Tjugotalsmössor och värmande vantar

Sex hantverkare och formgivare nappade på vårt erbjudande att hänga med till Kädentaidot-mässan i Tammerfors. De har var och en varit med och skapat ett eller flera DIY-paket som de nu har möjlighet att testa på marknaden under mässan som går av stapeln 14-16.11. Barbro Haasiosalo är en av aktörerna. Hon brinner för stickning, tovning och broderi, och hennes produkter består av accessoarer. Handantes mönsterkort 8 är en stickbeskrivning till en vante som Barbro tagit fram med hjälp av Handante. I hennes DIY-paket finns material och instruktioner till ännu en härlig vante att sticka, brodera och dekorera. En liten glimt av vanten ser ni längst ner på bilden. Barbro kommer också att saluföra sina fina tjugotalsmössor i tovat ylle på mässan. Foto: Linda Tallroth-Paananen, Memento.

Pedersöre Kulturbyrå ordnar resa till mässan. Du kan boka plats i bussen som åker ner fredag 14.11. Sista anmälningsdag är 5.11. 35€ för buss och inträde. Boka till kulturbyran@pedersore.fi

31.10.2014 kl. 12:29

Stickmönster från Granntäcken

Handantes mönsterkort 04 beskriver ett par stickade sockor som fått sitt mönster efter ett granntäcket. Granntäcket härstammar från Esse och fotograferades år 1926. Då cyklade forskaren Yngvar Heikel runt i svenska Österbotten för att samla ihop information om folkliga textilier och kläder från äldre tid. Fotografierna från hans forskarresa finns bevarade på Brages Dräktmuseum i Helsingfors, däribland denna bild.

Handante har tagit hjälp av sakkunniga Marlene Nylund i framtagningen av mönstret. Marlene är också en av aktörerna bakom Handantes DIY-paket (DIY = gör det själv) som lanseras i samband med Kädentaidot-mässan i Tammerfors 14-16.11. Paketen innehåller instruktioner och material till nya hantverkspdodukter med förankring i nejdens hantverkstraditioner. Marlenes DIY-paket är ett av totalt åtta olika och innehåller material och instruktioner till en Grannsocka i babymodell. 

Nedan följer det utlovade fotmönstret i vuxienstorlek som nämns på mönsterkort 04. 

Fotmönster till "Granna mönstrade sockor" 

S (M) L (XL)

1. Hälen stickas på 26 (28) 30 (32) maskor där mitt bak (skarvet mellan st 1 och 4) är mitten. De övriga maskorna sätts på 1 tråd (= mitt på foten). Sticka slätstickning fram och tillbaka över hälmaskorna i 5 (5,5) 6 (6,5) cm, lyft alltid varvets första m. Markera mitt bak. 
2. Hälminskning: Varv 1 (rätsida): sticka rm tills det återstår 8 (9) 10 (11) m, sedan stickas 2 rm ihop till 1 m i bakre maskbågen (mb). Vänd arbetet.
3. Varv 2 (avigsida): sticka am tills det återstår 8 (9) 10 (11) m, sedan stickas 2 am ihop till 1 am. Vänd arbetet.
4. Varv 3 (rätsida): sticka rm tills det återstår 7 (8) 9 (10) m, sedan stickas 2 rm ihop till 1 m i bakre maskbågen. 
5. Varv 4 (avigsida): sticka am tills det återstår 7 (8) 9 (10) m, sedan stickas 2 am ihop till 1 am. Vänd arbetet.
6. Fortsätt minska på samma sätt genom att sticka tills det återstår 1 m mindre innan 2 m stickas ihop, tills det återstår 10 m på st.
7. Efter hälminskning ta upp 11 (12) 13 (14) m på var sida av hälen och lägg tillbaka de 30 (32) 34 (36) maskorna  på st. 52 (56) 60 (64). Fördela m jämt på st. Sticka 1 v rm.
8. På följande 2 varv stickas de 2 sista m på sticka 1 ihop till 1 i bakre mb och de 2 första m på sticka 4 ihop till 1 i främre mb. 
9. Sticka foten i önskad längd. Gör flera minskningar på motsvarande ställe om foten är för vid.
10. Tåminskning: sticka ihop de 2 sista m på st 1 i bakre maskbågen (mb) och de 2 första m på st 2 i främre mb. Sticka ihop de 2 sista m på st 3 i bakre mb och de 2 första på st 4 i främre mb. Fortsätt ta ihop på motsvarande ställen tills 8 m återstår. Dra garnet genom maskorna. Fäst alla garnändor på avigsidan.

 

27.10.2014 kl. 15:02

Ny matta med gamla anor

Serien med Handantes mönsterkort omfattar totalt 9 stycken. Till det nionde och sista kortet håller väverskan Anna-Lisa just nu på att väva en prototyp. Det är nämligen fråga om en matta, planerad av Mönsterkollektivet Fyran i samarbete med Anna-Lisa Klemets. Det har varit en mycket intressant process att följa, ett möte mellan hantverkare och formgivare, där bådas expertis på varsitt område har resulterat i en helt ny matta med gamla anor.

Såhär såg det ut i väven i förra veckan.

En liten del av mattan i sin vinterskrud. På mönsterkortet kommer mattan att presenteras i två olika färgsättningar. Inspriation till färgerna kommer från de österbottniska vyerna och hur de förändras med årstiderna. Tanken med mönsterkortet är att det både ska kunna användas av såväl privata väverskor och som i vävkurserna i nejden. Kortet lanseras i mitten av november på svenska och finska och är förstås gratis.

 

23.10.2014 kl. 14:46

Moderna lapptäcken

Oj vad tiden far, snart är Handante-projektet slut och det finns så mycket kvar som vi måste hinna visa här på bloggen. Det största har vi framför oss; nämligen medverkande i Finlands största Hantverksmässa i Tammerfors i mitten av november. Efter det återstår medverkande i julmarknaden i Bennäs och sen är det dags för projektredovisning och avslutning. 

Vid båda de nämnda tillfällen kommer Handantes mönsterkort, hela kollektionen på nio kort, att finnas tillhanda. Gratis förstås, alla våra mönsterkort är gratis. De kommer vid det laget dessutom att finnas översatta till finska om alla planer går som tänkt. 

Men tills dess, lite tillbakablickar över allt vad vi åstadkommit inom projektets gränser. Vi börjar med att visa alla de nya lapptekniksblocken som såg ljuset under vår workshop Grannlappar i våras. 

 

Såhär ser blocken ut ett och ett, men hur skulle det se ut om man faktiskt gjorde dem till nya "granntäcken"? 

Otroligt vackra täcken, och visst är det intressant hur färger och motiv förvrängs när de radas sida vid sida?

Slutligen följer en instruktion till ett block vi inte publicerat ännu. Blocket Hannele finns på Handantes mönsterkort nr 3, och blocken Anja, Gunilla och Marianne finns på den nedladdningsbara bilagan till samma mönsterkort. Den hittar du här. Varsågoda, instruktioner till blocket Mona. Och om tiden inte räcker till att sy ett helt täcke, sy ett block och gör en pannlapp, eller sy fyra block och gör en kudde. 

20.10.2014 kl. 15:16

Gör Handantes himmel steg för steg

Handantes mönsterkort förekommer i olika svårighetsgrader. Det senaste kortet, nummer 5, som beskriver en himmel, kan för ovana himmelhantverkare te sig svårt att följa då det är i svårighetsgrad 3. Därför kommer här en bildserie som noggrant beskriver processen steg för steg, för att också nybörjare ska kunna göra  Handante-himlen. 

1. Du behöver: stadig tråd (t.ex. merceriserad bomullsgarn), en lång himmelnål (kan köpas på Helmisatama i Vasa eller beställas härifrån), smala sugrör eller råghalm, 6 pärlor eller rönnbär. Ta också fram linjal och sax och Handantes mönsterkort nr 05: "Pärl- eller rönnbärshimmel"

2. Klipp rören i de rätta längderna. Ordna dem enligt sin längd. Trä en ca 80 cm lång tråd på nålen. 

3. Man börjar med att göra den lilla diamantformen som ska hänga i himlens nedre del. Följ bilden. Dra igenom tråden så rören placeras ca 5 cm från trådändan. (Till den lilla diamantformen används 6 st 4 cm långa rör, 6 st 3 cm långa rör och 6 st 2 cm långa rör.) 

4. Knyt ihop trådarna så rören bildar en triangel. Knyt fast den korta trådändan i den långa ca 2 cm från triangeln.

5. När följande rör träs på kommer knuten att döljas inne i röret.

6. I alla korsningar snurras tråden två varv runt den tråd som korsas. När det andra varvet snurras träs nålen genom öglan så att en knut bildas. På samma sätt gör man i alla korsningar framöver.

7. Nu har du en platt form bestående av tre smala trianglar som sitter ihop i spetsarna. 

8. Trä ner nålen till en av trianglarnas bottnar.

9. Med följande två rör formas en mindre triangel.

10. Ett kort rör förenar två av de ursprunglia trianglarna.

11. Den lilla diamanten är nästan klar. (Du märker senare att även den stora diamantformen följer samma arbetsordning så här långt.)

12. Den platta formen förenas till en tredimensionell diamantform.

13. Tråden fästs i korsningen och träs vidare mot diamantformens trubbiga ända...

14. ...där den fästs i korsningen och den lilla diamanten är klar. Lägg den åt sidan medan du arbetar med den stora formen.

15. Ta en ny 80 cm lång tråd. Du ska nu börja arbeta med den stora formen. Den görs likadant som den lilla fram till hopsättningen. Men vi tar det noga för säkerhets skull. Ordna rören som på bilden. 

16-17. Det kan vara knepigt att trä nålen genom de längsta rören. Det underlättar om man puttar på med ett smalt halmstrå. 

18-19. Även den stora formen ska i början bestå av tre trianglar som är förenade i spetsarna. Som ni ser till höger måste man ibland skarva tråden. Då knyter man helt enkelt ihop ändan på den gamla tråden med ändan på en ny med en "hästhuvudsknut" som döljs prydligt inne i nästa rör.

20. Så här långt följs samma arbetsordning som gällde för den lilla diamantformen (punkt 9-11), men den stora formen ska inte förenas på samma sätt...

21. ...istället vänder man och gör små trianglar mellan de större.

22. När den platta formen ser ut som på bilden längst nere till höger är det dags att förena den till en tredimensionell form. 

23. Det görs på samma vis som man gjorde med den lilla diamantformen.

24. De större trianglarnas spetsar förenas medan de mindre dinglar löst tillsvidare. Sen är det dags att förena den stora och den lilla diamantformen med varandra. De trubbiga ändarna ska peka mot varann. Trä först nålen från den stora formen till den lilla, Knyt sedan ihop den lilla diamantformens tråd med den tråd du använder. Klipp av och knyt fast den korta trådändan i den långa ca 2 cm från korsningen.

25. Resten av "byggandet" sker inne i den stora formen. Trä in nålen genom korsningen i botten...

26. ... och trä på nästa rör inne i den stora formen. 

27. De mindre trianglarna viks in och förenas med varann och med det senaste påträdda röret.

28. Sen är det dags för pärlorna/rönnbären.

29. Det sista långa röret (14 cm) kan behöva justeras i längd beroende på pärlornas/rönnbärens diameter. Det ska nå nästan upp till toppen, mät och klipp till rätt längd innan du trär på det. Trä på den sista pärlan/rönnbäret och sedan det allra sista röret. Om man vill kan man sy fast ett grövre hängsnöre, eller hänga halmhimlen i tråden man sytt med.

Halmhimlen har fått sin form av rockhuvuden, "linpurvila", som finns bevarade vid Fornstugan i Esse. Med hjälp av ett rockhuvud hölls det ospunna linet på plats på spinnrocken och därför passar det bra att hänga upp halmhimlen i ett linsnöre.

 

06.10.2014 kl. 15:11

Kom ihåg himmel-workshopen imorgon

Inför morgondagens himmel-workshop vid Fornstugan i Esse har vi tagit fram en helt ny och alldeles egen Handante-himmel. Nattugglorna på layout- och korrekturavdelningen har vakat, och vi kan stolt presentera ett sprillans nytt mönsterkort med himmeltema som lanseras i samband med workshopen. Dessutom passar vi på att lansera ett annat nytt kort oxå, nämligen grannsockan som vi filat på under sommaren och som vilat ett tag nu innan den åkte till tryckeriet imorse. 

Workshopen pågår 17.30-19.00 och går parallellt på svenska och engelska eftersom vi har gäster från Sverige och Tyskland med oss, som en del av KulturÖsterbottens projekt "Konst- och kultursommar Österbotten". Det är gratis att delta. På plats finns tunna svarta sugrör som material, detta kan man använda kostnadsfritt. Vill man använda klassisk halm har Eija Koski lämnat en stor mängd halmknippen åt oss samt ett antal av sin vackra bok Himmeli, dessa kan köpas på plats.

Kaffe bjuder vi förstås på, så välkomna, hoppas vi ses!

Fornstugan, Museigränd 4, 68820 Esse

Såhär ser de nya mönsterkorten ut:

22.09.2014 kl. 09:09

Himmel-workshop 23.9

På tisdag är det dags för workshop vid Fornstugan i Esse. På begäran håller Handante en till Himmel-workshop, där man både kan lära sig grunderna eller prova på svårare himmelmodeller. 

Dessutom får vi besök av en grupp tyska och svenska turister som gärna vill lära sig om våra hantverkstraditioner och utbyta tankar om hur deras traditioner kan jämföras med våra. De tyska och svenska gästerna besöker oss som en del av programutbudet i KulturÖsterbottens projekt "Konst- och kultursommar Österbotten".

Workshopen är gratis, material finns på plats och vi bjuder dessutom på fika. Välkomna med!

Tid: 17.30-19.00

Plats: Fornstugan i Esse, Museigränd 4, 68820 Esse

Anmälningar till: handante@pedersore.fi eller 0447557680

16.09.2014 kl. 14:24

NETWORK på slutrakan

Igår deltog resten av Sursiks åttondeklassister med handarbete som tillval i arbetet med NETWORK. Nu är det inte mycket kvar, vi hann t.o.m påbörja hopsättningen, så snart snart finns installationen att beskådas invid Grubbo på Sursikområdet i Bennäs. 

För den som gillar dethär med korsstygn och funderar på egna motiv från foton eller skisser men saknar ett bra ritprogram kan vi tipsa om denhär sidan där man online och gratis kan förvandla sina bilder eller skisser till mönster lämpliga för korsstygn, lappteknik, mosaik...

För övrigt är Handante mitt uppe i framtagningen av våra DIY-paket, eller gör-det-själv-paket som vi ska presentera på Suomen Kädentaidot-mässan i Tammerfors i november. 

02.09.2014 kl. 10:46

NETWORK på skateparken Grubbos öppning

I lördags gick Sommarens största evenemang i Pedersöre av stapeln, med öppning av skateparken Grubbo och livliga showen X-tractor vid Sursikområdet i Bennäs. Handante var på plats med Network.  Workshopen var öppen för alla, och den samlade både män och kvinnor i åldrarna 3 till 70 år. Det är vi nöjda med! Trots många broderande händer på den stora installationen hann vi dock inte bli helt klara. En ny workshop med Sursiks handarbetselever står därför näst i tur. Men av de totalt 28 rutorna som installationen består av, är två tredjedelar färdiga och många påbörjade, så installationen ska med säkerhet upp ännu i höst.

Att ordna konst- och hantverksprojekt ute bland folk är verkligen inspirerande. Network omgavs av mängder av skateare och folk i olika åldrar som hade kommit för att ta del av programmet och som gärna pratade en stund. En dj såg till att häftig musik dundrade ur högtalarna, och överlag var det en mycket trevlig stämning. Där satt vi på gamla trasmattor och broderade - med mattrasor. De färdiga rutorna radades ut på gräset. I föregående inlägg kan man se hela motivet.

21.08.2014 kl. 10:13

NETWORK: pre-workshop med åttondeklassister

Inför workshopen Network ville vi testa tekniken med ett gäng ungdomar, för att se hur mycket tid och material som skulle gå åt. Network är en utomhusinstallation som kommer att finnas i anknytning till skateparken Grubbo i Bennäs. Det är en krasch mellan skatekultur, street art och broderi, vi broderar stora korsstygn på metallnät. Hela installationen blir 2 meter hög och 3,5 meter bred, och rätt så färggrann, nedan ses motivet.

En grupp åttondeklassister vid Sursik skola, med handarbete som tillvalsämne, fick agera provkaniner i fredags. Materialet är mattrasor av olika slag, klippta trikåtrasor och köpta rörstickade. Själva broderibottnen är stora metallnät som klippts i 0,5x0,5 meter stora rutor. De mörka linjerna i mönstret visar broderiernas fördelning på rutorna. Allt som är beige förblir obroderat, på så vis får installationen en till dimension och smälter in i omgivningen. 

Eleverna jobbade parvis emedan Network inte enbart syftar på att man jobbar med nät utan även att man jobbar ihop i ett nätverk. Varje par fick välja en ruta ur mönstret som de ville brodera.

Tekniken är den samma som i klassiskt korsstygn, med den skillnad att broderiet ju faktiskt blir genomskinligt, och förflyttningsstreckorna på undersidan synliga även framifrån. Efter lite övning hittade eleverna sin teknik och broderierna började växa.

Till först var det bökigt att jobba två på samma nät, tyckte några, men efterhand växte samarbetet fram...

...och utvecklades med egna lösningar som underlättade broderierna. 

Workshopen fortsatte som öppen workshop på lördagen, mera om det evenemanget kommer snart...

20.08.2014 kl. 11:18

Ny workshop: NETWORK

Inkommande lördag 16.8, i samband med "Sommarens största evenemang i Pedersöre", är det dags för nästa workshop. Nu blir det experimentellt. På den öppna workshopen ska vi nämligen krascha ihop broderi med skatekultur, till ära för den nyöppnade skateparken Grubbo. Resultatet blir en utomhusinstallation i form av metallnät med textila motiv. Workshopen är öppen för unga och andra, den börjar kl. 17.30 och med sig bör man ta sin fantasi. Platsen är Sursik-området i Bennäs. Välkomna!

13.08.2014 kl. 18:05

Sommarens workshop

Formgivaren Berit Bragge drog workshopen "Manipulera ylle" åt Handantes deltagare i början av juli. En kreativ och inspirerande workshop med många idéer utlovades, och energiska Berit höll verkligen vad hon lovat. Teknikprov efter teknikprov skickades runt medan Berit berättade hur man åstadkom den ena fantastiska ytan efter den andra. Många av proverna var gjorda av gamla stickade tröjor som sett sina bästa dagar. En del av materialet hade manipulerats före valkning, en del efter. Deltagarna var ivriga att prova på de olika teknikerna. Med sig hade de några gamla ylletröjor inhandlade på lopptorg för ändamålet. Modigt högg de i med saxarna och första lasset tröjor åkte in i maskinen. 

Råmaterial

En stickad tröja har krymt till halva storleken under valkningen. Materialet är stadigt och lämpar sig för t.ex. skulpturer eller sulor.

Härliga sturkturer får man med olika sorters applikation. Det valkade yllet rispar inte och man kan fritt klippa ut remsor, kvadrater, cirklar...

Smala valkade ylleremsor som stickats med grova stickor. Snacka om återbruk. 

Ett blomsterhav. Blommorna klipps till i det ovalkadade stickade materialet, den färgade mitten är yllefibrer som torrtovas på plats före  blommorna valkas i maskin och får sin slutliga form.

 

Redo för nästa teknik började deltagarna planera nya ytor. På lakanstyg placerades bitar av ylletröjor, garnstumpar, färggranna yllefibrer, spetsar med mera. Sen rullades lakanen ihop tätt, tätt, knöts om och slängdes i tvättmaskinen. Det var spännande tider när maskinen äntligen pep att den var klar. Ett efter ett öppnades paketen och mottogs med jubel eller häpnad. Yllet gör inte alltid som man tänkt sig, ibland är resultatet överraskande bra och ibland bara överraskande. Men då är det bara att prova på nytt, vidareutveckla eller börja om. Ylle är ett fantastiskt material och emedan manipulationsmetoderna är oändliga är det nog lätt hänt att man fastnar. Vi har anledning att tro att lopptorgens ylletröjor efter detta blir ännu mer sällsynta…

06.08.2014 kl. 10:32

Handantes broderimönster

Inför workshopen "Brodera nygammalt" tog Handante fram en del broderimönster. Inspiration letades bland de olika hantverksföremål som finns i nejdens museer. Tolkningarna är fria, och vi uppmuntrar dessutom att den som vill brodera något av motiven ytterligare gör sin fria tolkning. 
 En del av motiven är delar av gamla broderier, andra av fria tolkningar av spetsar och träföremål. När man letar inspiration är det lätt hänt att man bara letar inom sitt eget område. Prova att leta "utanför boxen" så att säga, koncentrera dig på former, färger, ytor och strukturer. Leta bland hårda material om du handarbetar i mjuka och vice versa. Inspiration kan hittas var som helst. 

 

20.07.2014 kl. 17:33

Glimtar från "Brodera nygammalt"

Någon kanske uppfattar broderi som strikt och tidskrävande, men fribroderi är allt annat. Tanken med workshopen "Brodera nygammalt" som hölls vid Fornstugan i Esse 29.6, var att brodera snabbt, fritt och enkelt. Slutprodukten var nålbrev i bokform. Små broderier är tacksamma för den som inte har så mycket extra tid, och dessutom perfekta att sätta i handväskan och ta med t.ex. på sommarens resor.

Deltagarna fick ta del av ett antal mönster framtagna specifikt för ändamålet, inspirerade av museala motiv och mönster i nejden, men de kunde också välja att skapa egna motiv. Nedan syns Handantes motiv. Håll koll på bloggen, inspirationskällorna till varje broderi publiceras nästa vecka. På så vis har var och en som vill brodera något av motiven möjlighet att först göra sin egen tolkning och utmana sin fantasi. 

Här är några av resultaten: 

Framsidan med langett, kedjestygn, läggsöm och applikation...

...och insidan med gott om plats att fästa nålar.

Ett av Handantes motiv, men i fri tolkning med pärlor.

Ett broderi som utgick från ett Handante-motiv, men växte till en egen tolkning. 

Några deltagare ritade motiv med djurtema; en söt ekorre som bär på en kotte...

... och bäckahästen som galopperar i månskenet. 

En liten broderingsram med innermått 10,5 cm kan beställas t.ex. från Lapp-Elisa Quilts. Söt och behändig!

04.07.2014 kl. 12:39

Bilaga till mönsterkort 03

I onsdags delade Handante ut sina första tre mönsterkort i samband med Hantverkarmarknaden i Bennäs. Det populäraste kortet var nr 03: "Necessär i lappteknik".

Mönsterkortet beskriver hur man syr ett stjärnblock i lappteknik, och hur två block kan sys till en necessär. Nu finns det en nedladdningsbar bilaga till kortet som ger tre alternativ till på lapptekniksblock. Du laddar ner bilagan här. Blocken är framtagna i samarbete med Quiltgruppen Lappbiten och är inspirerade av allmogens granntäcken.

 

27.06.2014 kl. 10:52

 

Handante är ett uvecklingsprojekt som lyfter fram Pedersöres hantverkstradition såväl som nejdens mångsidiga kunskap inom formgivning och hantverk. Handante vänder sig till alla med hantverksintresse. Läs mera under Projektbeskrivning.