Stickoskapa

Vi hänvisar alla handarbetsintresserade till MI:s nya handarbetsblogg, skriven av Handantes förra projektledare Ina Nordberg. Klicka på bilden så kommer ni direkt till det nyaste inlägget.

13.09.2015 kl. 21:12

Virket på utställning

Virket finns utställt i Aspegrens Trädgård i Jakobstad. Över 40 personer deltog och frivirkade och fristickade i det gemensamma konstverket som turnerande runt i Pedersöre och Jakobstad sommaren 2014. Här kan nu slutresultatet beskådas, i all sin färgprakt. Titta vad annat som hänger i trädgården här.

30.05.2015 kl. 10:08

Ny handarbetsblogg

Handantes förra projektledare Ina Nordberg bloggar numera om hantverk och handarbete på adressen stickoskapa.blogspot.fi. Titta in ifall ni vill fortsätta läsa om handarbeten som tangerar Österbotten.

28.04.2015 kl. 14:37

Nya kontaktuppgifter från och med 2015

Projektet avslutas vid årsskiftet. Bloggen fortsätter. Våra kontaktuppgifter från och med 1.1 2015 är kulturbyran@pedersore.fi eller per telefon 06 7850284

22.12.2014 kl. 15:07

Inspireras av det ena till det andra

Med jämna mellanrum har vi här på bloggen lyft fram att man gärna kan söka inspirationen utanför sitt eget område. Leta i en teknik men använd en annan. På så sätt föds lättare nya produkter och du undviker kopiering. Historien om rysstavlorna kanske kan inspiera till något helt annat? Ett mer korrekt namn är hinterglasmålningar från engelskans hinter som betyder antyda. 

Tavlan finns vid Fornstugan i Esse.

I hela svenska Österbotten men peciellt i Vasatrakten har hinterglasmålningarna varit mycket vanliga, och det är också här de fick benämningen rysstavlor. Det vanligaste motivet på de österbottniska tavlorna är en krans med blommor som bildas av två halvcirkelformade kvistar som korsas nertill. Förebilden var lagerkvistar, ekblad och vinlöv, men konstnärernas tolkningar av dessa har gett en rik variation på motiven. I kransens mitt finns ofta en betydelsefull text, ibland ett fotografi. 

Tavlorna finns vid Brages friluftsmuseum i Vasa. 


Ett annat vanligt motiv är porten, stödd av två kraftiga pelare och krönt med en kejserlig krona. Blommor och ornament pryder pelarna och ibland avbildas soluppgången i portöppningen tillsammans med tänkvärda ord eller ett kvinnonamn. Den vanligaste avbildade tankespråket är ”Gud är kärleken”. Ofta anges också tavlans tillverkningsårtal som en del av motivet. 

Tavlan finns vid Brages friluftsmuseum i Vasa.

Tavlan finns vid Ålidens hembygdsgård i Purmo.

De värnpliktiga soldaterna som tjänstgjorde på Kasernområdet i Vasa under 1800-talets slut är konstnärerna bakom de österbottniska tavlorna. Men namnet till trots var det inte ryska soldater, utan finländska. Ofta uppfattades det militära bland folket som något ryskt, och man kom att kalla Kasernområdet för Ryssbacken.Tidvis kommenderades soldaterna till Ryssland, och det är troligt att de tog med sig den speciella hinterglasmålarkonsten därifrån. Idag hittar vi tavlorna på vart och vartannat museum i trakten.

Tavlan finns vid Ålidens hembygdsgård i Purmo.

Tavlan finns vid Fagerbacka Fäbodställe i Purmo.

För att skapa en tavla utgick man från en ofärgad glasskiva på vars baksida man skissade motivet. Motiven kopierades i stor utsträckning och man kan därför idag uppleva att man ser samma tavla på flera olika museer. Eftersom man arbetar på glasets baksida, och allt följaktligen är spegelvänt, bör man vara noga att få bokstäverna åt rätt håll. På en del av de gamla tavlorna ser man att konstnären haft för bråttom med detta och resultatet är ett charmigt bakvänt S. 
När motivet är på plats målas glasets baksida svart, allt utom motivet då vill säga. Färgen ska vara riktigt tjock, och vanligen räcker det inte med bara ett varv. En del detaljer har framhävts med tunn lack i gult eller rött, som gör att den silverpappret senare uppfattas som guld- eller kopparfärgat. 
När färgen torkat placerades glaset i en ram, en enkel träram eller en rikt dekorerad korkram, och stanniolpapper skrynklades på plats. Stanniolpapper är gjort av tenn, men idag kan det lika bra ersättas med vanlig aluminiumfolie. Ett lagom skrynkligt papper reflekterar ljuset bäst. Ett par korkbitar på baksidan gjorde att stanniolpappret behöll sina skrynklor fastän ramens baksida lades på plats, förr vanligen en kartongskiva.

Ett exempel på hur man kan inspireras av det ena till det andra är Åsa Broos kort med korsstygnsmotiv. Kopplingarna är tydliga, guld, svart och motiv av ornament och viktiga budskap. Motiven gör sig förstås lika bra broderade med guldtråd på svart aidaväv, vår broderiexpert under projektet var Eivor Nybäck

Men, för den som vill ge sig hän och tillverka en egen hinterglastavla kan vi tipsa om de lämpligaste färgerna. Till skissandet funkar en svart tunn tuschpenna som fäster på glas, och till själva målandet dessa typer av färger. Återanvänd gärna glas och ramar från loppis. Ta då inspiration till motiven från något annat område, varför inte broderi, så sluter vi den cirkeln. Lycka till! 

Källa: Leena Sandberg: Pohjalaiset hopeapaperitaulut. Pro gradu-tutikielma suomalais-ugrilaisessa kansatieteessä. Lokakuu 1993, Helsingin Yliopisto.

18.12.2014 kl. 16:32

Våra DIY-paket

Här är hela serien med Handantes fina DIY-paket. Är du intresserad av ett paket? Ta kontakt med designern bakom respektive paket, kontaktuppgifter hittar du under beskrivningen.

 

BANDGRIND / NAUHAPIRTA
Bandgrind att använda som smycke eller till att väva 
med, 2 färgalternativ (trä och svart plast)
Paketet innehåller: bandgrind, skyttel, metallring, vaxat bomullssnöre, nål för iträdning, vävgarn.  Vald till ÅRETS NYA PRODUKT 2014 på mässan Finskt Hantverk i Tammerfors 14-16.11
Design: Åsa Broo, asa.broo@gmail.com, 0505573780

 

LINGÅRDSMYCKET / LINGÅRDKORU
Örhängen av glaspärlor i himmelteknik
Paketet innehåller: örhängeskrokar, pärlor, tråd, pärlnål, förvaringspåse, instruktioner
Design: Mona Bagarnäs, moni.bagarnas@gmail.com

 

KRETSLOPP / LUONNON KIERTO
Örhängen att brodera
Paketet innehåller: plastcanvas, örhängeskrokar, metallringar, garn i två färger, nål, instruktioner
Design: Åsa Broo, asa.broo@gmail.com, 0505573780

 

GRANNSOCKAN
VÄRIKKÄÄT KUVIOSUKAT
Barnsockor (0-2 år), 3 olika färger
Paketet innehåller: garn till ett par sockor, instruktioner 
Design: Marlene Nylund, nene.nylund@gmail.com, 0503471893

 

VÄVA BRODERAD DYNA 
VÄVA KIRJOTTU TYYNY
Tryckt linnedyna att brodera (45x45 cm)
Paketet innehåller: tryckt linnetyg till framsida, vitt linnetyg till baksida, broderigarn, nål. sybåge
Design: Mönsterkollektivet FYRAN, info@fyran.fi

 

RUT ETT BRODERAT FODRAL 
RUT KIRJOTTU KOTELO
Fodral att brodera till glasögon eller telefon
Paketet innehåller: broderibotten, broderigarn, nål, ylletyg, knapp, gummiband, instruktioner och mönster
Design: Eivor Nybäck, eivor_nyback@hotmail.com, 0504086961

 

ESSEVANTAR / LAPASET ÄHTÄVÄLTÄ
Vantar att sticka och brodera
Paketet innehåller: stickgarn, ylletyg, broderigarn, instruktioner, mönster
Design: Barbro Haasiosalo, barbro.haasiosalo@multi.fi, 0505274129

 

FOTSPÅR / JALANJÄLKI
Ylletofflor, 3 storlekar (0-6 mån, 6-12 mån, 1-2 år)
Paketet innehåller: ylleremsor, broderigarn, instruktioner
Design: Åsa Broo, asa.broo@gmail.com, 0505573780

 

Alla foton är tagna av Linda Tallroth-Paananen på Memento.

16.12.2014 kl. 16:09

Skapa ditt eget DIY-paket enligt Handantes koncept

Handantes DIY-paket innehåller material, mönster och instruktioner till en hantverksprodukt som var och en kan göra själv.

Alla som har en god idé på en DIY-produkt kan skapa ett eget paket enligt Handantes kostnadsfria koncept.

 

Du behöver:

- en produktidé

- material

- mönster, ritningar, diagram, beskrivning – beroende på produkten

- instruktioner (t.ex. på svenska och finska)

- produktens saga (en historia som berättar om inspirationsområde, användning, osv.) på svenska och finska, vi översatte våra texter via Översättningstjänst Jenni Roth

- en presentationstext om dig själv (svenska och finska)

- 3 foton, till förpackningens framsida, baksida och instruktionsbladet, vi använde oss av fotografen Linda Tallroth-Paananen på Memento

 

Utgående från omfånget på materialet väljer du vilken storlek paketet ska ha. Det finns tre standardstorlekar:

S och M  är triangelformade kartongförpackningar med en cellofanpåse inuti. Mått: S -  b 11, h 15, d 6. M – b 19, h 25, d 11. (cm)

L är en cellofanpåse med kvadratisk kartongöverdel. Mått: L – kartong 10x30 cm, påsens storlek kan variera så länge bredden är 30 cm.

 

Till alla kartongförpackningar finns mallar i Handantes dropbox. Var och en kan fritt ladda ner och använda mallarna.

I dropboxen hittar du:

- förpackningsmallar i två filformat, InDesign och Corel Draw X5

- förpackningsmallar i pdf (för snabb överblick)

- instruktionsbladsmallar i två filformat, InDesign och Corel Draw X5

- gör-såhär-fil, som berättar hur du går till väga

- en offert från Mönsterkollektivet FYRAN, t.ex. de kan hjälpa dej med layouten om du själv saknar de grafiska programmen som behövs, offerten är i kraft 2015

- notningsmallar (dessa skickar du med till tryckeriet för att de ska kunna vika förpackningarna på rätt ställe)

 

Gör såhär:

- välj storlek på förpackningen

- förpackning S och L består av en fil, förpackning M printas i två delar och består av två filer

- anpassa mallen till din produkt

- spara mallen som tryckfärdig pdf-fil med 3 mm bleed (dvs alla bilder och färgfält ska gå 3 mm ut över kanterna på förpackningen) och skärmärken

- anpassa instruktionsbladet till din produkt

- spara i tryckfärdig pdf-fil med 3 mm bleed och skärmärken

- skicka mallen till ett tryckeri  tillsammans med notningsmallen för den aktuella storleken, vi använde oss av Forsberg-Rahkola

- printa förpackningarna på kartong, vi använde oss av Chromocard 250g och printade på baksidan, instruktionsbladen printade vi ensidigt på vanligt 80 g papper

- beställ cellofanpåsar, vi använde oss av NymixPåse lämplig för förpackning S. Påse lämplig för förpackning M. Påse lämplig för förpackning L

- fyll cellofanpåsen med det material som behövs och instruktionsbladet

- om du använt dig av förpackning M, limma ihop bottnen på fram- och baksidan så att framsidans botten löper utanför

- vik ner påsens övre kant och stifta fast den mot förpackningens baksida så att påsens botten tangerar förpackningens botten

- vik framsidans flik över baksidan och tejpa fast den

- ditt DIY-paket är klart

Lycka till!

15.12.2014 kl. 12:06

Mönsterkort att ladda ner

Handantes mönsterkortserie består av nio separata kort som beskriver lika många olika hantverksprodukter. På korten finns instruktioner, mönster och information om inspirationskällan. En del kort är framtagna i samarbete med olika hantverkare och formgivare.

Här finns hela serien som nedladdningsbara filer lämpliga att skriva ut själv.

1. Pärm för mönsterkort inspirerad av hinterglastavlor

2. Telefonfodral i flerfärgsvirkning

3. Necessär i lappteknik

4. Granna mönstrade sockor

5. Pärl- eller rönnbärshimmel

6. Stramaljsulor

7. Blommiga örhängen av återbrukat ylle

8. Vantar med mönster från Esse

9. Matta En österbottnisk vy

10.12.2014 kl. 15:23

Brodera korsstygnskex med Åsa Broo

Imorgon fredag 27.11 ordnar Åsa Broo en Do It Together-kväll tillsammans med ekologiska caféet Kruska i Jakobstad. Tillsammans kan man slappna av en stund, diskutera, brodera och bekanta sig med Åsas nya produkt Korsstygnskexet. Korsstygnskex finns att köpa på plats, men med sig kan man gärna ta lite restgarner och en nål. Kom och njut en stund tillsammans mellan kl. 17-20.00, handarbete förenar och helar. <3

Kruska finns på Storgatan 15 i Jakobstad.

Foto: Linda Tallroth-Paananen på Memento.

27.11.2014 kl. 11:40

Bildspel från första dagen på mässan

Bilder från montern som Elevate Concepts har planerat och verkliggjort.

 

I utställningen Hopean Harmaa deltar Marlene Nylund med gråsilvriga grannsockor, Åsa Broo och Ing-Marie Mannil med ylletofflan Fotspår och Eivor Nybäck med smyckena Juno och Hera.

 

Vi är mycket stolta över att Åsa Broo vann Årets nya produkt 2014 med sitt DIY-paket Bandgrind. Stort grattis till Åsa!

14.11.2014 kl. 22:58

Alla DIY-paket / Kaikki DIY-tuotteet

I vår monter (A157) på mässan Suomen Kädentaidot i Tammerfors presenterar vi följande härliga serie av DIY-paket. (Foto: Linda Tallroth-Paananen / Memento).

KRETSLOPP design Åsa Broo

Att bruka jorden är en av de ädlaste och äldsta konster. I och med jordbruket blev människan bofast men också en del av naturens kretslopp i mycket större grad. Smycket Kretslopp symboliserar symbiosen mellan naturen och människan. Traditionella snedställda stygn i fiskbensmönster på plastcanvas ger dig många möjligheter. Gula stygn symboliserar kornax och påminner om de svajande fälten om hösten, medan de blåa stygnen symboliserar vatten och det närande vårregnet vi inte kan leva utan. Smycket viskar om jordbruk, tradition och tacksamhet över naturens gåvor.

LUONNON KIERTO design Åsa Broo

Maanviljely on yksi jaloimmista ja vanhimmista taidoista. Maanviljelyn myötä ihminen asettui asumaan paikoilleen ja muuttui myös osaksi luonnon kiertokulkua. Luonnon Kierto-koru symbolisoi ihmisen ja luonnon välistäsymbioosia. Perinteiset kalanruotokuvioksi kirjotut vinopistot ja kirjottava muovikangas tarjoavat sinulle monia mahdollisuuksia. Keltaiset pistot symboloivat ohrantähkää ja muistuttavat huojuvia syksyisiä peltoja. Siniset pistot symboloivat vettä ja elämälle välttämätöntä ravitsevaa kevätsadetta. Koru kertoo meille maanviljelyksestä, perinteestä ja kiitollisuudesta luonnon antimia kohtaan.

 

LINGÅRDSMYCKET design Mona Bagarnäs

Lingårdsmycket är en frisk fläkt som förnimmer om traditioner. Tekniken lånas från guldgula halmhimlar, formen från en stolt hundraåring: rockhuvudet. Med hjälp av rockhuvudet hölls det ospunna linet på plats på spinnrocken under arbetets gång. Den koniska formen är enkel och grafisk - modern, men inte ny. Materialet, de skira glaspärlorna har samma glans som halmen och de allra finaste lintrådarna. Cirkeln sluts, traditioner binds samman med nutid och Lingårdsmycket är fött. 

LINGÅRDKORU design Mona Bagarnäs

Lingårdkoru on tuulahdus menneisyydestä. Tekniikka on lainattu kullankeltaisista olkihimmeleistä, ja muoto on peräisin sata vuotta vanhasta rukinlavasta. Rukinlavan avulla kehräämätön pellava pysyi paikallaan rukissa työn aikana. Kartiomainen muoto on yksinkertainen ja graafinen – moderni, muttei uusi. Työssä käytetyt herkät lasihelmet loistavat oljen ja kauneimman pellavalangan lailla. Ympyrä sulkeutuu, perinteet yhdistyvät nykyaikaan ja Lingårdkoru on syntynyt.

ESSEVANTAR design Barbro Haasiosalo

Förr i tiden var varje nyttoföremål ett hantverk i sig. Hårda tider krävde praktiska, funktionella saker som kom till användning. Ändå finns de överallt, prydnadssömmarna, broderierna, mångfalden av färger och motiv vars uppgift är att pryda. Allmogens hantverk kombinerade form och funktion på sitt speciella hemtrevliga sätt, något som återkommer i Essevantarna. De har ett tydligt ursprung då det gäller ort och motiv. Förlagan, ett mycket rikt broderat fälltäcke, hänger till påseende i museet på sin hemort. Mönstret som hittat sin väg från täcket till vanten för vidare en liten fläkt av dåtidens nyttiga fåfänga och gläder sin bärare i själ och hjärta, både med sin funktion och sin skönhet.

LAPASET ÄHTÄVÄLTÄ design Barbro Haasiosalo

Ennen vanhaan jokainen käyttöesine itsessään oli taideteos. Kovat ajat vaativat käytännöllisiä ja tarpeellisia esineitä. Silti koristeompeleita, kirjottuja kuvioita sekä värien ja kuvioiden runsautta on joka paikassa. Talonpoikaiskäsitöissä muoto ja käyttötarkoitus yhdistyivät omalla kodikkaalla tavallaan, mikä näkyy myös ähtäväläisissä lapasissa. Paikkakunnalla ja kuviolla on selvä alkuperä. Lapasten inspiraationa on toiminut hyvin runsain kuvioin kirjottu rekipeitto, joka on ripustettu nähtäväksi kotipaikkakunnan museoon. Kuvio on löytänyt tiensä peitosta lapasiin ja tuo mukanaan tuulahduksen entisajan hyödyllistä turhamaisuutta. Kuvio tuo iloa sekä käyttäjän sieluun että sydämeen, niin käyttötarkoituksen kuin kauneuden kautta.

RUT, ETT BRODERAT FODRAL design Eivor Nybäck

Förr fanns det väldigt många olika sorters täcken i ett hem. Där fanns täcken att värma sig med och täcken att titta på och beundra. De kunde vara stickade, virkade eller quiltade. Men de kunde också vara vävda täcken med fantastiska mönster som bestod av noggrant uträknade grafiska rutor som trollband betraktaren då, liksom nu. Ur mönstret på ett sådant gammalt vävt täcke föddes broderiet Rut. Det finns kanske inte alltid tid eller rum för att väva, men har man bara en liten stund och ett litet rum räcker det till för att brodera. Mönstret blir det samma, men på ett helt annat sätt. Broderiet sys sen fast på ett fodral som rymmer det oumbärliga. För någon är det telefonen, för en annan glasögonen, och för en tredje är det nålen, garnet och fingerborgen som man inte vill lämna hemma.

RUT, KIRJOTTU KOTELO, design Eivor Nybäck

Ennen vanhaan kodeissa oli hyvin monenlaisia peittoja. Oli lämmittäviä peittoja ja peittoja, joita kuului vain katsoa ja ihailla. Peitot olivat neulottuja, virkattuja tai tikattuja. Joskus peitot olivat myös kudottuja mitä ihmeellisimmin kuvioin, jotka muodostuivat tarkkaan suunnitelluista graafisista ruuduista. Nämä vangitsivat katsojan silloin, aivan kuten nytkin. Erään vanhan kudotun peiton kuviosta syntyi kirjontakuvio Rut. Kutomiseen ei kuitenkaan aina ole aikaa tai tilaa, mutta kirjominen vaatii vain pienen hetken ja pienen tilan. Kuvio pysyy samana, mutta se tehdään eri tavalla. Kirjontatyö kiinnitetään lopuksi koteloon, johon mahtuu kaikkein tarpeellisimmat esineet. Jollekin se voi olla puhelin, toiselle silmälasit tai sitten mukaan otetaankin neula, lanka ja sormustin.

GRANNSOCKAN design Marlene Nylund

Förr i tiden plockade man fram sina finaste ägodelar endast vid högtidliga tillfällen. Granntäcket var en sådan sak. Ett vävt täcke som detta, var för dyrbart att slitas ut och fick därför aldrig tillfälle att värma någon. Men då det väl togs fram för att pryda sängen, lyste det upp hela rummet med sina granna färger och grafiska mönster.

 Grannsockan har fått sitt mönster just från ett sådant vävt täcke, men ska till skillnad från sin inspirationskälla inte sparas i skåpet. Låt istället Grannsockan pryda och värma fötterna på det finaste du har,  både till vardag och fest.

VÄRIKKÄÄT KUVIOSUKAT design Marlene Nylund

Ennen vanhaan kaikkein kauneimmat esineet otettiin esille ainoastaan juhlaviin tilaisuuksiin. Värikäs kudekuviollinen peite on esimerkki sellaisesta. Kudekuviollinen peite ei saanut kulua – siihen se oli aivan liian kallisarvoinen. Siksi se ei myöskään koskaan saanut lämmittää ketään. Niinä harvoina hetkinä, kun se otettiin esille koristamaan sänkyä, se valaisi koko huoneen kirkkaine väreineen ja graafisine kuvioineen. Värikkäiden Grannsockan-kuviosukkien kuvio on peräisin juuri tällaisesta kudotusta peitteestä, mutta inspiraation lähteestä poiketen sukkia ei pidä säilyttää pelkästään kaapissa. Anna sen sijaan värikkäiden kuviosukkien koristaa ja lämmittää rakkaan lapsen jalkoja, niin arkena kuin juhlana.

VÄVA BRODERAD DYNA design Mönsterkollektivet FYRAN

Mönstret på den broderade dynan kallas Väva. Det är en del av den första kollektionen mönster av Mönsterkollektivet FYRAN, mönster som berättar en historia om små byar, vida fält, djupa skogar och om starka hantverkstraditioner. Inspirationen till Väva kom från konsten att väva trasmattor som har vandrat från generation till generation. Från mattor via modern grafisk design tog sig mönstret åter till den textila världen i tygtryck på linne. Nu är det dags för dig att sluta cirkeln med ytterligare en hantverkskonst: broderi. Många älskade hantverkstraditioner kombineras till ett och på så vis skapas något alldeles nytt i den broderade dynan Väva.

VÄVA KIRJOTTU TYYNY design Mönsterkollektivet FYRAN

Kirjottu tyyny on saanut nimekseen Väva. Se on osa Mönsterkollektivet FYRANin ensimmäistä kuviomallistoa, joka kertoo tarinan pienistä taloista, laajoista lakeuksista, syvistä metsistä ja vahvasta kädentaitoperinteestä. Väva-kuvion inspiraationa on toiminut räsymattojen kudontataito, joka on perinteisesti siirtynyt sukupolvesta toiseen. Matoista kuvio löysi tiensä modernin graafisen muotoilun kautta takaisin tekstiilien maailmaan, painetulle pellavakankaalle. Nyt ympyrän on aika sulkeutua vielä yhden kädentaidon kautta: kirjonnan. Monet
rakastetut kädentaitoperinteet yhdistyvät ja luovat VÄVA-tyynyssä jotain aivan uutta.

FOTSPÅR design Åsa Broo

Naturen är en tacksam inspirationskälla. Förr var människan och naturen ett. Hon levde av den och i den på ett helt annat sätt än vi gör idag. Hon samlade material från naturen för att tillverka det hon behövde. Näver är ett välkänt naturmaterial med vilket man under lång tid har flätat bruksföremål. Ylletofflan Fotspår är en hyllning till näverslöjden och flätteknikens mångsidighet. Den är därtill ett samarbete mellan en formgivare och en prisbelönt näverslöjdare. I tofflan har de två använt sig av den beprövade näverflättekniken men förnyat genom att använda ett annat högklassigt naturmaterial: ylle. Genom broderiet kan var och en sätta sin personliga prägel på tofflan. Här hålls stilen enkel och ren med korsstygn, men möjligheterna är lika många som antalet slöjdare i nejden - otaliga.

JALANJÄLKI design Åsa Broo

Luonto on kiitollinen inspiraationlähde. Ennen vanhaan ihminen ja luonto olivat yhtä. Ihminen eli luonnosta ja asui luonnossa, aivan eri lailla kuin nykyisin. Ihminen keräsi materiaalia luonnosta valmistaakseen tarvitsemiansa esineitä. Tuohi on tunnettu luonnonmateriaali, josta on jo pitkään punottu erilaisia käyttöesineitä. Villavirsu Jalanjälki on ylistys tuohityötaidolle ja monipuoliselle punontatekniikalle. Tuote on syntynyt suunnittelijan ja palkitun tuohitaitajan yhteistyöstä. Virsussa he ovat käyttäneet perinteistä tuohenpunontatekniikkaa, mutta vaihtaneet tuohen toiseen laadukkaaseen luonnonmateriaaliin: villaan. Kirjomalla jokainen voi koristaa villavirsut omalla tavallaan. Ohjeen virsussa tyyli on pidetty yksinkertaisena ja puhtaana käyttämällä ristipistoja, mutta mahdollisuuksia on yhtä monta kuin kädentaitajiakin – eli lukemattomia.

BANDGRIND design Åsa Broo

VINNARE: ÅRETS NYA PRODUKT 2014!

Vävningskonsten skäms inte över att ta stor plats. Hela rum reserveras för den gamla hantverksformen, liksom hela hjärtan. Men det finns också små vävar, såsom den förr så flitigt använda bandgrinden. Männen snidade vackra bandgrindar till sina blivande livskamrater och prydde dem med hjärtan, en symbol för kärlek till mottagaren och för kärlek till hantverket. Också i denna moderna lilla bandgrind har hjärtat sin givna plats. Tekniken är den samma som förr, med hjälp av varp och inslag skapas platta band eller runda snören. I vila hänger bandgrinden som smycke runt halsen, så att den finns till hands om vävlusten faller på och för att påminna om gamla älskade traditioner.

NAUHAPIRTA design Åsa Broo

VOITTAJA: VUODEN 2014 UUTUUSTUOTE!

Kudontataito ei häpeä sitä, että se vie paljon tilaa. Vanhalle kädentaidolle varataan kokonaisia huoneita, ja joillakin taito vie myös koko sydämen mennessään. Mutta on olemassa myös pieniä kudontatöitä, joita voi tehdä esimerkiksi ennen vanhaan käytetyllä nauhapirralla. Miehet valmistivat kauniita nauhapirtoja tuleville elämänkumppaneilleen ja koristivat ne sydämillä osoittaakseen rakkautta niin lahjan saajaa kuin kädentaitoa kohtaan. Sydämellä on ansaittu paikkansa myös tässä modernissa pienessä nauhapirrassa. Tekniikka on sama kuin ennen, loimella ja kuteella luodaan litteitä tai pyöreitä nauhoja. Kun nauhapirtaa ei käytetä, se voidaan ripustaa kaulaan koruksi. Näin nauhapirta on aina ulottuvilla kun kudontainspiraatio iskee. Lisäksi se on esillä muistuttamassa meitä vanhoista rakastetuista perinteistä.

VÄLKOMMEN TILL VÅR MONTER A157!

TERVETULOA MONTERIIN A157

14.11.2014 kl. 22:12

Himlar och linpurvilar som inspiration

Den femte av våra aktörer bakom DIY-paketen är Mona Bagarnäs. Hon är hantverkaren bakom Lingårdsmycket.

Lingårdsmycket är en frisk fläkt som förnimmer om traditioner. Tekniken lånas från guldgula halmhimlar, formen från en stolt hundraåring: rockhuvudet - "linpurvilen". Med hjälp av rockhuvudet hölls det ospunna linet på plats på spinnrocken under arbetets gång. Den koniska formen är enkel och grafisk - modern, men inte ny. Materialet, de skira glaspärlorna har samma glans som halmen och de allra finaste lintrådarna. 

 

Foto: Linda Tallroth-Paananen på Memento.

Handantes monternummer på Suomen Kädentaidot-mässan är A157. Välkomna!

 

12.11.2014 kl. 12:47

Mönsterkort 7 och DIY-paketet RUT

 

Bakom mönsterkort 7 står Eivor Nybäck, som också är en av aktörerna bakom DIY-paketen. Eivors mönsterkort visar ett par snabba och enkla örhängen av åkerbrukade ylletröjor. 

Foto: Linda Tallroth-Paananen på Memento

Handarbete har följt med Eivor Nybäck ända sedan barnsben. Det var de kvinnliga förebilderna i hennes barndom som lärde henne allt om både livet och handarbetet. Det kunde vara sömnad, stickning, virkning eller broderi. Idag brinner Eivor för att skapa smycken och broderier kring minnen från den tiden. Minnen som rymmer både glädje och sorg. Hennes skapelser hyllar de kvinnor som vägledde henne, genom livet och genom handarbetets ädla konst. Hennes DIY-paket innehåller material och instruktioner till ett broderat fodral. Mönstret kommer från ett granntäcke. 

Foto: Linda Tallroth-Paananen på Memento

11.11.2014 kl. 12:42

Glimt av mönsterkort 6

Igår hämtade vi ut alla mönsterkorten från tryckeriet, 9 kort på finska och de resterande svenska som ännu var otryckta. Serien omfattar således 18 kort, 9 svenska och 9 finska, föreställande 9 olika produkter och idéer. Här kommer en glimt av mönsterkort 6: Stramaljsulor. Bakom idén står Åsa Broo, som också deltar med inte färre än tre DIY-paket som lanserar i samband med Kädentaidot-mässan

Detta kommer att bli ett populärt mönsterkort, har vi på känn. På loppisarna finns mängder av stramaljtavlor, så nu är det bara att börja hamstra och sedan besöka oss på antingen Kädentaidot-mässan i Tammerfors eller på julmarknaden i Bennäs för att få ett eget exemplar av mönsterkortet. 

05.11.2014 kl. 10:56

 

Handante är ett uvecklingsprojekt som lyfter fram Pedersöres hantverkstradition såväl som nejdens mångsidiga kunskap inom formgivning och hantverk. Handante vänder sig till alla med hantverksintresse. Läs mera under Projektbeskrivning.