Julworkshop på tisdag

Välkomna på julworkshop! 

 Som annonsen säger, inkommande tisdag ordnar vi en julworkshop på Katternö Bygård. Ta tillfället i akt och kom och snacka kring projektet, pyssla härliga julgransbollar och ekologiska paketrosor. Vårt pysselmaterial är bl.a. mattrasor - vi är ju ändå knut i knut med en vävstuga. Det går också utmärkt att kika in på en kopp kaffe och en god jultårta, vi bjuder! 

Till exempel denhär mysiga lilla kottkulan kommer vi att skapa på workshopen, vi ses väl där? Om du vill kan du anmäla dej på Facebook, men det är inget måste, alla är välkomna. 

12.12.2013 kl. 13:58

Anslagstavla på webben: Pinterest

För de som inte känner till eller brukar använda Pinterest kan vi berätta att det helt enkelt är anslagstavlor på webben. Genom att skapa ett Pinterest-konto, vilket är gratis, får man en egen profil där man kan samla inspirationsbilder på egna anslagstavlor; "pinna". Anslagstavlorna kategoriseras efter innehåll och kan antingen vara privata eller allmänna. Man kan också utan att skapa något konto söka inspiration bland andras anslagstavlor, men då kan man förstås inte pinna själv. 

Pinterest är bra för det samlar alla inspirationsbilder på ett och samma ställe, utan att kräva förvaringsminne av datorn. Det går att skapa hur många anslagstavlor som helst. Tänk så praktiskt, nästa gång du hittar en bild på nätet som du vill komma ihåg, pinnar du den till en av dina anslagstavlor, och på så vis blir bilden samtidigt en länk till stället där du hittade den. Funkar väldigt bra för t.ex. stick- och virkmönster. Man väljer själv hur noga man organiserar, vad man kallar anslagstavlorna och vad man vill skriva för kommentar till de pinnade bilderna. Man kan följa andra användare som pinnar bilder inom ens intresseområden, och på så vis få ett inspirationsflöde automatiskt. 

Handante kommer under hela projektets gång att samla inspirationsbilder på vår Pinterestprofil, och så klart delar vi med oss, du hittar våra anslagstavlor här

09.12.2013 kl. 10:54

Bojkotta julens köphysteri

 

Julen närmar sig, och visst är det stämningsfullt, men mindre roligt är att vi alla mer eller mindre drabbas av en ohälsosam köphysteri. Handante vill uppmuntra dej till att skippa julshoppandet. Inte helt, om det känns som ett för stort steg, men minska av lite. Välj ut ett område där du istället för att köpa, köpa, köpa, skapar själv. Det kan vara maten - egna lådor är faktiskt både godare och hälsosammare än köpta. Eller klapparna - ge kramar och varma yllesockor istället för den senaste tekniken, det gör gott för både givare och mottagare att påminnas om både mänsklig och stickad värme. Eller pyntet - skapa eget pynt istället för att köpa nytt, detta är dessutom ett ypperligt tillfälle för mysigt umgänge med vänner och familj. Handante utmanar dej, ta ett litet steg mot en mer handgjord jul, det kommer att uppskattas.  

Låt oss tipsa om en vacker handgjord julgransboll av gamla pärlhalsband. Till den här julgransbollen behöver du blandade pärlor (inte nödvändigtvis vita, träpärlor och färgade pärlor går lika bra), limpistol, en flirtkula (inte styrox-, den går det inte att använda smältlim på), och lite gamla bandstumpar. På vår Pinterest-sida hittar ni mera olika pärlbollar att inspireras av.

 

04.12.2013 kl. 13:58

Handgjorda lösningar

När man inser att man saknar en enkel pryl är den första tanken ofta "det måste jag köpa". Tänk om. Igårkväll uppstod en sådan situation. En av stolarna i köket saknade tassar. "Jaha, det måste vi köpa." Men måste vi verkligen det? Stoltassar är ju inget annat än mjuka dynor under stolsbenen. Tassar, fötter, strumpor, - sockor. Prova googla "chair socks" så inser ni snart att stoltassar är inte en av de sakerna man måste köpa. Man kan helt enkelt skapa sina egna. Sagt och gjort, en testmodell enligt mormorsruteprinicp kan ni beskåda här, röd och grann. Nu behövs det bara tre till, nej vänta, vi har ju åtta stolar, det behövs 31 till. 

29.11.2013 kl. 16:17

Inspiration från gamla tobakspungar

När männen förr i tiden gav flakabräden som förlovningsgåvor, var det inte ovanligt att de tillbaka fick rikligt dekorerade tobakspungar. En tobakspung är en liten virkad påse i granna färger och mönster, som männen hängde vid sitt bälte att förvara - ja, tobak i. Dehär nätta "väskorna" vore väl roliga att ha även idag? Ni får hålla utkik i MI:s kurskatalog, som för tillfället är under sista bearbetningen. En liten fågel har viskat att Handante kommer att återuppliva dessa härliga färggranna tobakspungar under våren...

Exemplaret på bilden är ett Österbottniskt museiföremål från Brages Dräktmuseum i Helsingfors.

27.11.2013 kl. 13:07

Suomen Kädentaidot-mässan

Förra helgen hölls Europas största mässa för hemslöjd och konsthantverk i Tammerfors; Suomen Kädentaidot. Kulturbyrån ordnade bussresa för hantverksintresserade ortsbor, och bussen var proppfull. Klingande strumpstickor och upprymda handarbetsdiskussioner ekade bland sätena. 

Hela 630 utställare hade samlats och visade upp och bjöd ut hantverk, konstverk, design, material, lektyr, idéer och en varm stämning. Mässan hade med andra ord utökats med 40 utsällare från fjolåret. Handante besökte mässan på fredag, idogt spanande efter tekniker, material, inspiration, och idéer till vår egen monter inför nästa år. Mässan var ett ypperligt tillfälle att samla intryck på, men 6 timmar var inte mycket tid när allt verkade så intressant. Att noga spana på konstverk och hantverk orsakade till slut en viss fotvärk. Då bjöd delikatesstorget på smakprover av närproducerade godsaker, en bra källa till ny energi. 

 

20.11.2013 kl. 12:28

Kontakt

18.11.2013 kl. 16:26

Flakabräde - rockhuvud

 

Hantverkstraditionen i Pedersöre är en outsinande inspirationskälla. Våra förfäder och förmödrar i nejden har verkligen haft handalag för att skapa. Man skapade det man hade behov av, bruksföremål helt enkelt. Men människans fantastiska egenskap att vilja omge sig av vackra ting har bidragit till att bruksföremålen är rikt dekorerade, riktiga konstverk.

Vi tar en första titt på flakabräden. I var och varannan äldre hemgård kan man hitta dem. Något dammiga kanske, hängandes lite bortglömda i ett skrymsle, men ack så vackra. "Flakabrää" är dialekt, den högsvenska benämningen är rockhuvud eller linfäste. Ett flakabräde är en löstagbar del av en spinnrock, den del som höll det ospunna linnet på plats. Följ denhär länken för en fin beskrivning (på dialekt), och en tydligt förklarande skiss över spinnrocken och flakabrädet. Flakabrädet var vanligt som förlovningspresent från friare till brud.

 

 

Hemma i Katternö hänger två färggranna flakabräden från 1870-talet, rikt dekorerade i blått, brunt, gult och rött. De har 140 år på nacken, men är i prima skick - det kan man kalla hållbart hantverk. Man kan tycka att de allra äldsta exemplaren är vackrast, men inte desto mindre intressanta är de nyare. På lopptorg hittar man 70-talsmodellerna. De är ofta omålade, men lackerade högblanka, vilket speglar ljuset i det utsirade mönstret. För en struntsumma kan man hitta dem, och då bör man väl slå till? Bilden längst till höger visar en moderniserad variant på flakabräden. Loppisfynd som spraymålats svarta. En minimalistisk tolkning, om man jämför med 1800-talets dekorationsmålningar, men visst känns de helt tidsenliga för 2013?

Ett råd till dem som vill ha svarta (eller andra färger) flakabräden att pryda väggarna med, måla inte de som är över 100 år gamla, välj de nyare och använd gärna ekologisk sprayfärg. Den är lite rinnigare att måla med, men den luktar inte alls lika illa som "vanlig sprayfärg" och är betydligt bättre både för miljön och för målaren.

18.11.2013 kl. 11:09

Projektbeskrivning

 

VAD ÄR HANDANTE?

Handante är ett utvecklingsprojekt som lyfter fram Pedersöres hantverkstradition såväl som nejdens mångsidiga kunskap inom formgivning och hantverk. Projektet vänder sig till alla hantverksintresserade.

TRADITION MÖTER TREND syftar på mötet mellan hantverkare och formgivare med anknytning till Pedersöre. Nejden är full av experter inom båda områdena. Handante hjälper dessa att hitta varandra för att tillsammans bli slagkraftiga innovatörer och producenter. Med lokalt förankrat inspirationsmaterial och regionens krafter skapar vi nytt av gammalt. Vi kombinerar hantverkarnas traditionella material- och teknikkunskap med formgivarnas fräscha idéer och modiga lösningar. Handante erbjuder synlighet åt både etablerade och nya experter och amatörer, samt möjlighet att dra ekonomisk nytta av sin kunskap.

ATT BEVARA KUNNANDET är viktigt. Handante lyfter fram traditionen, ökar intresset hos såväl allmänheten som branschfolk, och skapar värdefulla nätverk inom hantverk och kultur. Kunskap finns till för att spridas, vi engagerar genom seminarier, workshops och genom att synas i kulturlivet och på webben. Vi framhåller traditionen och skapar på så sätt kulturell hållbarhet. Under projektets gång ordnas inspirationsseminarier och workshops som är öppna för alla intresserade, oberoende kön, ålder och yrke.

VEM FÅR VARA MED?

Nyfikna, traditionsbundna och/eller nyskapande amatörer och experter. Formgivare, hantverkare och studerande. Föreningar och intressegrupper. Handante utesluter ingen som känner att de vill dela med sig, eller suga i sig, av hantverkstraditionen.

NÄR ÄR DET AKTUELLT?

Hösten 2013 körde projektet igång och pågår fram till årsskiftet 2014-2015. I januari 2014 håller vi vårt första inspirationsseminarium.

VAD SKA VI UPPNÅ?

Handante skapar ett nätverk av experter inom formgivning och hantverk i nejden. På seminarier kommer vi i kontakt med varandra, på workshops lär vi oss jobba tillsammans, i mindre expertgrupper arbetar vi sedan fram nya produkter med lokalt förankrad inspiration. Vi tar fasta på Pedersörenejdens typiska uttryck i mönster, färg, form och tradition.

HANDANTE

- erbjuder kunskap, inspiration och trivsel
- skapa nya nätverk att byta kunskap inom
- uppmuntrar möten mellan tradition och trend
- ger alla möjlighet att lära känna olika sorters hantverk
- synliggör det unika i vår region
- väcker intresse för hantverk hos en ny generation
- erbjuder marknadsföring och synlighet för formgivare och hantverkare

 

14.11.2013 kl. 19:26

 

Handante är ett uvecklingsprojekt som lyfter fram Pedersöres hantverkstradition såväl som nejdens mångsidiga kunskap inom formgivning och hantverk. Handante vänder sig till alla med hantverksintresse. Läs mera under Projektbeskrivning.