Mönsterkort att ladda ner

Handantes mönsterkortserie består av nio separata kort som beskriver lika många olika hantverksprodukter. På korten finns instruktioner, mönster och information om inspirationskällan. En del kort är framtagna i samarbete med olika hantverkare och formgivare.

Här finns hela serien som nedladdningsbara filer lämpliga att skriva ut själv.

1. Pärm för mönsterkort inspirerad av hinterglastavlor

2. Telefonfodral i flerfärgsvirkning

3. Necessär i lappteknik

4. Granna mönstrade sockor

5. Pärl- eller rönnbärshimmel

6. Stramaljsulor

7. Blommiga örhängen av återbrukat ylle

8. Vantar med mönster från Esse

9. Matta En österbottnisk vy

10.12.2014 kl. 15:23

Stickmönster från Granntäcken

Handantes mönsterkort 04 beskriver ett par stickade sockor som fått sitt mönster efter ett granntäcket. Granntäcket härstammar från Esse och fotograferades år 1926. Då cyklade forskaren Yngvar Heikel runt i svenska Österbotten för att samla ihop information om folkliga textilier och kläder från äldre tid. Fotografierna från hans forskarresa finns bevarade på Brages Dräktmuseum i Helsingfors, däribland denna bild.

Handante har tagit hjälp av sakkunniga Marlene Nylund i framtagningen av mönstret. Marlene är också en av aktörerna bakom Handantes DIY-paket (DIY = gör det själv) som lanseras i samband med Kädentaidot-mässan i Tammerfors 14-16.11. Paketen innehåller instruktioner och material till nya hantverkspdodukter med förankring i nejdens hantverkstraditioner. Marlenes DIY-paket är ett av totalt åtta olika och innehåller material och instruktioner till en Grannsocka i babymodell. 

Nedan följer det utlovade fotmönstret i vuxienstorlek som nämns på mönsterkort 04. 

Fotmönster till "Granna mönstrade sockor" 

S (M) L (XL)

1. Hälen stickas på 26 (28) 30 (32) maskor där mitt bak (skarvet mellan st 1 och 4) är mitten. De övriga maskorna sätts på 1 tråd (= mitt på foten). Sticka slätstickning fram och tillbaka över hälmaskorna i 5 (5,5) 6 (6,5) cm, lyft alltid varvets första m. Markera mitt bak. 
2. Hälminskning: Varv 1 (rätsida): sticka rm tills det återstår 8 (9) 10 (11) m, sedan stickas 2 rm ihop till 1 m i bakre maskbågen (mb). Vänd arbetet.
3. Varv 2 (avigsida): sticka am tills det återstår 8 (9) 10 (11) m, sedan stickas 2 am ihop till 1 am. Vänd arbetet.
4. Varv 3 (rätsida): sticka rm tills det återstår 7 (8) 9 (10) m, sedan stickas 2 rm ihop till 1 m i bakre maskbågen. 
5. Varv 4 (avigsida): sticka am tills det återstår 7 (8) 9 (10) m, sedan stickas 2 am ihop till 1 am. Vänd arbetet.
6. Fortsätt minska på samma sätt genom att sticka tills det återstår 1 m mindre innan 2 m stickas ihop, tills det återstår 10 m på st.
7. Efter hälminskning ta upp 11 (12) 13 (14) m på var sida av hälen och lägg tillbaka de 30 (32) 34 (36) maskorna  på st. 52 (56) 60 (64). Fördela m jämt på st. Sticka 1 v rm.
8. På följande 2 varv stickas de 2 sista m på sticka 1 ihop till 1 i bakre mb och de 2 första m på sticka 4 ihop till 1 i främre mb. 
9. Sticka foten i önskad längd. Gör flera minskningar på motsvarande ställe om foten är för vid.
10. Tåminskning: sticka ihop de 2 sista m på st 1 i bakre maskbågen (mb) och de 2 första m på st 2 i främre mb. Sticka ihop de 2 sista m på st 3 i bakre mb och de 2 första på st 4 i främre mb. Fortsätt ta ihop på motsvarande ställen tills 8 m återstår. Dra garnet genom maskorna. Fäst alla garnändor på avigsidan.

 

27.10.2014 kl. 15:02

Moderna lapptäcken

Oj vad tiden far, snart är Handante-projektet slut och det finns så mycket kvar som vi måste hinna visa här på bloggen. Det största har vi framför oss; nämligen medverkande i Finlands största Hantverksmässa i Tammerfors i mitten av november. Efter det återstår medverkande i julmarknaden i Bennäs och sen är det dags för projektredovisning och avslutning. 

Vid båda de nämnda tillfällen kommer Handantes mönsterkort, hela kollektionen på nio kort, att finnas tillhanda. Gratis förstås, alla våra mönsterkort är gratis. De kommer vid det laget dessutom att finnas översatta till finska om alla planer går som tänkt. 

Men tills dess, lite tillbakablickar över allt vad vi åstadkommit inom projektets gränser. Vi börjar med att visa alla de nya lapptekniksblocken som såg ljuset under vår workshop Grannlappar i våras. 

 

Såhär ser blocken ut ett och ett, men hur skulle det se ut om man faktiskt gjorde dem till nya "granntäcken"? 

Otroligt vackra täcken, och visst är det intressant hur färger och motiv förvrängs när de radas sida vid sida?

Slutligen följer en instruktion till ett block vi inte publicerat ännu. Blocket Hannele finns på Handantes mönsterkort nr 3, och blocken Anja, Gunilla och Marianne finns på den nedladdningsbara bilagan till samma mönsterkort. Den hittar du här. Varsågoda, instruktioner till blocket Mona. Och om tiden inte räcker till att sy ett helt täcke, sy ett block och gör en pannlapp, eller sy fyra block och gör en kudde. 

20.10.2014 kl. 15:16

Gör Handantes himmel steg för steg

Handantes mönsterkort förekommer i olika svårighetsgrader. Det senaste kortet, nummer 5, som beskriver en himmel, kan för ovana himmelhantverkare te sig svårt att följa då det är i svårighetsgrad 3. Därför kommer här en bildserie som noggrant beskriver processen steg för steg, för att också nybörjare ska kunna göra  Handante-himlen. 

1. Du behöver: stadig tråd (t.ex. merceriserad bomullsgarn), en lång himmelnål (kan köpas på Helmisatama i Vasa eller beställas härifrån), smala sugrör eller råghalm, 6 pärlor eller rönnbär. Ta också fram linjal och sax och Handantes mönsterkort nr 05: "Pärl- eller rönnbärshimmel"

2. Klipp rören i de rätta längderna. Ordna dem enligt sin längd. Trä en ca 80 cm lång tråd på nålen. 

3. Man börjar med att göra den lilla diamantformen som ska hänga i himlens nedre del. Följ bilden. Dra igenom tråden så rören placeras ca 5 cm från trådändan. (Till den lilla diamantformen används 6 st 4 cm långa rör, 6 st 3 cm långa rör och 6 st 2 cm långa rör.) 

4. Knyt ihop trådarna så rören bildar en triangel. Knyt fast den korta trådändan i den långa ca 2 cm från triangeln.

5. När följande rör träs på kommer knuten att döljas inne i röret.

6. I alla korsningar snurras tråden två varv runt den tråd som korsas. När det andra varvet snurras träs nålen genom öglan så att en knut bildas. På samma sätt gör man i alla korsningar framöver.

7. Nu har du en platt form bestående av tre smala trianglar som sitter ihop i spetsarna. 

8. Trä ner nålen till en av trianglarnas bottnar.

9. Med följande två rör formas en mindre triangel.

10. Ett kort rör förenar två av de ursprunglia trianglarna.

11. Den lilla diamanten är nästan klar. (Du märker senare att även den stora diamantformen följer samma arbetsordning så här långt.)

12. Den platta formen förenas till en tredimensionell diamantform.

13. Tråden fästs i korsningen och träs vidare mot diamantformens trubbiga ända...

14. ...där den fästs i korsningen och den lilla diamanten är klar. Lägg den åt sidan medan du arbetar med den stora formen.

15. Ta en ny 80 cm lång tråd. Du ska nu börja arbeta med den stora formen. Den görs likadant som den lilla fram till hopsättningen. Men vi tar det noga för säkerhets skull. Ordna rören som på bilden. 

16-17. Det kan vara knepigt att trä nålen genom de längsta rören. Det underlättar om man puttar på med ett smalt halmstrå. 

18-19. Även den stora formen ska i början bestå av tre trianglar som är förenade i spetsarna. Som ni ser till höger måste man ibland skarva tråden. Då knyter man helt enkelt ihop ändan på den gamla tråden med ändan på en ny med en "hästhuvudsknut" som döljs prydligt inne i nästa rör.

20. Så här långt följs samma arbetsordning som gällde för den lilla diamantformen (punkt 9-11), men den stora formen ska inte förenas på samma sätt...

21. ...istället vänder man och gör små trianglar mellan de större.

22. När den platta formen ser ut som på bilden längst nere till höger är det dags att förena den till en tredimensionell form. 

23. Det görs på samma vis som man gjorde med den lilla diamantformen.

24. De större trianglarnas spetsar förenas medan de mindre dinglar löst tillsvidare. Sen är det dags att förena den stora och den lilla diamantformen med varandra. De trubbiga ändarna ska peka mot varann. Trä först nålen från den stora formen till den lilla, Knyt sedan ihop den lilla diamantformens tråd med den tråd du använder. Klipp av och knyt fast den korta trådändan i den långa ca 2 cm från korsningen.

25. Resten av "byggandet" sker inne i den stora formen. Trä in nålen genom korsningen i botten...

26. ... och trä på nästa rör inne i den stora formen. 

27. De mindre trianglarna viks in och förenas med varann och med det senaste påträdda röret.

28. Sen är det dags för pärlorna/rönnbären.

29. Det sista långa röret (14 cm) kan behöva justeras i längd beroende på pärlornas/rönnbärens diameter. Det ska nå nästan upp till toppen, mät och klipp till rätt längd innan du trär på det. Trä på den sista pärlan/rönnbäret och sedan det allra sista röret. Om man vill kan man sy fast ett grövre hängsnöre, eller hänga halmhimlen i tråden man sytt med.

Halmhimlen har fått sin form av rockhuvuden, "linpurvila", som finns bevarade vid Fornstugan i Esse. Med hjälp av ett rockhuvud hölls det ospunna linet på plats på spinnrocken och därför passar det bra att hänga upp halmhimlen i ett linsnöre.

 

06.10.2014 kl. 15:11

Kom ihåg himmel-workshopen imorgon

Inför morgondagens himmel-workshop vid Fornstugan i Esse har vi tagit fram en helt ny och alldeles egen Handante-himmel. Nattugglorna på layout- och korrekturavdelningen har vakat, och vi kan stolt presentera ett sprillans nytt mönsterkort med himmeltema som lanseras i samband med workshopen. Dessutom passar vi på att lansera ett annat nytt kort oxå, nämligen grannsockan som vi filat på under sommaren och som vilat ett tag nu innan den åkte till tryckeriet imorse. 

Workshopen pågår 17.30-19.00 och går parallellt på svenska och engelska eftersom vi har gäster från Sverige och Tyskland med oss, som en del av KulturÖsterbottens projekt "Konst- och kultursommar Österbotten". Det är gratis att delta. På plats finns tunna svarta sugrör som material, detta kan man använda kostnadsfritt. Vill man använda klassisk halm har Eija Koski lämnat en stor mängd halmknippen åt oss samt ett antal av sin vackra bok Himmeli, dessa kan köpas på plats.

Kaffe bjuder vi förstås på, så välkomna, hoppas vi ses!

Fornstugan, Museigränd 4, 68820 Esse

Såhär ser de nya mönsterkorten ut:

22.09.2014 kl. 09:09

NETWORK på slutrakan

Igår deltog resten av Sursiks åttondeklassister med handarbete som tillval i arbetet med NETWORK. Nu är det inte mycket kvar, vi hann t.o.m påbörja hopsättningen, så snart snart finns installationen att beskådas invid Grubbo på Sursikområdet i Bennäs. 

För den som gillar dethär med korsstygn och funderar på egna motiv från foton eller skisser men saknar ett bra ritprogram kan vi tipsa om denhär sidan där man online och gratis kan förvandla sina bilder eller skisser till mönster lämpliga för korsstygn, lappteknik, mosaik...

För övrigt är Handante mitt uppe i framtagningen av våra DIY-paket, eller gör-det-själv-paket som vi ska presentera på Suomen Kädentaidot-mässan i Tammerfors i november. 

02.09.2014 kl. 10:46

Handantes broderimönster

Inför workshopen "Brodera nygammalt" tog Handante fram en del broderimönster. Inspiration letades bland de olika hantverksföremål som finns i nejdens museer. Tolkningarna är fria, och vi uppmuntrar dessutom att den som vill brodera något av motiven ytterligare gör sin fria tolkning. 
 En del av motiven är delar av gamla broderier, andra av fria tolkningar av spetsar och träföremål. När man letar inspiration är det lätt hänt att man bara letar inom sitt eget område. Prova att leta "utanför boxen" så att säga, koncentrera dig på former, färger, ytor och strukturer. Leta bland hårda material om du handarbetar i mjuka och vice versa. Inspiration kan hittas var som helst. 

 

20.07.2014 kl. 17:33

Glimtar från "Brodera nygammalt"

Någon kanske uppfattar broderi som strikt och tidskrävande, men fribroderi är allt annat. Tanken med workshopen "Brodera nygammalt" som hölls vid Fornstugan i Esse 29.6, var att brodera snabbt, fritt och enkelt. Slutprodukten var nålbrev i bokform. Små broderier är tacksamma för den som inte har så mycket extra tid, och dessutom perfekta att sätta i handväskan och ta med t.ex. på sommarens resor.

Deltagarna fick ta del av ett antal mönster framtagna specifikt för ändamålet, inspirerade av museala motiv och mönster i nejden, men de kunde också välja att skapa egna motiv. Nedan syns Handantes motiv. Håll koll på bloggen, inspirationskällorna till varje broderi publiceras nästa vecka. På så vis har var och en som vill brodera något av motiven möjlighet att först göra sin egen tolkning och utmana sin fantasi. 

Här är några av resultaten: 

Framsidan med langett, kedjestygn, läggsöm och applikation...

...och insidan med gott om plats att fästa nålar.

Ett av Handantes motiv, men i fri tolkning med pärlor.

Ett broderi som utgick från ett Handante-motiv, men växte till en egen tolkning. 

Några deltagare ritade motiv med djurtema; en söt ekorre som bär på en kotte...

... och bäckahästen som galopperar i månskenet. 

En liten broderingsram med innermått 10,5 cm kan beställas t.ex. från Lapp-Elisa Quilts. Söt och behändig!

04.07.2014 kl. 12:39

Bilaga till mönsterkort 03

I onsdags delade Handante ut sina första tre mönsterkort i samband med Hantverkarmarknaden i Bennäs. Det populäraste kortet var nr 03: "Necessär i lappteknik".

Mönsterkortet beskriver hur man syr ett stjärnblock i lappteknik, och hur två block kan sys till en necessär. Nu finns det en nedladdningsbar bilaga till kortet som ger tre alternativ till på lapptekniksblock. Du laddar ner bilagan här. Blocken är framtagna i samarbete med Quiltgruppen Lappbiten och är inspirerade av allmogens granntäcken.

 

27.06.2014 kl. 10:52

Pedersöreveckan

Nu är det Pedersörevecka och det betyder fart och fläng på flera håll i kommunen. Handante firar med att lansera tre mönsterkort.

Mönsterkorten är ett synligt resultat av projektetet, och visar verkligen hur tradition möter trend. De presenterar mönster och instruktioner till nya produkter i olika handarbetstekniker, inspirerade av gamla hantverkstraditioner från nejden. På de tre första korten har vi fått med tre olika tekniker; pappersslöjd, flerfärgsvirkning och lappteknik. Korten är gratis och fria för var och en att använda på önskat vis. Kom och hämta dina egna exemplar genom att besöka Handantes stånd på Hantverkarmarknaden i Bennäs onsdag 25.6. Samtidigt kan du sätta dej ner och virka en stund, Virket, som vid dethär laget har blivit stort och brokigt, finns nämligen på plats från 16.00 - 20.00. Välkommen!

På söndag 29.6 är det dags att brodera i Fornstugan i Esse. Det är fråga om drop in-workshopen "Brodera nygammalt" som pågår mellan 14.30-16.00, det är bara att dyka upp när det passar. Broderingsmaterial finns på plats, liksom mönster att använda eller inspireras av. Motiven är framtagna på basen av de olika museala mönster som dykt upp under Handantes museibesök under våren. Exemplet nedan visar hur en mellanspets från ett gammalt dynvar omvandlats till ett modernt broderimotiv. Välkommen till Fornstugan!

 

24.06.2014 kl. 12:03

Ladda ner planeringsdiagrammet

Nu kan man ladda ner planeringsdiagrammet från Grannlappar-workshopen, du hittar det här.

19.05.2014 kl. 11:48

Lappteknik: snabba trianglar

Workshopen "Grannlappar - lappteknik med inspiration av allmogens granntäcken" resulterade i ett flertal vackra folkliga block i lappteknik. Deltagarna planerade på specialframtagna diagram och inspirerades bland annat av bilder på granntäcken fotograferade år 1926. Då var nämligen forskaren Yngvar Heikel på cykeltur genom svenska Österbotten för att samla ihop information om folkliga textilier och kläder från äldre tid. Med en färgkamera (ja, du läste rätt) med sig dokumenterade han på glasplåtar bl.a. granntäcken på flera olika håll. Ett av Heikels foton föreställande ett täcke från Norrby i Kronoby inspierade en deltagare att ta fram "väderkvarnsblocket". Väderkvarnen finns ofta med på granntäcken, speciellt från de som härstammar från Purmohållet. Det är rutan mellan 8 och 7 som symboliserar en väderkvarn.

Granntäcke från Norrby, Kronoby. Fotograferat av Yngvar Heikel 1926. Originalplåten finns på Brages Dräktmuseum i Helsingfors.

Tekniken som används för att sy väderkvarnsblocket kallas "snabba trianglar" och är verkligen både enkel och snabb. Såhär gör du:

1. Skär till  två  kvadrater i olika färg med måtten 13x13 cm. Av två kvadrater får du två snabba triangel-rutor med slutligt mått 10x10 cm.
2. Placera kvadraterna på varann räta mot räta och kant i kant. 
3. Märk ut den diagonala mittlinjen t.ex. med blyerts.
4. Sy en rak linje på var sida om diagonalen på pressarfotsavstånd (ca 0,7 cm). 
5. Klipp upp längs diagonalen. Pressa enligt regeln: ”sömsmånerna vänds alltid mot det mörkare tyget”.
6. Kontrollera måtten på din ruta, skär bort extra tyg så att rutan mäter 11,4 cm både på höjden och bredden (10 cm + 2 x pressarfotsbredd för sömsmåner).
7. Sy ihop fyra snabba triangel-rutor för att skapa ett väderkvarnsblock.

 

Planeringsdiagrammet som deltagarna använde ser ut såhär: 

16.05.2014 kl. 13:22

DIY virka ett mönstrat virknålsfodral

Inspiration är ett modeord. Överallt ska man inspireras av dittan och dattan och ibland känns det nästan lite tjatigt. Men utan inspiration är det inte roligt att skapa och det blir inget bra resultat. Att inspireras är inte det samma som att kopiera. När man inspireras tar man intryck av olika mönster, färger, former, idéer, och omvandlar dem till sitt eget. Ska man skapa ett nytt mönster eller en ny produkt är det en god idé att inte leta inspiration inom samma område. Såhär; du ska skapa ett nytt virkmönster, var börjar du söka inspiration? Bland andra virkmönster? Prova att istället söka inspiration i metallföremål, i dagens tidning, i blomrabatten, sök där det inte finns något virkat. Då löper tankarna fritt och du inspireras istället för att kopiera. 

För att skapa flerfärgsvirkningsmönstrer lät jag mej inspireras av mönster på flagabräden. Dessa fyra flagabräden har alla solhjulet som motiv och finns bevarade i Fornstugan i Esse. Ser du likheten mellan virkdiagrammen och flagabrädena? 

För att virka en virknålsbehållare behöver du:

Virknål nr 2,5. 

Garn: Sisu, Pallas, Novita Nalle eller ett annat garn lämpligt för nålens grovlek.

Ett tomt brustablettsrör (diameter ca 3 cm).

En liten läderbit (det går lika bra att använda filttyg).

Håltång, sax

Diagrammen är åtta maskor breda, behållarens omkrets är 24 maskor och mönstret upprepar sig således tre gånger. Observera att det första diagrammet består av två färger, det andra av fyra färger, det tredje av tre färger och det fjärde av fem färger. Byt gärna ut färgerna till dina egna favoriter. 

Tips: för att undvika skarv i mönstren kan du lägga till en maska där varven möts som du alltid virkar i bottenfärgen. Omkretsen blir då 25 maskor istället för 24. Du får en längsgående rand istället för hack i mönstret.

Klipp ut en cirkel i läder, diameter 3,5 cm. Stansa 12 små hål runt kanten med en håltång.
Varv I: Virka 2 fm i varje hål, virka samtidigt in garnändan så slipper du fästa den senare. Välj ett av mönstren och följ sedan diagrammet. Diagrammen läses nerifrån från höger till vänster (från vänster till höger om du är vänsterhänt). Virka i bakre maskbågen. Färgbyte sker "mitt i maskan". Med två omtag på nålen drar du igenom garnet i nästa maskas färg. 

När du virkat hela diagrammet är det dags att göra en kanal för snodd och sedan en avslutning i form av en volang.
Kanal, varv I: Virka 5 lm (motsvarar den första stolpen och 2 lm). Hoppa över 2 m. *1 st i nästa m, 2 lm, hoppa över 2 m*. Upprepa *_* varvet ut. Fäst med en sm i varvets första stolpe.
II: Virka *1 fm i st, 2 fm runt luftmaskbågen*. Upprepa *_* varvet ut. Fäst med sm i först fm.
III: Virka 1 fm i nästa fm, *3 lm, hoppa över 1 fm, 1 fm i nästa fm*. Upprepa *_* varvet ut. Avsluta med 1 sm i nästa fm och fäst tråden väl.

Snurra en snodd att trä i kanalen. Snodden gör du genom att fäst två, tre eller fyra garnändor i ett dörrhandtag. Backa 1 meter med garnen, klipp av, knyt ihop och börja snurra. När du har en spänd snodd tar du  tag mitt på snodden och för ihop de båda ändorna. Släpp greppet på mitten och låt snodden snurra ihop sig. Slå knut i ändan och trä snodden genom kanalen. Trä in ett brustablettsrör i behållaren, den ska skjutas in så den är något kortare än den virkade behållaren. Förvara virknålar uppochned så fastnar de inte.
13.03.2014 kl. 11:25

 

Handante är ett uvecklingsprojekt som lyfter fram Pedersöres hantverkstradition såväl som nejdens mångsidiga kunskap inom formgivning och hantverk. Handante vänder sig till alla med hantverksintresse. Läs mera under Projektbeskrivning.