Uppföljnings- och informationstillfälle

Imorgon onsdag (16.4.2014) ordnas ett uppföljningstillfälle för de som deltagit i museibesöken. Plats och tid: Bennäs Kommungård kl. 18.00. 

Vi träffas och diskuterar vad vi sett och hur vi kan använda de gamla hantverkstraditionerna för att inspireras till nya produkter, dricker kaffe och tittar på bilder från museernas hantverksskatter. 

Detta är samtidigt ett informationstillfälle för de som vill fortsätta och i samarbete med Handante ta fram nya mönster, produkter och gör-det-själv-paket med inspiration från vår hantverkstradition. För nejdens formgivare och hantverkare kan samarbetet ses som kostnadsfri marknadsföring. Är du intresserad av att komma på uppföljnings- och informationstillfället, anmäl dej till handante@pedersore.fi. 

15.04.2014 kl. 15:26

Museernas hantverksskatter: Esse

Igår besökte Handante Jakobstads Museum med en grupp på 14 glada hantverkarkvinnor, mer om det besöket inom kort. Först några bilder från museibesöket i Esse, närmare bestämt från Fornstugan. 

Det är kanske inte så många som besöker museerna på den egna orten, konstigt nog, det finns otroligt mycket skatter att utforska. För den handarbetsintresserade gäller det att förhöra sig om vilka textilier som finns. Museerna har förstås inte utställt alla föremål de äger, men bara man vet vad man vill se är det en enkel sak att ringa och fråga om man kan få komma på ett specialbesök. Det går för det mesta att ordna. Kontaktuppgifterna till Fornstugan i Esse hittar ni här, museet kan varmt rekommenderas, man blir väl mottagen, visad runt av sakkunnigt folk med glimten i ögat, och har man tur får man till och med lite "munskryypels" i form av karameller. 

Ett vackert flagabräde, ett bland många. I bakgrunden skymtar ett granntäcke.

De sötaste brudskorna, något slitna med nästan 100 år på nacken. Storlek? Ca 33-34...

Ett dekorationsmålat skåp, väldigt vackert mönster, kunde återanvändas...

 

Mer vackra målningar, dethär är insidan på en brudkista från 1797.

En sjömanshalsduk, men inte ens experterna på Fornstugan kunde säga vad denhär tekniken kallas. Någon som vet?

Ett rikt dekorerat fälltäcke pryder väggen. Här finns verkligen underbara mönster att inspireras av.

Små och stora skatter, här en pärlbroderad tobakspung med käcka tofsar.

I ett rum finns hantverk av hårdare material. På golvet en klassisk Essematta.

"Linpurvila" hänger på väggen. Se på de otroligt vackra formerna, tänk om man hade en miniatyrlinpurvil att hänga kring halsen, i trä eller metall... 

 

10.04.2014 kl. 09:53

Virket

I lördags på En hel kvinnodag startade Virket sin resa. Virket är ett turnerande handarbete som framställs gemensamt av nejdens handarbetande människor genom frivirkning och fristickning enligt en på förhand vald färgskala (läs mer här). Färgskalan går i röda, gula och bruna nyanser, kontrasterat med mjukt svart, vitt och grått. 

Nu behöver vi syjuntegrupper, stickcaféer, gäng med väninnor och andra glatt handarbetande sällskap som vill ta del av Virkets resa. Man anmäler intresse till projektledaren (tillvägagångssätt längst ner i texten). Sedan kommer Virket att fungera som ett kedjebrev och vandra sin väg runt i Pedersöre med omnejd. Med sig har det dagboken som bl.a. innehåller behövlig information och en karta där man kan pricka av Virkets besök.

Det färdiga Virket kommer att användas som bakgrund i Handantes utställningsmonter på Hantverksmässan i Tammerfors hösten 2014. Du kan beställa virket till din syjunta, förening eller till ett kafferep med vänner. Kontakta projektledare Ina Nordberg på telefon 044- 7557 680 eller via mail handante@pedersore.fi.

26.03.2014 kl. 10:34

En hel kvinnodag

På lördag (22.3.2014) ordnas En hel kvinnodag i Anderssénsalen i Sursik i Bennäs. Evenemanget har varit omtyckt och välbesökt och fortsätter alldeles säkert i samma anda i år. Handante kommer att finnas på plats med sin senaste grej: Virket. 

Virket är ett turnerande handarbete som framställs gemensamt av nejdens handarbetande människor genom frivirkning och fristickning enligt en på förhand vald färgskala. Alla får vara med och skapa Virket, gammal som ung, van som nybörjare. Virket kommer efter lördagens kickoff att resa runt mellan föreningar, syjuntor, evenemang, stickcaféer, handarbetande grupper och kafferep i Pedersöre med omnejd. Med sig har Virket en dagbok där historien om turnén skrivs ned efter hand resan framskrider. 

Tänk att Virket ska bli som en stor pläd; färggrannt, platt och fyrkantigt. Mängden deltagare avgör hur stort det blir. Man fortsätter handarbeta i den riktning som passar bäst. Teknikerna är valfria, man stickar eller virkar fritt enligt den teknik man föredrar. Sticka rätt, slätt, avigt, flätor, patent, mönstrat eller något annat. Virka stolpar, fasta maskor, spetsmönster, flerfärgat eller något annat. Om man känner för att kroka, knyta, fläta, väva eller hitta på nåt annat spännande bidrag är det fritt fram. Alla olika tekniker och strukturer är välkomna. Man väljer om man fortsätter direkt genom att plocka upp maskor på lämpligt ställe, eller om man stickar eller virkar en lös bit som sedan sys eller virkas fast.

Det färdiga Virket kommer att användas som bakgrund i Handantes utställningsmonter på Hantverksmässan i Tammerfors hösten 2014. Du kan beställa virket till din syjunta, förening eller till ett kafferep med vänner. Kontakta projektledare Ina Nordberg på telefon 044- 7557 680 eller via mail handante@pedersore.fi.

På lördag sätter vi igång, välkommen med och skapa Virket!

19.03.2014 kl. 15:04

DIY virka ett mönstrat virknålsfodral

Inspiration är ett modeord. Överallt ska man inspireras av dittan och dattan och ibland känns det nästan lite tjatigt. Men utan inspiration är det inte roligt att skapa och det blir inget bra resultat. Att inspireras är inte det samma som att kopiera. När man inspireras tar man intryck av olika mönster, färger, former, idéer, och omvandlar dem till sitt eget. Ska man skapa ett nytt mönster eller en ny produkt är det en god idé att inte leta inspiration inom samma område. Såhär; du ska skapa ett nytt virkmönster, var börjar du söka inspiration? Bland andra virkmönster? Prova att istället söka inspiration i metallföremål, i dagens tidning, i blomrabatten, sök där det inte finns något virkat. Då löper tankarna fritt och du inspireras istället för att kopiera. 

För att skapa flerfärgsvirkningsmönstrer lät jag mej inspireras av mönster på flagabräden. Dessa fyra flagabräden har alla solhjulet som motiv och finns bevarade i Fornstugan i Esse. Ser du likheten mellan virkdiagrammen och flagabrädena? 

För att virka en virknålsbehållare behöver du:

Virknål nr 2,5. 

Garn: Sisu, Pallas, Novita Nalle eller ett annat garn lämpligt för nålens grovlek.

Ett tomt brustablettsrör (diameter ca 3 cm).

En liten läderbit (det går lika bra att använda filttyg).

Håltång, sax

Diagrammen är åtta maskor breda, behållarens omkrets är 24 maskor och mönstret upprepar sig således tre gånger. Observera att det första diagrammet består av två färger, det andra av fyra färger, det tredje av tre färger och det fjärde av fem färger. Byt gärna ut färgerna till dina egna favoriter. 

Tips: för att undvika skarv i mönstren kan du lägga till en maska där varven möts som du alltid virkar i bottenfärgen. Omkretsen blir då 25 maskor istället för 24. Du får en längsgående rand istället för hack i mönstret.

Klipp ut en cirkel i läder, diameter 3,5 cm. Stansa 12 små hål runt kanten med en håltång.
Varv I: Virka 2 fm i varje hål, virka samtidigt in garnändan så slipper du fästa den senare. Välj ett av mönstren och följ sedan diagrammet. Diagrammen läses nerifrån från höger till vänster (från vänster till höger om du är vänsterhänt). Virka i bakre maskbågen. Färgbyte sker "mitt i maskan". Med två omtag på nålen drar du igenom garnet i nästa maskas färg. 

När du virkat hela diagrammet är det dags att göra en kanal för snodd och sedan en avslutning i form av en volang.
Kanal, varv I: Virka 5 lm (motsvarar den första stolpen och 2 lm). Hoppa över 2 m. *1 st i nästa m, 2 lm, hoppa över 2 m*. Upprepa *_* varvet ut. Fäst med en sm i varvets första stolpe.
II: Virka *1 fm i st, 2 fm runt luftmaskbågen*. Upprepa *_* varvet ut. Fäst med sm i först fm.
III: Virka 1 fm i nästa fm, *3 lm, hoppa över 1 fm, 1 fm i nästa fm*. Upprepa *_* varvet ut. Avsluta med 1 sm i nästa fm och fäst tråden väl.

Snurra en snodd att trä i kanalen. Snodden gör du genom att fäst två, tre eller fyra garnändor i ett dörrhandtag. Backa 1 meter med garnen, klipp av, knyt ihop och börja snurra. När du har en spänd snodd tar du  tag mitt på snodden och för ihop de båda ändorna. Släpp greppet på mitten och låt snodden snurra ihop sig. Slå knut i ändan och trä snodden genom kanalen. Trä in ett brustablettsrör i behållaren, den ska skjutas in så den är något kortare än den virkade behållaren. Förvara virknålar uppochned så fastnar de inte.
13.03.2014 kl. 11:25

Helgens workshop

I lördags samlades 17 handarbetsglada kvinnor vid Lövis i Bennäs. Var och en hade med sig en påse garner och virknålar i variernade grovlek. De deltog i Handantes populära flerfärgsvirkningsworkshop. Det var en intensiv dag, inledd av lite historik och fakta om teknik och variationer. Sen var det dags för praktiska övningar där deltagarna lärde sig byta färg på rätt sätt, hur man får varven att löpa utan förskjutning eller hack i mönsret och att virka baklänges. Hemligheten med färgbytena i flerfärgsvirkning är att man bör byta "mitt i maskan" så att säga. Knepet för att undvika hack i mönstret vid varvbyte krävde övning och maskräknande, men slutligen hade alla en provbit där tekniken var korrekt. Att virka baklänges visade sig vara betydligt enklare än det låter, tyckte de flesta. Den tekniken behövs när man flerfärgsvirkar platta arbeten med en tydlig rätsida. Jämför slätstickning och rätstickning, principen är den samma.

Som inspiration hade undertecknad med sig två mycket bra virkböcker av Maria Gullberg; Virka! och Virktekniker. Dessa böcker rekommenderas varmt åt alla virkintresserade, de innehåller mycket fakta, tydliga instruktioner och bilder, tips och råd, samt mönster till en mängd vackra arbeten. Böckerna behandlar inte enbart flerfärgsvirkning, utan också flera andra nyskapande virktekniker. Genom att ange rabattkoden "Projektet Handante" får ni köpa båda böckerna från Hemslöjdens Förlag till det rabatterade priset 39,60€ (frakt tillkommer). Separat kostar böckerna vid användande av rabattkoden 27,71€ för Virka! och 25,45€ för Virktekniker. Det lönar sig att även ta en titt på förlagets övriga utgåvor, de har gett ut många bra handarbetsböcker. Köp böckerna här.

 

10.03.2014 kl. 11:57

Rota i museernas hantverksskatter

Handante kommer under våren att erbjuda hantverkare och hantverksintresserade att besöka nejdens muséer och ta del av deras textilskatter. Det första planerade besöket äger rum kvällstid vecka 15 och går till Jakobstads Museum. Vi kommer att få titta på historiska textilier, träarbeten och annan typ av hantverk och kan ställa frågor till experter inom området. Genom att besöka museerna och ta oss en titt i arkiven samlar vi inspiration som senare kan användas vid framtagning av nya produkter med lokal anknytning. Vill du veta mera eller förhandsanmäla dig, ta kontakt till: handante@pedersore.fi.

På listan över intressanta föremål som kommer att finnas till påseende är broderade föremål, pärlbroderade föremål, virkade och stickade föremål, dekorationsmålade föremål, flätade föremål, mm. Ta chansen, genom att delta knyter du kontakt till museerna och kan i framtiden även privat utnyttja arkivens rikedom. 

Mer information följer på bloggen. 

05.03.2014 kl. 12:42

Gamla hantverkstekniker

Ännu finns några lediga platser till workshopen i flerfärgsvirkning 8.3. Undertecknad jobbar för fullt med lärorika kompendier till deltagarna, vi ska inte bara lära oss den gamla tekniken, vi ska också lära oss anpassa den till dagens trender också, t.ex. genom att använda nya material och skapa nya mönster.

I förra veckan besökte Handante Fornstugan i Esse för att samla inspiration. I samma veva passade vi på att ta en titt på den lilla brudutställningen vid Esselunden. Där i skåpet bland all brudflärd fanns två virkade tobakspungar. Tobakspungen var en vanlig gåva från den blivande bruden till sin tillkommande förr i tiden. I Finlandssvenska Dräktboken ser man dessutom på ritningen över Esse mansdräkt att tobakspungen är en given accessoar till folkdräkten.

Bild ur Finlandssvenska Dräktboken.

Flera gamla tekniker ska läras ut i mars, på måndag startar kursen Gamla tekniker - nya material i samarbete med Pedersöre MI. Vi inleder med att lära oss tambursömmen, en gammal broderiteknik, som till skillnad från de flesta broderitekniker är snabb. 

Vill du lära dig flerfärgsvirkning? Välkommen på workshop 8.3 kl. 10-15.00 i Lövis i Bennäs. Anmäl dej senast 27.2 på Pedersöre MI:s websidor, via mail handante@pedersore.fi eller per telefon 044 7557 680/Ina. Läs mer om workshopen här. Det är gratis att delta.

27.02.2014 kl. 10:02

Tobakspungen - en del av folkdräkten

I Finlandssvenska Dräktboken* kan man läsa om alla de svenskspråkiga kustsocknarnas folkdräkter. När man slår upp Pedersöre, Esse och Purmo kan man läsa att Brage föreslår att man till dessa mansdräkter bär tobakspung. Ett originalexemplar finns bevarat i Brages Dräktmuseum i Helsingfors. Den virkade pungen härstammar från Karby i Pedersöre och som en del av mönstret har man virkat 1876 I N S K K B. Det är troligen ett förlovningsdatum.

Objekt A169 i Brages Dräktmuseum; en virkad tobakspung från Pedersöre daterad 1876.

Det finns flera bevarade exempel på virkade tobakspungar i  dräktmuseet, liksom i museerna på vår ort. Många av pungarna har band med tofsar. Männen bar tobakspungen inne i byxfickan men tofsarna fick hänga synliga utanför. 

Historiska tobakspungar i Brages Dräktmuseum.

Tobakspungarna är rätt små, ca 10-15 cm breda och 15-20 cm höga. De är rundvirkade och har upptill en kanal för ett lädersnöre eller tvinnat yllesnöre som användes som stängningsmekanism. Förutom till Pedersöres tre dräkter rekommenderas tobakspungen också till Larsmo, Kronoby, Socklot, Nykarleby, Jeppo och Munsala mansdräkter i våra trakter. Från Sydösterbotten finns det många exemplar på bevarade tobakspungar, så man vet att de använts i hela Österbotten. Tekniken flerfärgsvirkning har även använts på hängslen, vantar och inte minst i den speciella Korsnäs-tröjan. 

Vill du lära dig flerfärgsvirkning? Välkommen på workshop 8.3 kl. 10-15.00 i Lövis i Bennäs. Anmäl dej senast 27.2 på Pedersöre MI:s websidor, via mail handante@pedersore.fi eller per telefon 044 7557 680/Ina. Läs mer om workshopen här. Det är gratis att delta.

*Finlandssvenska Dräktboken kan köpas från Brage.

19.02.2014 kl. 13:36

Telefonfodral i sicksackmönster

Flerfärgsvirkning - vilken härlig teknik. Det finns ingen gräns för vilka mönster och motiv man virkar, eller hur många färger man använder, det är bara fantasin som sätter stopp. Enkelt får man användning för överlopps garnstumpar och små nystan.

Inspirerad av 1800-talets tobakspungar vill undertecknad också ha en flerfärgsvirkad påse. Men inte till tobak förstås, utan till telefonen. Ett enkelt sicksackmönster i tre färger känns lagom modernt. En gammal teknik, trendigt geometriska figurer, och ett uppdaterat behov av förvaring. Det behöver inte vara svårare än så.

Vill du lära dig flerfärgsvirkning? Välkommen på workshop 8.3 kl. 10-15.00 i Lövis i Bennäs. Anmäl dej senast 27.2 på Pedersöre MI:s websidor, via mail handante@pedersore.fi eller per telefon 044 7557 680/Ina. Läs mer om workshopen här. Det är gratis att delta.

17.02.2014 kl. 16:23

Flerfärgsvirkning

Det är dags för workshop igen, denna gång testar vi flerfärgsvirkning, traditionellt och modernt. Du har kanske på något museum sett en färggrann virkad påse någon gång, en mönstrad röd liten påse med tofsar? Det var en tobakspung du såg. De var mycket populära att tillverka i Österbotten under senare hälften av 1800-talet. Kvinnorna virkade och männen använde dem att förvara pengar, tobak eller fickuret i. De är färggranna och rikt dekorerade i geometriska eller dekorativa mönster. 

(Bild ur boken Färg och flärd med virkat)

Flerfärgsvirkning är en speciell virkteknik där flera garn används samtidigt. Grundkunskapen du bör ha med dig till workshopen är att kunna virka fasta maskor. Det du får lära dig är de tekniska grunderna, både för rundvirkade och platta arbeten, hur man planerar motiv och du får idéer till hur den traditionella flerfärgsvirkningen skulle kunna pryda våra moderna hem och kläder. 

Nytillverkad tobakspung med kattmönster.

Workshopen Flerfärgsvirkning på modernt vis ordnas den 8.3.2014 kl. 10.00-15.00 på Lövis i Bennäs. Kursen är gratis. Anmälan senast 27.2 på Pedersöre MI:s sidor eller till handante@pedersore.fi. Ta med garner i olika grovlekar, trikåmattrasor, virknålar i olika grovlekar, en vacker bild eller ett föremål att inspireras av och skissmaterial. Lärare: Ina Nordberg

Bekanta dig mer med flerfärgsvirkning på vårt Pinterest-collage

14.02.2014 kl. 12:40

Vad vill du lära dig?

I samband med seminariet Tradition möter trend (18.1.2014) efterlyste vi hantverkstekniker som deltagarna skulle önska att Handante tog upp och gärna lärde ut. Det var roligt att läsa att flera ville ta sig an gamla tekniker men på ett nytt sätt som speglar dagens trender. Björknäver på modernt vis föreslog några, eller klackmattor i en ny utformning. Andra tekniker som verkade intressera var bland de traditionella  textila: stick- och virktekniker, lappteknik, krokning, fransknytning, broderi, fribroderi och yllebroderi. Bland hårda material var förslagen färre; träsvarvning, dekorationsmåleri, och näverslöjd som tidigare nämnt.
Under våren kommer Handante att besöka nejdens museer och ta sig en djup titt i vilka lokala hantverkstekniker som finns i behåll. Kommer du på flera tekniker som vi borde hålla extra utkik efter? Eller några specifika mönster som är speciella för trakten? Vi tar gärna emot förslag och tips, så att vi sedan kan leverera inspiration tillbaka till er. Kommentera i bloggen, meddela oss på Facebook eller skicka ett mail till handante@pedersore.fi.
11.02.2014 kl. 09:49

Sticka en pingvintröja

 

År 2011 efter ett stort oljeläckage i Nya Zealand, startade garnaffären Skeinz ett projekt som skulle rädda drabbade pingviner. De små stackarna hade fått olja i pälsen, en stor hälsorisk för en liten pingvin. Skeinz efterlyste stickade tröjor i helylle till pingvinerna, som skulle hindra dem från att få i sig oljan när de putsade och tvättade sig. Tusentals stickkunniga världen över satte igång och sticka enligt Skeinz pingvintröjemönster. Det blev en stor succé. Pingvinerna kunde räddas, men tröjor strömmade fortfarande in. Man började då sälja pingvinmaskotar iklädda stickade donerade tröjor. Intäkterna gick till att städa upp efter oljekatastrofen. Nu börjar Skeinz tröjlager sina, och i förra månaden efterlyste de mera pingvintröjor. Vill du sticka en pingvintröja? Tänk på att använda helyllegarn (eller andra naturmaterial), och använd gärna bjärta färger då granna tröjor tenderar att ha större åtgång. Mönstra och designa enligt din egen smak. Här följer instruktionerna:

Pingvintröja
Obs, måste göras i 100% ylle

Du behöver:

1 par 3,25mm stickor

1 par 3,75mm stickor

4 strumpstickor 3,25 mm

Lägg upp 36 maskor på stickorna i storlek 3,25.

Resår: Sticka 1 rät, 1 avig varvet ut. Repetera 7 varv.

Byt till stickorna i storlek 3,75.

Sticka 2 räta, 2 aviga i 4 varv, öka 1 maska i sidan på varje varv tills du har totalt 44.

Fortsätt sticka tills ditt arbete mter 15 cm.

Minska 1 maska i var sida tills du har totalt 28.

Minska 1 maska i mitten på nästa varv (27). Lämna kvar maskorna på stickan.

Sticka ett likadant stycke till.

Flytta nu de 54 maskorna så att du har 18 maskor var på 3 strumpstickor i storlek 3,25.

Resår: Sticka runt 1 avig, 1 rät i 10 varv. Maska av.

Sy ihop styckena nerifrån till det ställe där maskantalet är 27 per sida.
Trä i gummiband uppe och nere för att förhindra att pingvinen kryper ur tröjan. Upptill 15 cm platt gummiband, nertill 17 cm platt gummiband. Det är tillåtet att knyta ihop ändarna.

Pingvintröjor postas till:

Skeinz,
PO Box 3123,
Onekawa, Napier 4142
New Zealand

Läs mera här.

Om du stickar en pingvintröja, skicka en bild till Handantes mailadress så sätter vi upp den på bloggen. =) handante@pedersore.fi

05.02.2014 kl. 12:57

Beyond the square - bortom mormorsrutan

Den som gillar att virka mormorsrutor kanske i något skede börjar tycka att den klassiska modellen är lite trist. En tidlös klassiker, javisst, men ibland vill man förnya sig. Då får man vara glad att det finns så härliga inspirationsböcker som denna: Beyond the square: Crochet Motifs av Edie Eckman. 

Boken innehåller 144 mönster till nya versioner på mormorsrutor, och inte bara i rutform utan även som cirklar, hexagoner, trianglar och andra oväntade former. Den är lärorik och går igenom tekniker, garntyper, hur man följer virkmönster, och förklarar även virkningens grunder i ord och bild på ett mycket tydligt sätt. 

Att virka mormorsrutor, såväl klassiska som i ny tappning, är ett toppenbra sätt att bli av med små garnstumpar. En liten garnstump gör ingen glad, men flera tillsammans som blir till rutor som blir till hela täcken värmer gott. Så anta utmaningen och lär dej virka en ny mormorsrutemodell i februari. Kom också ihåg att vi vid Bennäs Huvudbibliotek samlar klassiska mormorsrutor till en filt som via Röda Korset ska nå sin nya ägare. En garnkorg finns på plats under hela månaden för den som vill vika in en stund och virka lite. 

Boken Beyond the square: Crochet Motifs finns även utgiven på finska och heter då Villiä virkkausta

03.02.2014 kl. 13:19

Dagens teknikkrasch - en virkad himmel...

I en krasch möts två parter hastigt och oväntat, ofta med ett rejält buller. Kraschar inom hantverk är fantastiskt tycker Handante. Det är ofta i kraschen som något nytt föds. Var inte rädd att korsa metoder, tekniker, motiv, färger och inspirationskällor som från första början inte alls tycks gå ihop. Det kan komma otroliga resultat ur det hela. Ta en titt på Humorvirkarens dagbok för att se ett roligt exempel. Hen har kraschat ihop himmelitekniken med virkning - och vad blev resultatet? Enligt humorvirkaren själv "... förvånansvärt förskäckligt...", men vad tycker du? 

Humorvirkarens blogg är skriven på finska. 

29.01.2014 kl. 11:48

 

Handante är ett uvecklingsprojekt som lyfter fram Pedersöres hantverkstradition såväl som nejdens mångsidiga kunskap inom formgivning och hantverk. Handante vänder sig till alla med hantverksintresse. Läs mera under Projektbeskrivning.