Pedersöreveckan

Nu är det Pedersörevecka och det betyder fart och fläng på flera håll i kommunen. Handante firar med att lansera tre mönsterkort.

Mönsterkorten är ett synligt resultat av projektetet, och visar verkligen hur tradition möter trend. De presenterar mönster och instruktioner till nya produkter i olika handarbetstekniker, inspirerade av gamla hantverkstraditioner från nejden. På de tre första korten har vi fått med tre olika tekniker; pappersslöjd, flerfärgsvirkning och lappteknik. Korten är gratis och fria för var och en att använda på önskat vis. Kom och hämta dina egna exemplar genom att besöka Handantes stånd på Hantverkarmarknaden i Bennäs onsdag 25.6. Samtidigt kan du sätta dej ner och virka en stund, Virket, som vid dethär laget har blivit stort och brokigt, finns nämligen på plats från 16.00 - 20.00. Välkommen!

På söndag 29.6 är det dags att brodera i Fornstugan i Esse. Det är fråga om drop in-workshopen "Brodera nygammalt" som pågår mellan 14.30-16.00, det är bara att dyka upp när det passar. Broderingsmaterial finns på plats, liksom mönster att använda eller inspireras av. Motiven är framtagna på basen av de olika museala mönster som dykt upp under Handantes museibesök under våren. Exemplet nedan visar hur en mellanspets från ett gammalt dynvar omvandlats till ett modernt broderimotiv. Välkommen till Fornstugan!

 

24.06.2014 kl. 12:03

Textilier vid Pedersörenejdens hembygdsmuseum

I torsdags besökte Handante Pedersörenjedens hembygdsmuseum tillsammans med nio nyfikna deltagare. Först fick vi en intressant guidning i fähuset, på höskullen och i smedjan. Guiden berättade om handens och hantverkets livsviktiga betydelse förr i tiden och om kluriga uppfinningar som underlättade vardagen. Vi såg allehanda redskap och maskiner. Deltagarna ställde intresserat frågor och fick uttömmande svar. Sen fördes vi vidare och guidades i inomhusmiljön bland vävar, mattor, väskor, vackert dekorerade skåp och magiska björkkvistar. 

Slutligen samlades deltagarna i Drängstugan där museets textilgrupp samlat några av arkivets lådor med vackra textilier. Låda efter låda av de vackraste hand- och maskingjorda gamla skatter öppnades och imponerade utrop avlöste varann. Nedan följer några bilder av vad vi såg. Textilarkivet är en verklig skatt, det höll alla med om, och gärna hade vi stannat långt in på natten för att gå igenom duk efter duk, spets efter spets.

Bilderna kretsar främst kring broderier denna gång, emedan vi har en annalkande workshop inom temat. "Brodera nygammalt" hålls 29.6 på Fornstugan i Esse, ingen anmälan är nödvändig, det är bara att dyka upp mellan 14.30 och 16.00. 

Deltagarna väntar på att få dyka ner i textillådorna.

Den första lådan innehåller broderade dukar av oiika slag.

Vackra anagram.

Sirliga motiv...

... och kantigare motiv.

Invecklade brodyrer.

Knutna fransar.

Frivolité.

Hardangerspets.

Virkad spets.

Spets på tyllbotten.

Grafiskt virkad mellanspets.

Vitbroderi med skira blommor.

Ett av de vackraste broderierna, glänsande vitt med smal, smal, svart kontur.

Läckra färger på ett ovanligt yllebroderi.

Siden på yllebotten.

Och avslutningsvis ett mycket vackert målat mönster på ett gammalt bord.

17.06.2014 kl. 14:34

Virket på biblioteket ikväll

 

Klockan 17-19.00 finns Handante på plats med Virket vid huvudbiblioteket i Bennäs. Dyk gärna in och titta hur det framskridit och virka eller sticka en liten bit.

11.06.2014 kl. 11:27

Workshop: Manipulera stickat!


Torsdagen 3.7 kl. 12-18.00 är det dags för en ny mycket inspirerande workshop. Formgivaren Berit Bragge från Åbo kommer och hälsar på oss och fungerar som lärare för workshopen "Manipulera stickat!". Bragge är mest känd för sina fantastiska maskinstickade smycken i koppartråd, men formger och tillverkar även produkter i återbrukat ylle och andra textila material. Workshopen hålls vid Lövis (Lövös f.d. skola), Vasavägen 195, Bennäs. 

Berit Bragge: Manipulera stickat!

Välkommen på en kreativ workshop där vi manipulerar gamla stickade ylleplagg till nya spännande ytor, former och produkter med hjälp av olika specialtekniker. Teknikerna är valkning, nåltovning, virkning, sömnad, applikation och broderi. Vi hittar inspiration i former och detaljer på äldre hantverksredskap och snidade museiföremål. Temat är accessoarer och kursdeltagarna jobbar utgående från eget intresse med t.ex. huvudbonader, halsdukar, pulsvärmare, väskor eller smycken. Det blir en kreativ kurs med många idéer som visar att återanvändning är roligt. 

Ta med: 
- gamla ylletröjor för bearbetning (2-3 st)
- sax, knappnålar, stoppnål, synål
- restgarner för broderi/virkning
- olika grova virknålar
- eventuellt symaskin (maskiner finns även på plats)
- antecknings- och skissmaterial

Kursen är avgiftsfri. På plats kan köpas extra material av kursledaren (5-20 € beroende på behov).

Anmälningar dej till handante@pedersore.fi eller per telefon 044-7557 680. Begränsat antal deltagare, först till kvarn... 

09.06.2014 kl. 11:21

Handantes program i juni

Dessa programpunkter har vi för närvarande inbokade i juni: 

Onsdag 11.6 finns Virket på bibilioteket i Bennäs mellan kl. 17 och 19. Titta gärna in för att se hur det framskridit och virka eller sticka en liten bit. 

Torsdag 12.6 är det museibesök på Pedersörenejdens Hembygdsmuseum. Vi får guidning av experterna på plats och får ta del av textilier och föremål ur arkiven. Det går bra att anmäla om vilken typ av föremål och textilier som intresserar så styr vi utbudet i den riktningen. Anmälningar mottas på handante@pedersore.fi eller 044-7557 680.

Onsdag 25.6 medverkar Handante i Hantverkarmarknaden i Bennäs. Virket finns på plats och vi kommer dessutom att presentera de första mönsterkorten som kommit till inom projektet. Mönsterkorten beskriver hur man skapar olika nya produkter med inspiration av nejdens hantverkstradition. Korten är gratis och kan användas av var och en på önskat vis.

Söndag 29.6 ordnar vi drop-in-workshopen "Brodera nygammalt" på Fornstugan i Esse. Dyk upp när det passar dej mellan 14.30 och 16.00. Material finns på plats. 

06.06.2014 kl. 11:38

Museernas Hantverksskatter: nytt besökstillfälle

Under våren har Handante ordnat besök till de olika museerna i nejden under rubriken Museernas Hantverksskatter. Tanken är att låta hantverksintresserade ta del av de stora samlingar textilier och andra hantverksföremål som finns i våra museer, men som inte hör till de fasta utställningarna. Nu är det dags för det sista besöket i serien, och det går till Pedersörenejdens Hembygdsmuseum. 

Torsdagen 12.6 kl. 18.00 är det dags för en specialguidad rundtur med inriktning på textilier och hantverk. Under besöket får vi se allmogeföremål och gamla hantverksredskap som t.ex. den handgjorda stickmaskinen från Katternö, signerad Mäster Mattson 1860-tal. I Drängstugan visar Textilgruppen upp textilskatter ur arkiven. Anmäl dej till handante@pedersore.fi eller till projektledaren på telefon044 7557 680. Begränsat antal platser. Är man intresserad av något speciellt kan man i samband med anmälan lämna in önskemål på föremål man gärna vill se, så vidarebefordas önskemålen till Textilgruppen. 

Tillfället kan även användas för att skapa kontaker till Textilgruppen som söker nya medlemmar. 

27.05.2014 kl. 12:08

Museernas hantverksskatter: Jakobstads Museum

Bilder från ännu ett museibesök; Malmska Gården i Jakobstad

Vi väntar på en bekräftelse om när vi kan besöka Pedersöre Hembygdsmuseum, som är det sista besöksmålet inom Museernas Hantverksskatter, och det som enligt många blir det allra intressantaste. Håll utkik här på bloggen när man kan börja anmäla sig. De av er som finns på vår kontaktlista får också nys om saken där, de som vill bli tillagda kan mejla till handante@pedersore.fi.

Men, nu tar vi en titt på vad man på Malmska Gården hade att erbjuda. Många av deltagarna i gruppen skulle gärna ha sett mer allmogeföremål, men stadsmuseum är stadsmuseum och det är klart det syns i samlingarna att man varit rikare och haft kontakter utåt på ett annat sätt än på landsbygden. Personalen hade gjort ett enormt bra jobb när de valde ut föremål för gruppen att titta på. Vi började med hårdare material och gick vidare till textilier. 

Bandgrind, duken under glasskivan grinden ligger på väckte nästan ännu mera intresse. Dessa oerhört utsirade bandgrindar är, hör och häpna, gjorda i ett enda stycke trä. Det gällde att hålla tungan rätt i mun för att inte slinta med verktygen. 

Dekorationsmålade föremål, bägare och en sirligt dekorerad brudkista med ett brudfölje som motiv.

Näverarbeten i form av en väska och någar krukor.

En efterkrigstida väska, vävd av pappersremsor. 

Rotflätad korg. 

Svepaskar.

Ett otroligt vackert sängtäcke av stickade rutor på diagonalen. 

Hårarbeten, vilka otroliga hantverk. Några av smyckena har lås av guld, vilket tyder på att hårarbeten varit sedda som mycket värdefulla. 

Vävda band. Dessa är vävda på bandgrind men vi fick också prova väva brickband enligt gammal teknik.

Märkdukar sydde flickorna för att lära sig brodera. Åldern på brodöserna bakom dessa är 11-12 år...

Ett sött litet nålkuvert i filt med broderad plattsöm.

Och slutligen ett pärlbroderat fodral med papegojmotiv.

 

26.05.2014 kl. 12:07

Ladda ner planeringsdiagrammet

Nu kan man ladda ner planeringsdiagrammet från Grannlappar-workshopen, du hittar det här.

19.05.2014 kl. 11:48

Lappteknik: snabba trianglar

Workshopen "Grannlappar - lappteknik med inspiration av allmogens granntäcken" resulterade i ett flertal vackra folkliga block i lappteknik. Deltagarna planerade på specialframtagna diagram och inspirerades bland annat av bilder på granntäcken fotograferade år 1926. Då var nämligen forskaren Yngvar Heikel på cykeltur genom svenska Österbotten för att samla ihop information om folkliga textilier och kläder från äldre tid. Med en färgkamera (ja, du läste rätt) med sig dokumenterade han på glasplåtar bl.a. granntäcken på flera olika håll. Ett av Heikels foton föreställande ett täcke från Norrby i Kronoby inspierade en deltagare att ta fram "väderkvarnsblocket". Väderkvarnen finns ofta med på granntäcken, speciellt från de som härstammar från Purmohållet. Det är rutan mellan 8 och 7 som symboliserar en väderkvarn.

Granntäcke från Norrby, Kronoby. Fotograferat av Yngvar Heikel 1926. Originalplåten finns på Brages Dräktmuseum i Helsingfors.

Tekniken som används för att sy väderkvarnsblocket kallas "snabba trianglar" och är verkligen både enkel och snabb. Såhär gör du:

1. Skär till  två  kvadrater i olika färg med måtten 13x13 cm. Av två kvadrater får du två snabba triangel-rutor med slutligt mått 10x10 cm.
2. Placera kvadraterna på varann räta mot räta och kant i kant. 
3. Märk ut den diagonala mittlinjen t.ex. med blyerts.
4. Sy en rak linje på var sida om diagonalen på pressarfotsavstånd (ca 0,7 cm). 
5. Klipp upp längs diagonalen. Pressa enligt regeln: ”sömsmånerna vänds alltid mot det mörkare tyget”.
6. Kontrollera måtten på din ruta, skär bort extra tyg så att rutan mäter 11,4 cm både på höjden och bredden (10 cm + 2 x pressarfotsbredd för sömsmåner).
7. Sy ihop fyra snabba triangel-rutor för att skapa ett väderkvarnsblock.

 

Planeringsdiagrammet som deltagarna använde ser ut såhär: 

16.05.2014 kl. 13:22

Gör rysstavlor i Vasa

Tipsar om att det på Brages Friluftsmuseum i Vasa ikväll ordnas en temakväll där man under ledning av Leena Sandberg lär sig tekniken bakom rysstavlorna, eller hinterglasmålningarna som de också kallas. Här hittar du mer information om var du kan anmäla dig.

13.05.2014 kl. 12:47

Bilder från lördagens workshop

Workshopen "Grannlappar - lappteknik med inspiration av allmogens granntäcken" samlade nio ivriga sömmerskor. De flesta hade stor vana av att arbeta med lappteknik och kunde direkt koppla på det rätta tankesättet när de gamla täckenas mönster skulle översättas till block. 

Inspirationsmaterialet var digert. Förutom de täcken som fotograferats i samband med Museernas hantverksskatter erbjöds workshopdeltagarna ta sig en titt i Fornstugans dokementation av Esses granntäcken (1984), Yngvar Heikels dokumentation av Österbottens dito (1926) och därtill hade vi en hel del konkreta exemplar på plats, nyare och äldre, det äldsta från 1888. 

Deltagarna tilldelades planeringsdiagram och fick fritt välja bland inspirationsmaterialet. Någon fastnade för ett gammalt fotografi, någon för täckena på plats, någon tog fasta på en specifik ruta, någon tänkte på helheten. Inspiration kommer till oss på olika sätt, och alla sätt är rätt.

Diagram efter diagram färglades, en del lades åt sidan, andra behölls. 

Efter lunchpausen påbörjades tillskärning och provsömnad på maskin eller för hand, enligt eget tycke.

Deltagarnas färdiga block finputsades innan de lämnades in till projektledaren jämte planeringsdiagrammen och anteckningar om sömnadsordningen. Nu återstår för undertecknad att digitalisera materialet, göra noggranna sömnadsbeskrivningar inklusive skisser och småningom samla all information på ett mönsterkort som blir tillgängligt för alla som vill sy ett granntäcksinspirerat lapptäcke.

09.05.2014 kl. 12:58

Museernas hantverksskatter: Ålidens hembygdsmuseum

Äntligen kommer sista lasset inspirationsbilder från Purmos muséern, nu är det Åliden som inspirerar med sina hantverk.

Purmoränder.

Den första ryan som fastnat på bild.

Ännu ett vackert flagabräde.

Dekorationsmålning på allmogeskåp.

En gardin med en synnerligen intressant bindning. 

Underbara monogram, har man gamla nötta lakan är monogrammen perfekta att återanvända...

Mellanspets.

Mycket snygg förenande söm.

Ett småmönstrat stoppatäcke.

En hundratio år gammal rysstavla.

Det var inte bara hantverk som upplevdes inspirerade på Åliden:

En vacker tapet och en skir gardin - för tankarna till den ljusa sommaren.

Trevligt mönster av spjälor och kulor.

Hur skulle denna vackra bild göra sig som ett vävmönster?

Ett smakfullt beslag.

Sköna stockfasader.

 

Vilken färgstyrka. 

Läs mer om Ålidens hembygsmuseum här.

07.05.2014 kl. 14:46

Museernas hantverksskatter: Fagerbacka Fäbodställe

Den 10.4 under vår guidade rundtur bland Purmos museer besöktes förutom Kulturgården på Lassfolks även Fagerbacka Fäbodställe och Ålidens hembygdsmuseum. Purmo är i och för sig stort men att ha hela tre museer med digert utbud är en verklig kulturskatt. Fagerbacka Fäbodställe är en fäbodby bestående av många spartanskt inredda små grånande stugor. Är det specifikt hantverk man är ute efter har inte Fagerbacka allra mest att bjuda på, men vill man insupa lite fridfullhet och gammaldags enkel stugromantik är ett besök en ypperlig idé. Speciellt sommartid är Fagerbacka ljuvligt vackert, lovade guiderna, men vi som besökte stället höll fast vid att det minsann också är vackert på vårvintern.

Här kommer bilder att inspireras av:

Spetsgardiner pryder fönstren och mönstret speglas charmigt i de gamla glasrutorna. 

Klöverblad eller väderkvarnsvinge?

En matta att sitta på...

... och en matta att gå på, i klassisk gammaldags Purmorandning. 

Vackra former i en sänggavel.

För den som letar mönster lönar det sig att ta en titt på gamla träverktyg och också på stugornas exteriörer.

Läs mer om Fagerbacka Fäbodställe här.

 

06.05.2014 kl. 15:48

Workshop 3.5: Grannlappar

Lördag 3.5 är det dags för workshop. Temat denna gång är lappteknik. 
I "Grannlappar - lappteknik med inspiration av allmogens granntäcken" 
tar vi inspiration av gamla vävda allmogetäcken och skapar nya lapptäcksmönster - målet är ett modernt granntäcke i lappteknik.

Vi inleder med att bekanta oss med olika allmogetäcken på bilder, i böcker och med riktiga historiska exemplar. Utgående från inspirationsmaterialet påbörjas sedan idéframtagning till nya så kallade block. Ett block är en del av ett lapptäcke, hopsytt av olika mindre bitar. Många sammanfogade block bildar en större helhet, t.ex. ett lapptäcke.

Några sakkunniga ur föreningen Quiltgruppen Lappbiten deltar och hjälper med tekniska lösningar och kreativa idéer. Vi planerar ett par block, syr provexemplar i olika tekniker på maskin, och väljer ut några att vidareutveckla. Tanken är att vi ska få fram 2-5 nya block som man kan skapa ett lapptäcke av, påminnande i färg och formspråk om granntäcken, stortäcken eller fälltäcken. Mönster till blocken trycks upp på Handantes mönsterkort och blir tillgängliga för alla.

Det finns många gamla vävda allmogetäcken från våra trakter bevarade; granntäcken, stortäcken och fälltäcken. De har lite olika benämningar beroende på användningsområdet. Täckena ser olika ut i varje by, fälltäckena har ofta enklare mönster medan granntäckena och stortäckena är mer detaljrika. Gemensamt för dem alla är att de är färggranna och har mönster uppbyggt av små kvadrater. Genom workshopen och mönsterkorten sprider vi kunskapen om de gamla allmogetäckena samt hur vi idag kan inspireras av nejdens gamla hantverkstraditioner.

 

Inspireras mera på vårt Pinterest-collage om lappteknik.

Workshopen hålls i Katternö Bygård lördag 3.5. kl. 10-15.00. Några lediga platser finns, anmäl dig senast 30.4 till handante@pedersore.fi eller på telefon 044 7557 680.

25.04.2014 kl. 12:05

Museernas hantverksskatter: Lassfolks i Purmo

Torsdagen 10.4 besökte Handante tillsammans med en grupp kvinnor Purmos tre museer. Bilder från alla tre, samt från Jakobstads Museum kommer upp småningom, men en sak i taget. Vi börjar med Kulturgården på Lassfolks.

Vi blev mycket väl mottagna av ett glatt gäng på Lassfolks, som fnissande bjöd in oss i "dynghuset" för en kort presentationsrunda. Det roliga med museum, det som gör dem väl värt besöken, är när det finns eldsjälar som sitter inne med tusen små historier som efter hand väller fram. Vi fick många goda skratt, och vi fick förstås se många vackra hantverksartiklar.

För den som vill göra ett eget besök hittas mera information här. Hoppas bilderna tills dess inspirerar.

Strumpeband i två tekniker; till höger vävt på bandgrind och till vänster - ja, är det någon som vet?

Såhär ser bandgrinden ut när den är igång, Purmo folkdräkts strumpeband blir till.

En äldre bandgrind fungerar som dekoration på väggen. Lägg märke till de dubbla skårorna, på denhär grinden kan man väva specialmönster.

En lite sliten duk pryder ett gammalt träbord. Vackra mönster i blått, rött och vitt.

Maken till utsirat härvträ har sällan skådats. Det måste ha varit en riktigt duktig snickare som gjort detta till sin käresta.

I uthusen på Lassfolks finns många verktyg, som här, en hel vägg av gamla skyfflor.

Ett lite nyare föremål, ett durkslag med vackra hålmönster som bildar blommor.

Grundaren av Lassfolks Spetsfabrik var ju såklart Purmobo. Ett smakprov av spetsproduktionen kan beskådas jämte historien om fabrikens framgångar.

Kulturgården på Lassfolks är väl värt ett besök, dessa bilder visar bara en liten del av allt som finns att förbjupa sig i. 

24.04.2014 kl. 15:55

 

Handante är ett uvecklingsprojekt som lyfter fram Pedersöres hantverkstradition såväl som nejdens mångsidiga kunskap inom formgivning och hantverk. Handante vänder sig till alla med hantverksintresse. Läs mera under Projektbeskrivning.