mera på vårt Pinterest-collage om lappteknik.

Workshopen hålls i Katternö Bygård lördag 3.5. kl. 10-15.00. Några lediga platser finns, anmäl dig senast 30.4 till handante@pedersore.fi eller på telefon 044 7557 680.

25.04.2014 kl. 12:05

 

Handante är ett uvecklingsprojekt som lyfter fram Pedersöres hantverkstradition såväl som nejdens mångsidiga kunskap inom formgivning och hantverk. Handante vänder sig till alla med hantverksintresse. Läs mera under Projektbeskrivning.