Museernas hantverksskatter: Lassfolks i Purmo

24.04.2014 kl. 15:55

Torsdagen 10.4 besökte Handante tillsammans med en grupp kvinnor Purmos tre museer. Bilder från alla tre, samt från Jakobstads Museum kommer upp småningom, men en sak i taget. Vi börjar med Kulturgården på Lassfolks.

Vi blev mycket väl mottagna av ett glatt gäng på Lassfolks, som fnissande bjöd in oss i "dynghuset" för en kort presentationsrunda. Det roliga med museum, det som gör dem väl värt besöken, är när det finns eldsjälar som sitter inne med tusen små historier som efter hand väller fram. Vi fick många goda skratt, och vi fick förstås se många vackra hantverksartiklar.

För den som vill göra ett eget besök hittas mera information här. Hoppas bilderna tills dess inspirerar.

Strumpeband i två tekniker; till höger vävt på bandgrind och till vänster - ja, är det någon som vet?

Såhär ser bandgrinden ut när den är igång, Purmo folkdräkts strumpeband blir till.

En äldre bandgrind fungerar som dekoration på väggen. Lägg märke till de dubbla skårorna, på denhär grinden kan man väva specialmönster.

En lite sliten duk pryder ett gammalt träbord. Vackra mönster i blått, rött och vitt.

Maken till utsirat härvträ har sällan skådats. Det måste ha varit en riktigt duktig snickare som gjort detta till sin käresta.

I uthusen på Lassfolks finns många verktyg, som här, en hel vägg av gamla skyfflor.

Ett lite nyare föremål, ett durkslag med vackra hålmönster som bildar blommor.

Grundaren av Lassfolks Spetsfabrik var ju såklart Purmobo. Ett smakprov av spetsproduktionen kan beskådas jämte historien om fabrikens framgångar.

Kulturgården på Lassfolks är väl värt ett besök, dessa bilder visar bara en liten del av allt som finns att förbjupa sig i. 

Kommentarer (3)
Bandet är flätat. Ristikkonauha heter det på finska, vet inte vad det kallats på svenska. Här finns en bild: http://www.avoinmuseo.fi/craftmuseum/kasityonurkka/kuteettomat_ristikkonauhat.php
Judith25.04.14 kl. 18:18
Tack, det var en bra och tydlig bild.
28.04.14 11:35
Att lägga band kallas det i Sverige när man flätar t.ex. syd- eller lulesamiska skoband, paulat. (Se 2,18 in i denna video för två exempel på lagda skoband: https://www.youtube.com/watch?v=IQrmSWaBCJE) Det är en urgammal teknik som användes före väven kom och beroende på hur man sorterar mönstertrådarna och om man lägger över en under en eller över två under två osv får man olika mönster.
ems29.07.14 kl. 23:56
Här en illustrationsbild hur de ser ut när man lägger skoband. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lohttet_Att_lägga_samiska_skoband.jpg
ems29.07.14 kl. 23:59
Tack, det låter intressant, ska ta mig en titt på videon. =)
21.08.14 10:08

 

Handante är ett uvecklingsprojekt som lyfter fram Pedersöres hantverkstradition såväl som nejdens mångsidiga kunskap inom formgivning och hantverk. Handante vänder sig till alla med hantverksintresse. Läs mera under Projektbeskrivning.